Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A to um ti poradila doktorka, ze dcera neprospiva nebo proc? Ano, prsa se prestanou nalevat a miminko si vysaje kolik chce, v tomhle obdobi se casto objevi bojkot kojeni, hlavne vecer, nebo kdyz je dite vic unavene, to piti je trochu vetsi drina…nevim, jak vis, ze mas malo mm, jestli odstrikavas a nic netece, nebo se ti to jen zda, ale rekla bych, ze um to nezlepsi, radsi bych kojila castejc..ruce do pusy si deti strkaj furt..kolikrat dcera i ted, ve dvou letech
…jeste zkus nejakou laktacni poradkyni treba, ale jestli ti to um vylozene nenakazala doktorka, ze dcera neroste, tak bych ji ho nedavala
Dělá se ti tolik mléka, kolik potřebuje miminko. Pokud mu dáš UM, tak se ti vytvoří méně mléka a zase mu budeš muset dát UM. To je pak začarovaný kruh. A mléko z lahve je pro miminko pohodlnější pít než od maminky. Není tak namáhavé sání. Takže když mu dáš UM, proč by se namáhalo pít z prsu
. Začátek jde dobře, ale pak musí více tahat.
Já to měla stejně. Akorát jsem dokrmovala z důvodu bolavých prsou. Takže dostatečně pij, jez pestrou stravu, homeopatika si také klidně vem a koj miminko dle jeho potřeby ( neřeš hodiny ani ml). Uvidíš, že se to pěkně srovná. A hlavně se tím nestresuj.
Me se treba prsa nalevali celou dobu, tedy rok co jsem kojila, u obou deti stejne… ono ze zacatku kojeni mleko vytahnou deti snadno, tece prakticky samo, po chvili se uz ale musi zacit snazit a sat a to je mozna doba, kdy se ti prcek odtahne a nechce se dal snazit… zkus si v tu chvili zmacknout prsa a kdyz uvidis mliko, tak ho tam mas:-)) a neni to o tom, ze bys mleko nemela… Ale pokud to nejde, ty se trapis, tal UM urcite neni konec sveta, dulezita je spokojena maminka ![]()
V téhle době už se prsa tolik nenalévají a mléko se opravdu tvoří až při kojení. Jen je to pro miminko trochu pracnější, ale když ho podpoříš, tak si zvykne. Tím dokrmováním si koleduješ o odstav. Tvoje prsa oravdu mohou dát 140ml, ty to však nepoznáš, pokud miminko nevážíš před a po kojení. Jak někdo psal, může se objevit i bojkot kojení a to potom můžeš být v šoku z toho, co se děje. Pokud máš pocit, že je miminko málo najezené, tak ho ještě přilož k prsu. Pokud má málo, bude ještě sát. Lahvička je asi pohodlnější a jemu to líp teče, ale podle popisu bych řekla, že je to zbytečné.
Prsa nejsou zásobníky na mléko, proto lze v pohodě kojit, i když už se prsa dávno nenalévají, jen dcerka začíná být příliš pohodlná, aby se dostala k tomu mléku, co se tvoří zapochodu a pak se ho tvoří míň a míň…nic nenormálního, jakmile se začne dokrmovat UM, je to velmi pravděpodobný začátek konce s kojením, mě se dcera pomalu odstavila i přes alternativní dokrm, protože i díky němu se k mléku dostala snáze, nebylo to tak rychle jako při použití lahvičky, ale stejně k tomu došlo, i když ta pravděpodobnost není tak velká, některé děti to čas zvládají i s lahvičkou, ale pohodlnost nakonec stejně vítězí. Kojení není založené na tom, jaké všechny přípravky do sebe žena dostane, takhle to bohužel nefunguje.
Ahoj mám 3,5 měsíční holčičku a kojení asi do 6 týdne bylo super… Od té doby celkem bojujeme a je to jak na houpačce… Týden dobrý týden hrůza.. jako by vždy mléko ubývalo..
teď jsme ve stádiu, že alespoň 2× denně dostane UM 140ml… Zbytek kojení… Mléka mám málo, protože se nakojí a když dám ještě UM tak přibližně 100ml vypije a občas slyším jak ji škrundá v bříšku, když pije…
ale to jen někdy… Už jsem zkoušela kojit v noci, že byla holka u mě v posteli a kojila skoro co 2 hodiny.. prostě tak jak se vzbudila.. přes den se budí co 3 hodiny sama… Prso se mi nalejvá právě ale tak maličko… Dcera se přisaje, spustí se mléko ( někdy dřív někdy to trvá??…
) pije, pije, jak se tok sníží, ještě chvilku pije a pak přestane… Dám krknout, kde si ještě na rameni okamžitě cucá ručičky( ale většinou to dělá i když dokrmím ještě potom UM
), položím do kočárku a je tuhá většinou… Jenže já vím, že pije málo.. protože někdy jak ji ještě dám um tak ho vypije.. a jako 140ml UM 💯 nemám v prsou… Piju kojící čaje, piju i jiné tekutiny, nové homeopatika riccinus ale už týden nepociťuji žádný +… Přesněji cítím, že ještě méně a méně mléka mám… Je to postupný odstav?…
všude píši, že se prsa nemají nalévat teď už a že se dělá mléko při kojení ale…
já tam fakt mám minimum…