Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, prosím, chtěla jsem se zeptat, pokud budu zasílat někomu učebnice v rámci České pošty, na dobírku nebo za poštovné? Ráda bych se zeptala v obou směrech, jaké částky v obou variantách mám účtovat, vždy jsem prodávala pouze v místě bydlište, takže se ptám na ty kdo s tímto máte zkušenost? Jako příklad dávam třeba 3 silné učebnice, teďka dopředu nemůžu vědět, kolik jako poštovné by na poště po mně přece požadovali ne? Ráda bych poprosila, kdo s touto formou máte zkušenosti, jestli by jste mi poslali, jak to přes poštu probíhá, vyřizuje a jak se to řeší, prosím? Díky za rady a tipy. Moc děkuji za rady a tipy ![]()
@Kamila17 zvaž si to doma na váze a pak se podívej na sazebník ČP ![]()
např. doporučený balíček zde: https://www.ceskaposta.cz/…ceny-balicek
zabalíš, vypíšeš podací lístek, doneseš na poštu a pošleš, nic složitého ![]()
v případě dobírky se vyplňuje taková speciální složenka (posílala jsem to jen jednou, nechala jsem si normálně na přepážce poradit), po doručení balíčku a zaplacení ti přijde domů složenka a na poště ti to pak vyplatí (případně ti ta částka přijde na účet, podle toho, co vyplníš), taky žádná věda
co se týče dobírkové částky - poprosila jsem paní na přepážce, aby mi řekla, kolik bude celkové poštovné (je příplatek za dobírku + příplatek podle částky), přičetla jsem to k částce, kterou jsem chtěla dostat a vyplnila jsem to všechno na místě ![]()
Já volala na poštu a tam mi to spočítali. Je třeba vědět, kolik ty knihy váží a jak to chceš poslat. nebo je na netu kalkulačka https://www.postaonline.cz/…/typ/zasilka
Holky, určitě asi spíše na tu dodejku, jelikož chci za učebnice peníze, že ano? Nejsem si jistá, ale s vyplněním té složenky, ta složenka konkrétně na tohle má barvu jakou nebo jak vypadá, popřípadě co vše se tam vyplnuje, alespon obrazně?
@Kamila17 buď to pošleš s platbou předem - tj. zvážíš si to, zjistíš poštovné za doporučený balíček, sečteš částku za knihy a poštovné, celkovou částku si necháš od kupujícího poslat na účet a po přijetí platby odešleš - pak máš podací lístek jako důkaz, že jsi to odeslala (a je na něm číslo pro sledování, které můžeš poslat kupujícímu)
pokud na dobírku, tak zabalíš, vyplníš složenku (adresa odesílatele, adresa příjemce, částka), pošleš a pak ti složenkou nebo na účet přijdou peníze…
s vyplněním ti kdyžtak pomůžou na poště, ale nic na tom není, pamatuju si, že jsme se to učili už na prvním stupni
![]()
@Kamila17 píše:
Holky, určitě asi spíše na tu dodejku, jelikož chci za učebnice peníze, že ano? Nejsem si jistá, ale s vyplněním té složenky, ta složenka konkrétně na tohle má barvu jakou nebo jak vypadá, popřípadě co vše se tam vyplnuje, alespon obrazně?
Ne, vzdy chtej penize prevodem predem. Na dobirku je to drazsi, a pokud ti to clovek nevyzvedne, je to stejne k nicemu.