Ubrousková technika - barvičky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Novire,
obrazek z ubrousku je videt jen na svetlem pozadi, takze:
1. nabarvit kvetinac zvenku i zevnitr Balakrylem (bila, smetanova barva, prip. dotonovat temperou na pastelovou barvicku), nechat zaschnout. Samotna tempera nestaci, protoze neni po zaschnuti vodeodolna.
2. vystrihnout nebo vytrhat motiv z ubrousku (muze byt jakykoliv, ty dirky se daji prip. pre pouzitim rozzehlit, aspon trochu ;o)), oddelit dve spodni bile vrstvy,nechat si jen barevnou
3. specialnim lepidlem/lakem na decoupage nebo bezbarvym lakem Balakryl natrit misto, kde bude ubrousek, do jeste vlhke vrstvy ubrousek pritisknout, od stredu vyhladit stetcem namocenym v laku, aby se dostaly pryc bublinky a ubrousek se vyhladil. Chce to trochu cviku, aby se ubrousek nepotrhal, lepsi nejdriv male motivy…cely obrazek nebo i kvetinac prelakovat
..s lakem ve spreji zkusenosti nemam … ale asi by stacil…
Kdyztak me holky doplnte, kazdy ma sve vychytavky.....
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeden článek k ubrouskové technice je zde :
https://www.emimino.cz/…s/story/5395
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A vy to lakujete i uvnitř? Neškodí ten lak nějak těm kytkám? Já jsem to teda uvnitř nelakovala, ale jelikož jsem začátečník, tak si nechám poradit. ![]()
Jinak jsem dnes kupovala další květináče a koukala jsem i po podmiskách…no ceny katastrofální. Za květináč zaplatím 30 Kč a za podmisku (uvnitř poglazovanou) chtějí 54 Kč, tak si říkám, že se pokusím obarvit nějak tu podmisku umělohmotnou. Jak to děláte vy?
Jinak připojuji fotečku „Mé první 3 květináče“… ![]()
http://af.2i.cz/…03013962.jpg
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pett, ja misky nemam, tak neporadim
momentalne zadny kvetinac s decoupage s kytkou nemam a ty ostatni pouzivam jako svicinky…a lak neskodi, on je po zaschnuti nesmyvatelny… jen se pak kvetinac chova jako umely, teracota ti sakne prebytecnou vodu…
Ale zkus jeden a podel se o zkusenost.....nemel by tam byt rozdil, snad bude barva drzet i na nesavem materialu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pavlička píše:
U nás v jednom obchůdku právě pro tyto účely prodávají jenom ubrousky po jednom, aby si nemusely zákaznice kupovat balík např. po 20 ks. A pozor na ubrousky, které mají po stranách takovýty tečky (jako perforování), no nevím, jak to správně napsat, prostě ten okraj, jednou jsem si jako začátečnice koupila krásný a ten motiv zasahoval právě do okraje a ten ubrousek byl k ničemu…Moniko27, kdybys chtěla, tak řekni jaké motivy bys třeba chtěla a můžu Ti koupit třeba 2-3 ubrousky a poslat Ti je…Mají tam fakt snad milion na výběr…
Pavličko - dej prosím adresu na ten obchůdek, o kterém se zmiňuješ.
Holky, tak jste mne navnadili, že se do toho letos taky pustím ![]()
A ještě dotaz - jaké používáte misky pod tyto květináče a ty také barvíte? A předpokládám, že to jsou normálně květináče, nikoliv obaly přes květináče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Petrax77 - jj, jsou to obyčejný květináče s dírkou.
Zrovna jsem se na toto taky ptala, zda se barví i misky. Chtěla jsem koupit taky ty hliněný misky, ale jedna mi vyšla dráž, jak kdybych si koupila květináče dva. Proto zkusím obarvit klasickou misku umělohmoutnou a pak sem napíšu, jak to chytlo.
Jinak ty ubrousky po 1ks by se daly sehnat ve všech obchodech s výtvarnýma potřebama. Alespoň teda tady u nás je tam mají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vy máte s mimčem čas na ubrouskování? Tak to vám vážně závidím, co jsem nestihla před porodem, tak už dohoním až bude Kuba chodit, nebo mít kamaráda,protože prostě není čas.
Mám jednoho strašáka ve skříni do půlky března musím dodělat protože to mám jako dárek pro mojí mamku. Ale už to zbývá jen přelakovat.
Jinak já si teda kupuju ty „drahé“ barvy, ale vydrží mi docela dost dlouho, asi je také víc ředím vodou.
A používám také ten kraklovací lak, abych je měla popraskané. Podmisky nepoužívám, dělám jen obaly, protože mi ten lak na podmiskách vždycky slezl a voda se mi dostala i pod obarvený květináč.
A mám i podnos na kávu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alunko - tak já už mám dítko sice větší-chodící, ale ubrouskové technice se věnuji spíš po 20 hod večer u TV až už malá spí. To mi tam nikdo nestrká prstíky. ![]()
Věčně je člověk zapřáhlí do domácích prací nebo lítání kolem dětiček a já už jsem nutně potřebovala něco tvořit, prostě si najít koníčka, který mě chytne a u kterého se odreaguji. No tak jsem zkusila toto. ![]()
Jinak jsem zkoušela obarvit tu misku pod květináč umělohmotnou, ale teda nic moc.
Barva na tom sice drží, ale nešel tak dobře překrýt, aby neprosvítala jeho původní barva. Navíc když je na tom postavený ten květináč, tak nevím proč, ale když s ním delší dobu nehýbu a pak květináč nadzvednu, tak se mi ta podmiska přilepí ke květináči a když ji oddělám, tak sloupnu i kus té barvy z podmisky. (to jsem zkoušela i tu misku namalovat jako i tam, kde stojí voda.) Takže když malovat na umělohmotné podmisky, tak asi to nezkoumat příliš z blízka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
misky ke květináči zkusila jsem nabarvit tu plastovou, hliněnou jsem nemohla sehnat. Používám balakryla teda nic moc… Loupe se to, vypadá to divně - hliněná je prostě mnohem hezčí.
Já teda tu plastovou už nechala, přeci jen je to jen miska a ž tk výrazné to není, ale příště už jen hliněnou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a co ty umělé podmisky polepit těma zbylíma dvěma vrstvama z ubrousků? Já jsem dekorovala neteři umělohmotně obaly na kytičky, tak, že jsem si poměrně dost ( cca 1:1) naředila disperzní lepidlo Pritt Gama fix s vodou a lepila jsem na to kuchyňskě papírové utěrky, jde to perfektně, dobře se s tím pracuje, prostě by se dalo říct, že si tam můžete dotvořit různě faldíky atd. Krásně to drží, relativně rychle schne. Já jsem si tam nalepila i pár kusů vlnitého kartonu ( koupíte v papírnictní a ve výtvarných potřebách) a nebo jsem tam taky nelepila kroucenou textilní šňůrku ( v galanterii). Celý jsem to pak štětcem dobře potřela tím naředěným lepidlem a nechala do druhého dne uschnout. Nalepte tam kolik chcete vrstev( optimální je asi tak 5-6)- papírové utěrky nejsou tak drahé, ale protože jsou tak savé a měkké, tak se s nimi opravdu pěkně pracuje. A mezi jednotlivými vrstvami nemusíte čekat na uschnutí. Potom jsem to natřela balakrilem tónovaným akrylovými barvami v tubě ( snad naprosto každé papírnictví za asi 20 kč). A po uschnutí základní barvy jsem ještě strukturované partie ( Vlnitý karton či provázek) lehce potupovala houbičkou, na kterou jsem jen mázla trochu kontrastní barvy a nádherně ty ornamenty vynikly. Je to rychlovka a opravdu se líbili i pubertálí uremcané neteři. Takže hodně štěstí při tvoření. JančaK.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit