Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím zkušené matky o radu- poslední měsíc se mi moje 9-ti měsíční dcera v noci budí s hrozným pláčem. Kojíme dvakrát za noc. Někdy spinká krásně a budí se jen na krmení, ale většinou se probouzí i mezi krmením, někdy i hodinu po a strašně pláče. Pomůže jen pochovat, vždycky se přitulí. Zkouším ji i nechat vyřvat, ale nedá se to vydržet pokaždé. Tak nevím, mám jí vždy pochovat (ale aby si na to nezvykla), nebo ji mám nechat vyřvat (připadám si jak macecha)?
Ahoj,
neporadím, jen písnu, jak to dělám já. Když Eliška zakvíkla jednou a bylo dál ticho, tak jsem k ní nešla a nezvedala ji. Když zaplakala/zasténala víckrát, tak jsem ji šla pochovat. Mohl to být sen, občas to byl prdík, nedoodkrknutí, takže pomoc potřebovala/potřebuje.
Měla takovéto období asi 3, kdy se budila víckrát za noc, ale vždy trvalo jen asi týden…
Tak snad ti písne i někdo další…
E.
Napada me klasicka odpoved - nebudou to zuby?
Nase mala - teda ta vetsi - to obcas dela taky, pomuze pohladit, dat dudlik a prikryt. Nevzbudi se, rychle se uklidni a spinka dal. ZAlesitost na par sekund, kdyz jsem zkusila jeji plac ignorovat, vzbudila se a bylo to spatne. Takze i z tohodle duvodu jsem se rozhodla nas spaci dudul zrusit az po petkach (chybi nam dve), driv se bojim, ze by si rozhodila spani. Stejne ma dudel jen na usnuti, pak ho vyplivne a nespinka s nim.
Lesina
ahojky,
nejsem sice zkušená mamka
tak moc neporadím, nicméně jsem na tom podobně-malý 9m se za noc budí několikrát s pláčem´. Kojím jen 1 -2 x podle toho jak moc pláče. Většinou stačí ho vzít, pochovat, on se hned přitulí a pokračuje ve spaní, a když nechce s pláčem přestat - nakojím. Už se těším na dobu, kdy prospí celou noc, nebo se vzbudí jednou ![]()
Pavla
Ahojky,
já mám dvě děti a metodu nechat vyřvat přímo nesnáším. Nikdy nevíš, co dítě zrovna trápí a jak moc tě v tu danou chvíli potřebuje. Zkusila jsem se nepodrbat na místě, které me zrovinka svědilo a byla jsem z toho celá nesví. Co má teprve říkat ten drobek, který se ani nepodrbe.
Staršímu budou dva roky a na noční pochování si nezvykl. Spinká celou noc a když náhodou pláče, jsem vždy u něj a pochovám ho.
Do patnácti ho tahat nebudeš, neboj ![]()
Míša
Ahojky, mám doma to samé, Míša se budí po cca hodině, vždy mu dám dudánek, pohladím a on spinká dál. jak už výš psala Lesina, tak mám taky takový pocit, že mu lezou zoubky, ještě žádný nemá a přes den začíná být dost uplakaný. Dávám Chamomillu a ta na tu nevrlost a pláč pomáhá. Hodně zdaru a také se už moc těším až prospíme celou noc. věrka
![]()
Děkuji za názory a rady,
zoubky to asi nebudou, ty se nám teď prořezaly. Tak to asi budou jen zlé sny. Někdy si zapláče jen jednou, dvakrát a je klid a někdy řve hodně. Bohužel nemáme dudlíka, takže mi zbývá jen chovat a čekat než usne. Jak dlouhé bude tohle období?
Klaro, to, že se vám te´d zoubky prožízly neznamená, že to být nemohou, ono jich leze ještě dost:) Zhruba v 8měsících nám vylezly po 3 týdnech horní jedničky a během 10dnů nám v té době vylezlo najednou 5zubů!, takže bych to jistě netvrdila. Myslím, že navíc zoubky je bolí už tím, jak se tlačí a nemusí to být ani vidět. Pokud že ostatní důvody myslíš, že to nejsou, tento jediný bych viděla jako na dlouhou dobu velký a častý důvod pláče…
Takže zoubkům zdar:)
Gabča a Barča