Umela strava

92
4.10.05 13:58

Umela strava

Ahoj holky,

obracim se na ty z Vas, ktere mate zkusenosti s umelou vyzivou.
Mam 1 mesicni miminko a bohuzel nemuzu kojit. Mleko sice nejake mam, ale prodelala jsem 3 zanety prsou a kojeni je tak pro me silne bolestive. Resim to tak, ze odstrikavam mlicko, ktere potom malemu dam a take ho dokrmuju nutrilonem. Bohuzel se mlicko pomalu ztraci a tak se strava sklada prevazne z nutrilonu.
Mam z toho ohromny vycitky svedomi, ze nedokazu nakojit sve dite. Tech noci, co jsem kvuli tomu obrecela :-(
Proto bych se chtela zeptat, jestli mezi Vami existuje taky mamina, ktera nemuze kojit a tim padem krmi svoje mimi umelou stravou.
Mam na ni nasledujici otazky:

• jaky typ stravy pouziva (ktery je pro mimi nejsetrnejsi)?
  • Kolik ml kolikrat denne dava (napr. davkovani na nutrilonu nasemu malemu nestaci a place, ze ma jeste hlad. Mam strach mu davky zvysit, abych mu neposkodila ledviny.
  • je nutne davat take caj? Jestli ano, ktery je nejlepsi a kolik se ho doporucuje davat?

Byla bych strasne rada, kdyby se mi nekdo ozval se svymi zkusenostmi, at vim, ze v tom nejsem sama.

Predem moc diky.

Sarka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
4.10.05 14:14

Vítej do spolku nekojících

Ahoj.

I já patřím do spolku nekojících matek, a i v mém případě to nebylo z vlastního rozhodnutí, ale řízením osudu. Miminko jsem porodila o 5 týdnů dříve, po problematickém nepostupujícím porodu císařským řezem. Mlíčko nebylo a tak jsem minimálně odstříkávala a krmila Nutrilonem. Miminko asi v 6 týdnech začalo jíst výrazně častěji( 10 x denně 120ml) Proto jsme přešli na kombinaci Nutrilon Premium a Nutrilon Forte - má být vydatnější, ale vůbec se si to nezdálo. Naopak začal mít zácpu a tak jsme opět přešli na doporučení lékařky na Bebu. Ta mu zachutnala a zácpa byla pryč. Ve třech měsících se množství ustálilo podle doporučení na obalu a krmili jsme 6× denně.
Nutrilon i Beba obsahují bifidobakterie a složení je podobné. Někteří doporučují Nutrilon Omneo - proti prdíkům a dalším problémům, náš mrňous ho ale odmítal. Ani se mu nedivím. Je husté a hořké.
Pokud opravdu mimi trápí hlad a ne nic jiného, nebála bych se množství opatrně zvedat, taky záleží na velikosti dítěte. 4 a 5 kg mimi sní velmi rozdílně. Čaj nemusí. Pokud není výrazně vyšší výdej tekutin- pocení při teplotě nebo výrazné horko. Radimek dostával minimum čaje - 10ml a to jen proto, že jsme v něm rozpouštěli prášky. Více ho nechtěl.
Pokud bys chtěla vědět více, napiš.
Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
4.10.05 14:15

Ahojky, hlavu vzhůru. Já od skončení šestinedělí krmím malého pouze umělým mlékem. Jak skončilo šestinedělí, tak se mi mlíko ztratilo (ale to je jiná kapitola). Taky jsem si to ze začátku vyčítala a pořád na to myslela. Ale to nemá smysl, věř mi. Prostě se stalo a je to tak. Hlavně že miminko prospívá a baští. To je nejdůležitější. A protože malej baštil a chutnalo mu, tak jsem to brzo přestala „řešit“.
K tvým otázkám:

• na doporučení dětské doktorky malý baštil Bebu 1 HA od Nestlé (hypoalergenní proto, že já jsem silný alergik, tak aby se u něj snížilo riziko vzniku alergie. Jinak je i obyč. Beba či protiblinkající). Pak jsme přešli asi v 5 měsících na Bebu 2 HA. Ale jak říkám, nech si poradit od své dětské doktorky, ta zná tvé mimi líp než my - ostatní maminy. Nemělo by se totiž s UM (uměl. mlékem) experimentovat. Pro miminka je to náročné.
  • dávkování jsem se snažila přizpůsobit dle návodu, ale vždy malý vypil o trochu více. No třeba ve svých 3 měsících toho vypil jako kdyby mu byly 4 měsíce (dle návodu). Jinak mi začal brzo spinkat celou noc, takže jsme mlíčko dávali 5× denně (s odstupem 3 - 4 hodin).
  • čaj není nutné dávat. Někdy ho ale mimi vyžaduje, neboli má žízeň. Čaj jsem mu tedy dávala, když měl žízeň nebo prostě když vypadal, že má hlad (a to byl hodinku po jídle). Cca do 3-4 měsíců jsem mu dávala čajíčku kolik chtěl, cca 50 ml denně. Dávala jsem mu jen fenyklový, který byl zároveň dobrý i na prdíky :wink: .
    Kdyby ještě něco, tak se ozvi. A hlavně - hlavu vzhůru :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
4.10.05 14:59

Ahoj,

já tedy kojím, někdy výhradně, někdy částečně, podle stavu „mlékárny“ :wink: , dřív jsem přikrmovala (pouze večer) Nutrilonem Omneem, je fakt dobré na bříško, míííííííííírně projímá, takže se dítko nezacpe, jenže je fakt hořké a jednoho dne se malé asi zprotivilo :roll: , po pár dnech plného kojení jsem jsem byla nucena opět šáhnout po příkrmu a zvolila jsem opět Nutrilon ale Forte a výsledek - malá se ucpala na několik dnů :cry: , děs, teď mám doma k ruce Bebu (už pokračovací - 2 bifidus) a panuje spokojenost, jsem ráda , že vyhovuje i předešlým pisatelkám, už pár lidiček si ji chválilo a magistra, která mě obsluhovala v lékárně, ji vřele doporučovala, že její vnoučata vyrostla na Bebě, .
Kamarádka nedá zase dopustit na ten Nutrilon Forte - každé dítko je jiné, jak je vidno, určitě si promluv s doktorem, přesto si myslím, že tyhle dvě UM patří mezi nejoblíbenější, v lékárně jsem narazila ještě na Sunar, Hammilon či Hipp, ale fakt nevím, které je nejlepší :wink:

tak dobře vyber, ať je brouček spokojen a z nekojení si vůůůůůůůbec nic nedělej :wink:

pa sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
4.10.05 16:19

Ahoj

tak se netrap tím, že nekojíš. Hlavní věc je, že dítko prosperuje i po UM, ať už je to Nutrilon, Beba, Sunar, HIPP nebo co jiného. Množství bych řekla, že dle tabulek podle váhy dítka - ne podle věku.
Já také přestala kojit záhy - u třetího dítka to bylo přesně 4 týdny a pak jsme přešli na UM - Nutrilon. Jelikož se narodil větší (4,55 kg) tak jsem mu dávala dávku jako pro 3-4 měsíc - většinou to vypil všechno. Prostě zkus mu dát větší dávku - jesli bude mít větší hlad, tak to vyžahne jako nic - a další tak cca za 3-4 hodiny. Čajík jsem vůbec nedávala - když mi přišlo, že má žízeň, dala jsem pouze převařenou vodu.
Teď mu je 5 měsíců a já střídám Nutrilon se Sunarem - ptala jsem se i dr, a ta mi říkala, že když nemá problémy, jde to. (Teď v 5 měsíci měl 10 kg - ale vůbec není tlustý - pouze dobře živený). Takže se neboj - a držím palečky

Věra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
4.10.05 18:26

Ahoj, připomnělas mi mě samotnou před necelými třemi měsíci :-D, viz diskuse „nekojící maminky - pomoc“ :-D.
Na výčitky se vykašli, nejsme horší proto, že nemáme mateřské mléko. Já neměla téměř žádné a mám doma šťastného, krásného usměvavého Fanouška :lol: .
Jestli chceš podporu, přečti si nedávno uveřejněný článek „Jak jsem nekojila“. Uvidíš, že je nás dost!!!!

Krmím Nutrilonem pepti (nejšetrnější v případě ohrožení alergiemi), je hnusný a smrdí, ale Fanda ho akceptuje. Já si tento druh vyloženě vyžádala, ale pokud jste v poho, tvoje doktorka ti poradí. Každé UM taky každému mimču nechutná. Fanda pil vždy podle návodu, ne ale podle věku ale podle kil. Teď pije 5× denně 150 a na noc 180.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
4.10.05 18:29

PÉ ES 8) :
Dávala jsem čaj, ale opět kvůli alergiím ne kupovaný (Hipp nebo Čajánek), ale prostě vymáchnutý fenyklový čaj (sáček) v převařené koj. vodě. Dostával ho, protože po Nutri vůbec nekakal sám, jen s rourkou. Posledních čtrnáct dnů už ale kajdí sám, tak čajíku tolik nedostává. Prý ani nekojené děti nemusí do půl roka (do zavedení příkrmu) tekutiny navíc dostávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
4.10.05 19:21

Ahoj Sarko :D , taky jsem patrila k tem maminkam, ktere diky zanetum prisly brzy o mliko. Hodne jsem si to vycitala, ale dneska s odstupem casu na to koukam jinak. Mala krome bezne rymy, nemela zatim nastesti zadnou chripku… a tak myslim, ze treba to, ze je kojene ditko mene nachylne proti bacilum neni podle meho nazoru az tak uplne pravda. Mam kamaradky, ktere koji jeste ted a deticky maji nemocne vice nez ja nase. Ale o tom jsem psat nechtela, takze:
1. davaly/me jsem Nutrilon HA (pro jistotu, manzel je atopik)
2. davkovani bych radeji dodrzovala
3. caj pit mimco nemusi, jen kdyz je v lete teplo, muze se malym mimcum podavat, ale ted v zime nemusi

Tak hlavu vzhuru :P jsou urcite horsi veci, nez to ze nekojis:-)

Simona&Kristy(15 mesicu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
4.10.05 19:34

Ahoj, prvni decko sem kojila 2m, druhy 1m. Obe vyrostly na Nutrilonu druha ho jeste basti. Davkovani sem dodrzovala podle tabulky, nechtela sem ho davat vic aby mi mala neztloustla :? Kazdopadne moje Dr k Nutrilonu rekla ze ji ho muzu davat klidne kazde 3h, takze se neboj ledviny tim mimi neposkodis. Jestli mas opravdu hodne bastici mimi skus Nutrilon Forte ten je prave urcen pro jedliky kterym bezna strava nestaci. My sme ho davali na noc. Caj se pri UM davat ma, my ve vasem veku pouzivali Cajanek Feniklovy (je proti plynatosti), u caje sem nikdy mnozstvi neresila. Jinak pro me je UM nej Nutrilon, ale kazdy ma to svoje nej. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
4.10.05 20:49

My jsme s UM začali když bylo malýmu 14 dní, odstříkávala jsem nejdřív tak 60%, postupně to klesalo a zkončila jsem ve 3,5 měsících.
Synek byl děsně hladový, 150 bych se mu rozhodně nezavděčila :roll: , takže jsem dávala kolik chtěl (hladovýho křiku jsem už slyšela dost), ale je pravda, že je teď jaksi fortelnější (5m 9,3kg) :oops: a to se už nějakou dobu do tabulek „vejde“.
Papáme obyč Nutrilon (nejsme alergici ani neblinkáme) a když se začal budit v noci častěji tak Nutrilon forte, ale nejsem schopná říct, jestli je nějaké mléko výrazně horší nebo lepší, tohle nám doporučil doktor. Čajík jsem zkoušela jen když byly vedra, chtěla jsem neslazený, v lékárně jsme dostali pytlíkový dětský, jenže malej ho stejně pít nechtěl, takže jsem nabízela jen převařenou vodu (jednodušší příprava a výsledek stejný :lol:)
Mějte se a krásně papejte,
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
5.10.05 20:01

Ahoj, taky jsem nekojící maminka. Znám tvé pocity, taky jsem si tím prošla. Při dnešní silné propagaci kojení (až někdy výhružné a agresivní - podle mě), je pak pro maminku velmi stresující, když se kojení nedaří. Já měla pocit, že jsem snad jediná v republice a tím, že nemůžu kojit, miminku hrozně ubližuji a jsem špatná matka. Taky jsem to obrečela. Když si teď zpětně rekapituluji tu svou kojící anabázi, na vše se již dívám jinak. Malá se narodila 2 týdny před termínem a měla 2,8 kg (50 cm), to by nebylo tak zlé, ale v porodnici váha spadla na 2,5 kg. Malá se špatně přisávala (ani sestry si s ní nevěděly rady), kojení bojkotovala, když už se přisála, tak pila málo - no a mlíčka tedy nebylo taky na rozdávání. Pak taky přišly zánět a kvasící krvavé bradavky, kdy se kojení stalo utrpením. Když bylo malé 10 dní, jen velmi málo přibývala, byla ubrečená a nespokojená, já zase prsa měla rozbolavělá a psychicky byla už na dně. Pak zakročila máma a miminko dostalo Nutrilon, nastala najednou velká změna, malá UM z flašky pila s chutí a najednou se z ní stalo spokojené miminko. Já jsem do 8 týdnů odsávala MM a malé dávala flašky, bylo ho méně, než malá potřebovala a postupně se ztratilo. Teď už je jen na UM. No celé mé martirium je v komentáři k článku „Jak jsem nekojila“. Přečti si článek i komentáře, určitě ti to pomůže a uklidní.
Pokud jde o druh UM, já do 11. týdne dávala malé Nutrilon 1 HA (jsem alergik), ale protože jí v poslední době nějak už nešmakoval, přešla jsem postupně na Bebu 1 HA, ta malé chutná a má lepší kakání. Po Nutrilonu trpěla několik týdnů zácpami. Naše Dr. mi říkala, ať aspoň tak těch prvních 6 týdnů držím Nutrilon a potom že můžu přejít na jiné UM.
Kolik má mimčo vypít je sice na každém UM uvedeno, ale je to spíše teorie. Každé miminko je jiné, kluci často vypijí více, holky zase méně. Miminko si samo řekne, kolik chce. Po ukončeném 4. měsíci můžeš začít dávat příkrmy, tak na noc je vhodná kaše. Ta miminko pěkně zasytí. Čajík jsem dávala jen když byla velká vedra - dělala jsem buď fenyklový od Hippu nebo Větrníček - s větry jsme si užili :wink: , klasický bylinkový mi Julka nechtěla pít, ted už je to dobré.

Snad jsem ti taky trochu pomohla a jak říkaly ostatní maminky - hlavu vzhůru, nejsi sama a hlavní a nejdůležitější je spokojená maminka a spokojené miminko.

Přejeme krásný den

Romča + Julka (11 týdnů + 5 dnů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.10.05 21:02

Ahoj, i já jsem kojila tak do 2 měsíců, pak jsem ještě odstříkávala, ale Adélka nechtěla, noce nám probrečela a tak jsem jí prostě začala dávat Nutrilon a je spokojená. Taky jsem měla výčitky, pořád jsem tomu nechtěla dát volno, nakonec jsem to vzdala, za týden jsem dostala menses a mlíko se během 14 dnů úplně ztratilo samo :cry:
Jak jsem psala, přes den dávám Nutrilon, dávkuji podle tabulek a podle potřeby, malá jí po cca 3 hodinách, ráno a večer jí častěji. Na noc dávám Nutrilon Forte, spí cca od osmi hodin do pěti do rána, pak si jí vezmu do pelíšku a chrníme i do půl deváté 8) Čajík jsme s manželem trochu bojovali, já ho dávat nechtěla, on ano, nakonec to vyřešila Adélka, protože sice si ho lokne, ale ne moc :wink: máme od Hippu protiprdíkpvý-podávám ho vlažný a jinak podle potřeby.
Když jsem viděla, že je spokojená, výčitky mě opustili, malá roste jako z vody a obě jsme v pohodě.. :D Takže přeju hodně klidu a pohodová miminka.Petra a Adélka

• Citovat
  • Upravit
184
5.10.05 21:48

Ahojky,

My jsme od tří měsíců také na UM, jeee, když si vzpomenu, jak jsem to obrečela, naprosto souhlasím s názorem, že je propagace kojení až agresivní.

Jelikož Mates nenabíral a kojili jsme nonstop navíc přes kloboučky, neodstříkala jsem ani 20ml, tak jsme postupně přešli na BEBU HA, všechno se obrátilo o sto procent, mám doma spokojené mimi, spinká, nepláče, tak i já jsem v pohodě.

Zezačátku jsem dávala častěji, než bylo dávkování, asi měsíc, potom se dosytil a už jsem dodržovala návod. Dneska už jíme masíčko a ovoce a naprosto bez problémů.

Hlavně si nic nevyčítej, kdo se vyskytuje na těchto stránkách, je přeci rodič, který se snaží dělat pro mimi to nejlepší,.

Tak zdravé mimi přeji všem

Tdravíčko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
6.10.05 13:05

Ahoj,
na nějaký výčitky se vykašli, dělala jsi cos mohla, přece se kvůli Laktační lize nepůjdeme my nekojící matky oběsit!
Mě se taky nezadařilo, asi to bylo císařem, nevím.
Johanka pije Nutrilon, když se mi zdálo, že by si dala víc než podle tabulky, zvýšila jsem první a poslední davku - to jest večer před spaním a ráno jsem dala o 30 ml víc. Nakonec to sama vypozoruješ, kdy je třeba zvýšit všechny dávky, neboj. Johanka si o zvýšení řekla vždycky pár týdnů před tím, než by podle tabulky správně měla, ale není tlustá, je akorát a hlavně je spokojená a to to jde přece především.
Papa
MaRi a Johanka 4m 2t

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
6.10.05 21:01

ahojky,

souhlasím s MaRi a všechno už tady vlastně bylo řečeno. Moje dcerka je odmalička na Nutrilonu. Musíš si v tom najít výhody.
a) při krmení tě může zastoupit někdo jiný
b) nemusíš křečovat s odstříkáváním
c) nemusíš se hlídat co jíš
d) můžeš věřit tomu, že v Nutrilonu je to nejlepší co dítě potřebuje
e) a takový ty kecy, jakože nebude mít k tobě vztah a tak, to sou normální bláboly, to nemá se zdravým rozumem nic společnýho.
f) na nářky se vykašli. sou děti, který mají problém, se kterým nejde vůbec nic dělat. Ty prostě problém vyřešíš tak, že budeš kupovat mlíčko.

Hlavu vzhůru !

Laktačnímu fanatismu zmar !

Bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play