Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, můžete mi prosím poradit jestli je nutné přejít z anatomického silikonového dudlíku pro 0-6.měs. na větší velikost 6.-18.měs.(Bebejou)? Jaké máte zkušenosti s deformací patra při používání nevhodné velikosti dudlíku? Používáme ho jenom při usínání.
Děkuji Tery
Ahoj,
my jsme používali NUK a takové obyčejné kytičky ty měl Matoušek nejradši
. Většinou jen při usínání. Ty velikosti jsem neřešila. Je nám 14 měsíců, nic se nezdeformovalo… To by asi to mimčo muselo dudat hodně aby to mělo nějaké následky. Toť moje laická zkušenost. A ještě mám doma 14 letou slečnu v té době žádné velikosti dudlíků nebyly , ani moc druhů dudlíků a nic se nestalo a to dudala docela dost. No asi jsem moc nepomohla.
richterka
Ahoj.
My měli dudlík už v nemocnici. Malému ho daly sestřičky. Po příchodu domů jsem zjistila, že velikost je pro 6 a více měsíců, jenže byl malý na něj zvyklý a jiný nechtěl. Kupovali jsme menší, anatomické a všechny mu vypadávaly z pusy. Tak jsem nechala takový typ, se kterým byl spokojen. Úplně obyčejný silikonový. Sám od sebe si ho "zrušil " v necelých 6 měsících. Začal ho vytahovat z pusy a strkat obráceně. Popřípadě ho držel v ruce a do pusy si dal paleček.
Myslím, že větší dudlík se může zkusit, ale doporučovala bych velmi podobný tomu, na který je již dítě zvyklé. Používáním původního se myslím taky nic nezkazí. A na vhodnosti používání dudlíku nebo palečku se, pokud vím, ani doktoři neshodnou. Pokud se používá jen na usínání, vůbec bych v tom neviděla problém.
Beruška
Já myslím, že není nutné hned kupovat dudlíky větší, spíš by mohl malému mimču vadit dudlík větší… My máme dudlíky avenťácké, ty jsou 0-3m, 3-6 a 6+. Nulky používáme doteď, jen víc padají z pusinky
, pak máme jeden větší a teď jsme pořídili rovnou 6+ a malej je náramně spokojený, zdá se mě, že se liší jen ve velikosti s tvaru té částli co je venku
.
Mějte se,
Věrka
Ahoj,
náš malý od malička nechtěl žádný dudel. Měla jsem nakoupené krásné dudlíky, silikonové i latexové, anatomické, ortodontické… Nechtěl vůbec žádný. Hrozně špatně se mu ale usínalo a porodní asistentka mi poradila ať zkusím takovou tu klasickou latexovou kulatou kytičku. Ta byla super. Teď jsme narazili na dudlíky latexové kulaté a větší 6+ měs. Malý ho má
plnou papulku a je spokojený. Snažím se dávat mu ho opravdu jen na uklidnění když je třeba a na chvilku. Někdy na usnutí. Myslím, že mimčo si samo řekne co jo a co ne. Jestli mu bude dudel malý asi poznáš podle toho že mu bude vypadávat a to mude mimčo rozčilovat…
Hezký den
Veronika + Fany 4,5 měs
Ahoj, náš Matýsek měl do půl roka anatomické od Aventu nebo od Nuku, ale pak v tom půl roce jsem mu koupila ty „pokračovací“ a přijde mi, že je má raději. Ani nejde o to, že jsou větší, ale mají pro něj lepší tvar, jsou takové plošší a při spaní na bříšku mu nepřakáží to držátko, jelikož ho nemají. Jsou od f. MaM a jsem s nima moc spokojená.
Co se týče dotazu na velikost, tak já mu v tom půl roce větší koupila, jelikož se mu růstem zvětšuje pusinka, takže si myslím, že i ten dudlík tam jaksi líp sedí.
M.
Ahoj,
my taky mame dudlik od fa NUK a pripada mi dobry-malemu chutna":-) Je splostely, tak nehrozi nejaka deformace zubu a nebo patra. Sleduji to na sobe ja jsem byla hrozny zavislak asi do 5! let-jen na noc. A hodny dedecek me v tom podporoval. A zuby rovne v poradku a patro-nešišlam,am norm. sykavky…atd.
Kdyz dite dudlik uklidni, tak proc ne. A dudlik jde vzit, kdyz zacne cucat palecek- ten mu nikdo nevezme…
Pa Kac+Honzik