Učební obory? Dobrý nápad?

Anonymní
21.5.21 16:54

Učební obory? Dobrý nápad?

Dobrý den, je mi 14 let a mam zná. ky "nic moc' vychází mi dost 3 a asi jedna nebo dvě 3-4.. chtěla bych si dát příští rok jednu přihlášku na studijní obor a jednu přihlášku na učňák. Ale, jaký učňák? Na střední bych chtěla chodit na ekonomiku a podnikání. Ale, nevím nic o těch studijních oborech.. chodím do 8.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65165
21.5.21 17:02
@Anonymní píše:
Dobrý den, je mi 14 let a mam zná. ky "nic moc' vychází mi dost 3 a asi jedna nebo dvě 3-4.. chtěla bych si dát příští rok jednu přihlášku na studijní obor a jednu přihlášku na učňák. Ale, jaký učňák? Na střední bych chtěla chodit na ekonomiku a podnikání. Ale, nevím nic o těch studijních oborech.. chodím do 8.

Tak musíš hlavně vycházet z nabídky učilišť u vás. Na podzim, pokud bude normální rok, bývají burzy škol, zástupci škol chodí po základkách a prezentují své obory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.21 17:03
@vokishka píše:
Tak musíš hlavně vycházet z nabídky učilišť u vás. Na podzim, pokud bude normální rok, bývají burzy škol, zástupci škol chodí po základkách a prezentují své obory.

Celkem mě láká kadeřnice. Ale, nevím mamka studovala kadeřnici a nedoděla (těhotenství) a bojím se že by ji to vadilo.

• Citovat
  • Upravit
76579
21.5.21 17:06
@Anonymní píše:
Dobrý den, je mi 14 let a mam zná. ky "nic moc' vychází mi dost 3 a asi jedna nebo dvě 3-4.. chtěla bych si dát příští rok jednu přihlášku na studijní obor a jednu přihlášku na učňák. Ale, jaký učňák? Na střední bych chtěla chodit na ekonomiku a podnikání. Ale, nevím nic o těch studijních oborech.. chodím do 8.

14leté tu nemají co dělat, emimino je od 16ti,
a jinak tak se začni učit, máš na to rok,
a asi víš, co tě baví a co ne, jestli chceš dělat kadeřnici nebo soustružnici,
a kadeřnice se nestuduje, na kadeřnici se učí - studovat na kadeřnici zní směšně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
21.5.21 17:08
@Anonymní píše:
Celkem mě láká kadeřnice. Ale, nevím mamka studovala kadeřnici a nedoděla (těhotenství) a bojím se že by ji to vadilo.

Jenže zaleží na tom co tě baví a ne zda to mamce nebude vadit. Ono ji to třeba možná vadit bude, ale zvykne si a bude ráda, že studuješ něco co tě baví. Než vystudovat něco co tě nebude bavit, jen aby mamka byla spokojená a ty celý život nespokojená.
Po učnaku by jsi mohla jít na nástavbu, uděláš si maturitu, budeš mít v tom zahrnuto i trochu tu ekonomiku a podnikání a můžeš pak podnikat. Řemeslo, když je člověk šikovný je dnes zlaté dno

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.21 17:40
@smajlik345 píše:
Jenže zaleží na tom co tě baví a ne zda to mamce nebude vadit. Ono ji to třeba možná vadit bude, ale zvykne si a bude ráda, že studuješ něco co tě baví. Než vystudovat něco co tě nebude bavit, jen aby mamka byla spokojená a ty celý život nespokojená.
Po učnaku by jsi mohla jít na nástavbu, uděláš si maturitu, budeš mít v tom zahrnuto i trochu tu ekonomiku a podnikání a můžeš pak podnikat. Řemeslo, když je člověk šikovný je dnes zlaté dno

Musím se více učit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.21 17:43
@smajlik345 píše:
Po učnaku by jsi mohla jít na nástavbu, uděláš si maturitu, budeš mít v tom zahrnuto i trochu tu ekonomiku a podnikání a můžeš pak podnikat. Řemeslo, když je člověk šikovný je dnes zlaté dno

Takže nemám hledět na názory ostatních?

• Citovat
  • Upravit
433
21.5.21 17:48

Záleží, co tě baví. Kadeřnice je fajn, pokud tomu věnuješ opravdu úsilí, aby ses někam dostala - moje kamarádka takto dělá účesy po celé ČR:) Dále mě napadá sociální činnost (lze studovat jak s maturitou tak mám pocit, že i jako učební obor). Dále kosmetička anebo třeba hotelovka (nějaká gastronomie apod). Na učňáku je super, že si můžeš maturitu díky nástavbě dodělat i po výučním listu:)
Zkus se podívat na internet, sepiš si vše co by tě zajímalo, a škrtej, dokud se nedostaneš k nějakým návrhům pro tebe přijatelných:) Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
21.5.21 17:49

Svou budoucnost ovlivňuješ ty sama - ne rodina :) Dělej to, co tebe bude bavit. Mamince můžeš v klidu vše říct, a uvidíš:) Určitě jí jde o tvoje dobro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
21.5.21 17:53
@stinga píše:
14leté tu nemají co dělat, emimino je od 16ti,
a jinak tak se začni učit, máš na to rok,
a asi víš, co tě baví a co ne, jestli chceš dělat kadeřnici nebo soustružnici,
a kadeřnice se nestuduje, na kadeřnici se učí - studovat na kadeřnici zní směšně

Dnes mladí často říkají, že studují učební obory.  :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
21.5.21 17:53
@Anonymní píše:

Myslíš, že každá studentka oboru kadeřnice otěhotní? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.5.21 18:11

Tak se obrat na člověka, co to na škole má na starosti. Popř hledej ucnaky v okolí. S těmito známkami to na SŠ moc není, co si budeme povídat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.5.21 18:30

Pokud nejsi kamarádka matematiky. Tak na ekonomiku a podnikání zapomeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
21.5.21 18:36
@Anonymní píše:
Takže nemám hledět na názory ostatních?

ve výběru školy a zároveň budoucnosti, protože tě to bude celý život živit, tak ne. Musíš si vybrat něco co tebe bude bavit - za prvé - bude se ty lépe studovat a učivo ty půjde lépe do hlavy, když studuješ něco co tě baví. Za druhé - budeš štastná až se tím budeš živit, když budeš studovat něco co tě nebude bavit, budeš neštastná a o to víc, když se tím pak budeš muset živit

• Citovat
  • Upravit
7296
21.5.21 18:50
@Anonymní píše:

Tak jít na učňák není žádná ostuda. Horší je, když tam někdo jde prostě z nouze, nebaví ho to a pak to tak celkově vypadá. Pokud tusíš, že tě kadeřnice bude bavit, tak proc ne. Za mě lepší, než jít s takovýma známkama na sš. Budeš mít alespoň výučak a maturitu si můžeš dodělat vždycky. Pri takových známkách je to bezpečnější, protože by si nebyla první ani poslední co neodmaturuje ze státní a ztratí 4 roky. Osobně moc nechápu, to kdo jde na sš s více trojkama nebo dokonce se čtyřkou. Ale je to běžný, určitě máš šanci se na nějakou střední školu dostat. Dodělat, to už záleží na tobě. Někdy se ale stane, že i ti co měli ne zrovna nejlepší známky na zakladce, že se na střední škole zlepší. Jdou třeba na takovou, kde není jejich neoblíbený předmět. Já šel taky raději na průmku místo gymplu, páč tam není dějepis, zeměpis a tyhle předměty, co se musí naučit a me osobně na zš nebavily. To musíš vědět ty, co tě baví, co by si chtěla jednou dělat a případně pro to něco udělat. Je náhodou fajn, když holka co ráda peče jde na cukrarku, horší je, když tam jde holka jen proto, že tam vezmou každého a v reálu nikdy ani nezapla troubu. To je hodně blbě a pak nemají mít učňáky takovou pověst. Moje ségra šla na kadernici, chce být od mala kadernicí a šla tam i přesto že měla na zš samé jedničky. No ani ne do měsíce zdrhla. Zjistila, že to co by se tam za tři roky naučila, už dávno umí a navíc se k tam celkově nelíbilo, hlavně složení těch spolužaček. Měla štěstí a dostala moznost přejít na gympl i když do jiného města a tam je spokojená. Kadernicí chce být i tak, uz si plánuje budoucnost a věnuje tomu volný čas, baví ji to. Takže si to na konec zařídila tak, že je spokojená ve škole a přesto se nevzdala snu a ví co chce. Což je podle mě základ. To by sis měla ujasnit jako první a podle toho se zařídit. Máš čas ještě skoro rok a pri trose snahy si najdes o škole nebo o oboru kterým se rozhodnes vydat všechny informace. Ať už na netu, tak také probihaji veletrhy středních škol, u nás to je ve sportovní hale a chodí se tam se školou a další možností je navštívit vytipované školy pri dnech otevřených dveřích. Snad to z situace s koronou příští rok dovolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin