Ubývání váhy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ubývání váhy
Ahoj holky, minulý týden jsem se ptala za kamarádku ohledně problémů s kojením malé. Toto je již naštěstí vyřešené, malá se naučila pít a kamarádka už normálně kojí. Jenže teď má další problém s tím, že malá ubyla na váze, tak bych chtěla znát váš názor.
Malá se narodila 7.2. s váhou 3.720g
Z porodnice šli s váhou asi 3.600g (nevím teď přesně)
První kontrolu u pediatra 15.2. měla 3.640g
Druhá kontrola u pediatra 20.2. měla 3.620g
Při první kontrole u pediatra ještě kojení nešlo, takže dávala MM přes hadičku a stříkačku a prý těsně před odjezdem k dr. malá vypila 50ml (k dr. je to asi 30 minut). Dr. jí řekla, ať se na hadičku vykašle a dá normálně lahvičku, že by se z toho zbláznila. To jsem jí řekla, že ani náhodou, pokud chce kojit, vyzkoušely jsme spolu všechny možné i nemožné polohy a nakonec se malá chytla a začala pít sama z prsa. Na druhou kontrolu jela 2 hodiny po kojení, malá mezitím čůrala, takže prázdné bříško, před krmením. Dr. navážila tento úbytek (20g) a prý zda dávají tu lahvičku. Na odpověď, že už kojí, že prý má dávat tu lahvičku, že to malé nestačí, když hubne. Kamarádka lahvičku dávat nechce, je ráda, že se malá konečně po dlouhém trápení chytla. Zítra jdou zase na převážení, tak uvidíme. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte, zda může být opravdu problém v tom, že malá málo pije, nepřibírá…nebo to mohlo způsobit to, že poprvé byla nakrmená a podruhé ne (dr. to říkala, ale prý na to nějak nereagovala). Radila jsem kontrolovat, jak hodně čůrá a prý je to denně i 8 a více plenek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud by mi dítě hublo, tak bych asi dala dokrm. Nechápu tohle dojení za každou cenu ![]()
- Citovat
- Upravit
@K.Black Ale ona má mlíčka dost. Když odsává, odsaje třeba 140ml z jednoho. A malá normálně saje a pije prý dost, i 10-15 minut v kuse. Ono bude asi klíčová ta váha zítra. Spíše se ptám, jestli to hubnutí nemohl udělat rozdíl před a po krmení, je to rozdíl 5 dní, nevím, jak rychle by měla přibírat. S mojí malou jsme takový problém neměly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přes tu hadičku či stříkačku to trvá dlouho a dítě nevypije tolik. zkušenost z porodnice u maminky co byla se mnou na pokoji. její malá měla pořád hlad z prsa nechtěla a po dokrmu ze stříkačky byla pořád hladová
krmila snad celý dny…malá jí brečela a vůbec nespala. Když pak byly doma, dala jí flašku se svým mlékem. Vytáhla 120ml a byl klid spala do dalšího krmení. Někdy to prostě fakt nejde a nic se nemá přehánět. Já bych dala flašku a to jsem kojila 6m přes spurty…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ajleenka na kontrolu vážení by měla jít hladová, zvážit, nakojit a znova zvážit. To že pije v kuse, neznamená že vytáhne, málokterá maminka si je 100% jistá, že opravdu saje, někdy to vypadá že ano, a na váze se ukáže 30.
Ať si tam dojde zváží, nakojí a zváží.
- Citovat
- Upravit
@andrea222 píše:
Přes tu hadičku či stříkačku to trvá dlouho a dítě nevypije tolik. zkušenost z porodnice u maminky co byla se mnou na pokoji. její malá měla pořád hlad z prsa nechtěla a po dokrmu ze stříkačky byla pořád hladovákrmila snad celý dny…malá jí brečela a vůbec nespala. Když pak byly doma, dala jí flašku se svým mlékem. Vytáhla 120ml a byl klid spala do dalšího krmení. Někdy to prostě fakt nejde a nic se nemá přehánět. Já bych dala flašku a to jsem kojila 6m přes spurty…
doplňuji, že krmila z lahve svým mlékem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já myslím, že to tím být nemůže
Mě se to zdá velký rozdíl. Za 5 dní by měl takovou 100 přibrat a né ještě 20 shodit. Ale uvidíte při další kontrole. Je možné, že prostě malá neumí pít, ikdyž je mlíčka dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud chce za každou cenu kojit, tak ať pořídí váhu a kontroluje. Ale aby ještě 14dní po porodu mělo váhu jako po propuštění z nemocnice je prostě málo - má hlad, málo MM. Já částečně kojila a dokrmovala UM (MM bylo málo) a pokud je správná savička, tak není problém a dítě zvládá v pohodě oboje, jen to z lahvičky nesmí téct samo. Takže za mě ať odsaje, z druhého nakojí a pak odsáté MM (když ho má dost) dá na dokrm jak si dítě řekne lahvičkou (Calma, TommeTippe).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak asi zásadní, je, zda si dítě při kojení vůbec něco vytáhnout, po 5dnech by tam měla být minimálně stagnace, ale spíš bych byla počítala s přírůstekm alespoň pár desítek gramů. Já bych zkusila dál kojit s hadičkou a odstříkaným mlíkem, když už jste to takhle hezky zvládli, tak bych jí tam tu hadičku ob kojení nacpala, po pár dnech převážila doma (samozřejmě pokud by dítě bylo zatím spokojené, nebylo apatické, mělo počurané plínky…). Pokud by dál ubírala, frkla bych flašku a neřešila, je to maličké miminko a i blbých 100g pocítí hodně. Můžete zkusit třeba tu Calmu od medely, ať je dobrý pocit, že počítáte nadále s kojením, ale pokud by ji nechtěla, dala bych nějakou se širokým dudlem, aby si hned nezkazila úchop pusinkou při sání a děj se vůle boží
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeee, ja prekoukla data… v tom pripade je tam fakt ubytek. No uvidite co vam rekne… jak pisi holky a psala jsem i ja - nebala bych se ani kombinace UM a MM.
- Citovat
- Upravit
Je to na dokrm bohužel…za pět dní má být váhově podstatně výš…
Já takhle ko, jila a dokrmovala ( z flašky) celých 5 měsíců…jinak by mi děti umřely hlady…
- Citovat
- Upravit
Děkuji za názory. Uvidíme tedy, jak dopadnou na té zítřejší kontrole a pokud by to bylo špatné, tak by asi nic jiného nezbylo.
Ona právě měla takovou radost, že malá konečně pije, z toho odsávání byla už na mrtvici. A zase když má tolik počůraných plínek a kadí taky několikrát denně, tak se mi zdá divné, že by málo pila… ![]()
A myslíte tedy, když by dala lahvičku, tak že by pak nebyl problém k tomu i kojit, i když jim trvalo přes týden, než se malá vůbec na prso chytla. U bradavky prostě řvala, plivala ji, nechtěla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi bych taky vazila pred a po kojeni. Starsi neumel pit, sosal klidne i hodinu a na vaze to bylo treba 15g
Jsem dokrmovala, pak byl vetsi a naucil se pit a nakonec jsem plne kojila, ale zacatky byly krusne. Me pomohla az laktacni poradkyne. Vztekat se muze ze to moc tece nebo naopak malo a nejde ji to, je to slozite ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit