Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
zajímaly by mě vaše zkušenosti s dečkou kvůli kyčlím. My ji máme od všerejška, malé je týden. Jsem z toho dost nesvá, jestli to pomůže, co nás čeká potom, aby nedošlo na nějaké další zařízení ![]()
Jak dlouho jste ji měli a pomáhá to? A co po ní?
Díky moc, Alenka+Verunka
Nestresuj se, nedostatečně vyvinuté kyčle či jamky jsou u novorozenat časté. Má dcera dostala freykovu peřinku v 6 týdnech nosila ji do 3 měsíců a pak ještě asi 14 dní. Nijak ji to neomezovalo. Kamarádčin syn ji nosil do 6 měsícům kvůli totálně nevyvinutým hlavicím a je OK.
Myslím že tvé obavy pramení z faktu, že jsi týden po porodu, zaplavena hormony a přirozeným strachem o mládě. Hlavu vzhůru, ta dečka je pro její dobro a nijak jí neublíží a neomezuje ![]()
elda
Ahoj, synek vyfásl dečku ještě v porodnici, tedy ve čtyřech dnech. Dávali jsme opravdu poctivě, byl v ní těch 23 hodin denně. Na kontrole v šestinedělí už byl nález dobrý. Dáváme pouze široké balení na noc. Nestresuj se, opravdu to má spousta dětí. Já vím, ono se to říká, pamatuju si, že jsem to obrečela.
Lenka
A já sem napíšu jako člověk který nosil v mládí dečku
Mám na obou stranách nedovivinuté jamky a dečku jsem měla ještě na fotkách kolem 1 roku, vypadala jsem sice hrozivě, ale podle toho jak jsem na nich štrádila, nijak mě to nestresovalo. Ono je to asi nepříjemné hlavně pro maminku, ale pokud nějaký problém je, je lepší pokud dečka pomůže podržet kyčlíky tam kde mají být. Pamatuju si, že jsem do 18 chodila jednou za čas na rentgen a nemusela jsem o tělocviku běhat
Jinak jsem zatím v pohodě a těhotenství zvládly kdyčle taky bez problémů… Uvidíš, že za chvíli budeš balení zvládat a ani ti to nepříjde ![]()
Hodne zdraví,
Věrka
Ahojky, my dostaly dečku v 6. týdnech, malá jí nosila do 3 měsíců - čili 6 týdnů - a ve 3 měsících bylo všechno v pohodě, dečku máme na památku a nebyl s ní žádnej problém.
Výhoda byla, že to nebylo v létě ale listopad, prosinec.
S dečkou krásně spinkala, měla jí celý den a myslím, že nikomu z nás ani jí nijak nepřekážela. Dokonce se mi v dečce lépe chovala, sundavala jsem jí jen na kojení a koupání.
Markéta a Markétka 12 měsíců
Moc vám všem děkuju,
uklidnily jste mě, doufám, že to u nás taky dopadne všechno dobře ![]()
Alenka+Verunka
Ahoj,
Ela ma decku od 3 tydnu, ja i manza jsme ji v detstvi take meli. Do 4 mesicu jsme ji davali na 23 hodin denne + cviceni zabicky,. Dodrzovala jsem tak 20hodin denne, protoze jsem pak nevedela, kdy ji davat na brisko, tak jsem si sama naordinovala dopoledni a vecerni hraci a nuchnaci hodinku. Ted ji ma mit na vetsinu dne. Pry se to lepsi, a bude ji mit pry urco do pul roka, mozna dyl. Zda se, ze tim vic trpim ja, ze ji musim porad vyndavat a nandavat a neuzila vsechna prdacka oblicka…, hlave, kdyby tohle byla jedina potiz co ti nasi drobkove maji, tak by to bylo prima.
Drzim palecky, aby se vam dobre darilo. Eva nosila decku do tri mesicu, a pak jsme plynule presly na reminky. Vypadaji sice strasne, ale mala v nich mela vic pohybu nez v perince. Problem byl jen s prdy. Kdybys potrebovala podporu pisni soukromou zpravu.
Zdravím všechny..tak ode dneška máme dečku a jsem z toho uplakaná a vystrašená když malého vidím..je mi to líto..Máme měsíc a den a ted nám to zjistili..mám strach,ale jak tak čtu nejspíš je to přinejmenším běžná věc..Ach jo tak snad to zvládnem..za 2 měsíce jdem na kontrolu..ale hrozím se těch veder a prdíků..malej si vždy spokojeně kopal nožičkama a ted mu to nepůjde.. ![]()
ahoj, tak malá ji dostala asi ve 14ti dnech, já to málem obrečela, ale malá byla statečná a naštěstí se narodila na podzim, že se v tom nepařila. Když se kroutila, že ji bolelo bříško, tak jsem jí to prostě sundala a třeba hoďku ji nechala bez toho. když potvora přišlna na to, že našponuje nohy, tak se mi to nedaří pořádně nasadit a zkusila to na mě v noci po přebalení, tak jsem se na to vyprdla a dostala ji až ráno. po šesti týdnech nám ji sundali a už jsme jen cvičili, na prohlídce ve třech měsících úplně v pořádku. ničeho se neboj, bude to v pohodě. Dřív dávali dečky až ve třech měsících a to si vůbec nedovedu přestavit. čím dřív, tím líp.
Jana F píše:
ahoj, tak malá ji dostala asi ve 14ti dnech, já to málem obrečela, ale malá byla statečná a naštěstí se narodila na podzim, že se v tom nepařila. Když se kroutila, že ji bolelo bříško, tak jsem jí to prostě sundala a třeba hoďku ji nechala bez toho. když potvora přišlna na to, že našponuje nohy, tak se mi to nedaří pořádně nasadit a zkusila to na mě v noci po přebalení, tak jsem se na to vyprdla a dostala ji až ráno. po šesti týdnech nám ji sundali a už jsme jen cvičili, na prohlídce ve třech měsících úplně v pořádku. ničeho se neboj, bude to v pohodě. Dřív dávali dečky až ve třech měsících a to si vůbec nedovedu přestavit. čím dřív, tím líp.
Jana F píše:
Jsem ráda,že to tu čtu..vím,že každý to má jinak a tak..ale poctivě s malým cvičím a nepřijde mi,že by to bylo nějak hrozné…Dnes měl ale opravdu bolesti..v kočárku usnul venku,ale doma už mi neusnul..plakal strašným způsobem tak sem mu dala kapičky..stejně se probudil po půl hodince a tak sem ho rozbalila,dala si ho k sobě a on mi usnul v ruce..hold to prostě občas nemá..trak se bojím,ale zároven si říkám,že by jsme se ani jeden nevyspali..můžu se zeptat-na jak dlouho jste to měli nosit?My to máme 23hodin denně
a na 2 měsíce..díky..
taky nám řekli nosit nepřetržitě (samo krom přebalení
) a bylo to na asi měsíc a půl, ale jak říkám, malá v tom kolikrát nebyla celou noc a nic se nestalo, když k tomu taky ještě cvičíš, tak to bude dobrý uvidíš.
Jana F píše:
taky nám řekli nosit nepřetržitě (samo krom přebalení) a bylo to na asi měsíc a půl, ale jak říkám, malá v tom kolikrát nebyla celou noc a nic se nestalo, když k tomu taky ještě cvičíš, tak to bude dobrý uvidíš.
ahoj ![]()
Verunka měla tehdy tu dečku do 5 měsíců, přes zimu - já neřešila horko a prdíky, ale pro změnu zase že v lednu se mi s větší dečkou, pánev doširoka + fusak…nevešla do kočárku ![]()
Jinak víc to asi vadilo mě, jí vůbec ne, musela jsem vybírat oblečky, co oblíkla přes dečku, nejlepší jsou širší čatičky přes ni ![]()
no a v 5 měsících šla dečka pryč a do týdne se začala krásně otáčet na bříško, pak zpátky, brzo lízt… vůbec ji nezbrzdilo, že vlastně do 5 měsíců nebyla moc na bříšku, protože s dečkou se jí to nelíbilo a bez dečky čas trávila jen chvíli před koupáním
Měli jsme dečku pár dní a byla jsem z toho špatná,ale krásně si na ní zvykl a spinká v tom a krásně cvičí..doufám,že ji nebudeme muset mít tak dlouho,ale samozdřejmě se nedá nic dělat-hlavně aby tobylo v pořádku..on si to stejně nebude pamatovat..má ji neustále a snad si i zvykl..mimčo pláče tak jako tak že…