Učení na nočník a tchyně

30
5.10.05 08:51

Učení na nočník a tchyně

Ahoj holky, máte někdo tip (nebo třeba dobrý článek) kde je dobře vysvětleno,proc neučit na nočnik již někdy od 6 měsiců? už ted vede řeči, že když se dítěti budu pořádně věnovat,tak ho to naučím…znáte to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
5.10.05 09:04

Víš, naučit můžeš každého cokoliv i medvěda jezdit na motorce! Všechno má svůj čas. Děcko může „chodit“ na nočník dřív než začne chodit, ale stejně je to jenom podmíněný reflex. Kdysi se dělaly dětské židličky přímo se zabudovaným nočníkem, protože se tak nějak počítalo s tím, že dítě funguje jako průtokáč. Rozhodně si nic nenechávej vnutit. Já jsem naší holčičce nechala nočník na průzkum už od 9 měsíců a teď je jí něco málo přes 14 měsíců a dávám ji na nočník při každém přebalování. Když řeknu že jdeme dělat vodičku do nočníku, začne se smát a je ráda jak to tam umí nažbluňkat. Sama si neřekne, je to ještě také reflex, ale nenásilný. Má to odkoukáno od nás velkých. Výhodou je, že má staršího sourozence jako vzor. Fakt je to u druhého dítka jednodušší. Já už jsem se s tím tady „chválila“, kluk začal kajdit do nočníku až kolem 2 a půl roku. Ale to už jsem považovala za ostudu i já. Řeknu ti, tchýni asi stejně nějakým článkem na důkaz nevysazovýní na nočník neodradíš,ale dítě začíná vědomě ovládat svěrače až okolo roku a půl (chytřejší mne jistě opraví, dík) a záleží také na tom, jestli si bude umět umět říct o nočník. Rozhodně pokud neplánuješ návrat do práce a nechávat miminko na hlídání staré generaci, pak si klidně počkejte až ti k tomu dítě dozraje samo a nenech si nic vnutit, i kdyby tchýně měla maturitu z čurání =o)))
 Radina

• Citovat
  • Upravit
2612
5.10.05 10:25

U nás dítko taky vyfasovalo na vánoce nočník - měla 6 měsíců :lol: I když jsem šla do práce a hlídala právě ona babička darující nočník, obešlo se to bez hádek. Babička okolo 1 narozenin viděla, že dítko vesele běhá nahaté po dvoře a čurá aniž by to jakkoli zaregistrovalo a to stylem „cvrknu sem, cvrknu tam“ - zkrátka po troškách. Krom toho - na nočník si odmítala sednout, takže vyřešeno. Babičce jsem řekla, že do 18 měsíců si pokusy s nočníkem nepřeju a babi sice lehce nafučená, ale poslechla - viděla, že to nemá význam. čurání zvládla ve 22 měsících, kakání o tři měsíce později - vše do záchoda, nočník odmítá dodnes.
Zkus babičce říct, že vysazování je jen pěstování reflexu, že vědomě potřebu neudělá. A neopomen zdůraznit, že plenky nepereš, ale kupuješ a že je kupuješ ty, nikoli ona…Zkrátka že ti to nevadí, dávat plenky. U nás to byl docela pádný argument :-)

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
5.10.05 10:30

Ahojky, zrovna včera jsem četla bezva knížku „Co, kdy a jak ve výchově dětí“ od Z.Matějčka kde mimo jiné píše, že přibližně od 12 do 15 měs. je nejvhodnější doba kdy učit dítě na nočník. Tehdy je nervový systém k tomu zralý, kapacita močového měchýře velká a samo dítě už si dokáže jeho plnost uvědomit a dát to okolí najevo. Díky tomu je učení na nočník v této době daleko snazší. Pro tchyni cituji: „A tak ať si babičky říkají, co chtějí, uspěchat bychom tohle učení neměli.“ Taky mám v okolí takové rádce :roll:, ale to asi každá maminka. Přeji hodně hezkých chvilek při učení.

Tery

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
5.10.05 10:56

Ahojky,

docela pěkně je to vysvětleno v knížce „Rodičům na nejhezčí cestě“, spoluautor je Dr. Matějček. Ale myslím, že je to podobné jako v té knížce „Co, kdy a jak…“, ty kapitoly na stejné téma jsou hodně podobné. Jinak ta první knížka je spíš o menších dětech, nejvíce je tam toho do roku, celkově je to o dětech do tří let. Ta druhá knížka je, alespoň mi přijde, taková všeobecnější, a i o starších dětech. Obě jsou z nakladatelství Portál. Dr. Matějček je (bohužel tedy spíš byl) autoritou, kterou by mohla znát i babička. Každopádně i pro Tebe je tam spousta zajímavého čtení. Mívají je i v knihovnách, takže netřeba hned kupovat.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
5.10.05 10:57

Skouška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
5.10.05 11:00

Skouška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
5.10.05 11:16

Díky za tipy k těm knížkám. Já sama už jsem chtěla napsat podobný dotaz. U mě je „nechtěnou poradkyní“ babička. Aspoň mám argument, že klidně mohu ještě několik měsíců počkat a odolávat tak tvrzení, že pozdní chození na nočník (asi tak od 1 roku) je vizitkou pohodlné (líné) matky.
Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
5.10.05 11:18

A neni trosku taky problem, ze nektere deti v 6 mesicich jeste spatne sedi a tim by si na nocniku nicily pater? Toho bych se trosku bala.
 Marki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
5.10.05 11:23

Marki, tak to můžu jen potvrdit. Teď jsem se dívala do deníčku a zjistila jsem, že náš Radimek seděl samostatně až v 7,5 měsících. Navíc někteří lékaři PRÝ až do 9 měsíců ???? nedoporučují vzpřímenou polohu. I když to teda nevím, protože Radim v 9 měsících už stál a přece mu v tom nebudu bránit. (To už je ale z jiného soudku.)
Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
5.10.05 11:24

Musim říct, že nucení do učení na nočník byla moje největší můra u tchýně, kterou jsem očekávala již od půlroka, tím spíš, když si Bára sedla. Dlouho se nic nedělo. Na 9měsících a něco jsem slyšela poprvé, že bych to měla zkusit, sem tam…nereagovala jsem. Někdy v 11 měsíci už se mi dostalo ardy, že bych jí měla pomalu začít učit, tak jsem jen řekla, že je to brzy, že začnu až tak na jaře v létě a nočník koupíme nejdřív na Vánoce, aby si třeba otukala a tak. Řekla jsem to slušně, ale tonem, který dal najevo, že nebudu smlouvat. Jediné, k čemu jsem byla svolná, v případě dotazu proč vysvětlit. Dotaz nebyl a popravdě si myslim, že ani takovéto pádné argumenty by nezabraly a nezaberou u většiny starší generace (tím netvrdím, že to tak je všude). U nás tchýně razí názor, že vychovala 3 děti, žijeme, ví vše nejlíp a doktoři jsou blbí. A pak babo rad…takže moje rada je prostě říct, že si to nepřeješ, maximálně říct svůj důvod, ale nemusíš se jí zpovídat, je to tvoje dítě.
Gabča a Barča, rok a 6dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
5.10.05 11:37

Ahoj, také to doma poslouchám od své mamky už dobrých 5 měsíců. Jakto že ještě nechodí na nočník?! :roll:
V pondělí jsem se už ale naštvala, ale byla jsem i zvědavá, tak jsem přinesla nočníček, babička ho po:,–(ila, a malej chudák valil očička a pak začal plakat. Bylo to totiž studený na tu jeho vyhřátou prdýlku z plenky :lol: .
Dopadlo to tak, že mě sprdla, že jsem mu ten nočník nenahřála! :lol: :o .
Tak snad dá chvilku pokoj.

Pa Ája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
5.10.05 12:10

Baby len tak mimochodom - preco by sme nemohli byt pohodlne a lenive (line) matky??? :P Ja si nemyslim, ze zena, tym ze je zenou ma povinnost sa zodrat :evil: , len aby ukazala ako nie je pohodlna a lina… to len tak na okraj.

Clankov je na tuto temu strasne vela tu su nejake:
Ako naučiť dieťa chodiť na nočník? - heslo: Radšej šťastné dieťa v plienkach ako nešťastné na nočníku. :D

Mama, e-e ! - heslo: Nenúťte dieťa na nočník, kým nevie vyjsť samo po schodoch!

Zvukova nahravka Kdy na nočník - heslo: Někdy se vyplatí neposlouchat prarodiče . (hovori p.doktorka Z.Peterova) :P

A skus si pohladat aj na rodina.cz v poradniach - tam odpovedaju aj doktori, to by mohlo tchyni presvedcit.

Mimochodom, ak vam svokra/mama/babka/tetka prilis kecaju do materskych zalezitosti, povedzte je toto: " ty si svoje deti uz vychovala, teraz je rad na mne. Nechaj ma, ja to tiez zvladnem! " Mate na to plne pravo! :wink:
Drzte sa!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
5.10.05 12:14

Ahoj Ikulo, konkrétní tip nemám, ale mám třeba tento příběh. Kamarádka kamarádky posazovala na nočník svého syna už od ukončeného 4m (zřejmě chlapeček už seděl 8O ), většinou si ji vždy vyčůral i vykakal (to byla pyšná matka, že 5m dítě už čurá a kaká do nočníku), ale teď :?: :?: :?: Teď mu je přes 2 roky a na ven má pořád plenku :D , protože si prostě sám od sebe neřekne a počůrá se.

Já dala dcerku poprvé na nočník v 15 m, nechtěla si tam za boha sednout, tak jsem to nechala být a nočník vytáhla v 18m, zase tam nechtěla sedět, tak jsem to opět bez jakéhokoliv nervování nechala být a světě div se o 3 m později se dcera poprvé vyčurala, druhý den i vykakala a během týdne jsme byly bez plenek :D . Teď bude mít 2 roky a chci ji začít odnaučovat i na noc.

Každé dítě se to naučí jinak, některé dřív, některé později, ale možná vás uklidní to, že všechny děti mých kamarádek (+- stejně staré) už na nočníček taky chodí bez problémů.

Alusha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
5.10.05 12:25

Holky, diky za tipy-aspon vim,ze v tom nejsem sama. : ))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí