Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj.maminky.Já nevím co naší Barči změnit nebo zkusit na papání je to pořád to samé už by se to pomalu mělo podobat jídelníčku dospělému,ale u nás zatím nic(kojo,nějaké ovoce,vařená zeleninka obměněná s masem mixovaná s máslem nebo oliv.olej. kojo,někdy trošku jogurtu.kašičky nechce tak na večeři to co na oběd(dělám toho víc.)Je to blbě? teĎ jsem četla že někdo už dusí na cibulce a tak.poraďte mi prosím co dáváte přibližně stejně starým dítkům za týden má 9.měs.děkuji moc za inspiraci.ryka
Ahoj.
Tak já mám taky pocit, že vařím to samé. Máme to ještě omezenější, protože Radimek nemůže běžné mléčné výrobky - alergie na kravské mléko- a to náhradní je celkem brrr - hořké.
Takže - zeleninku už nemixujeme, ale jen mačkáme a maso překrájím přes vlákna a nadrolím (veškerá drůbež, jehněčí, králíčí, telecí a už i vepřové), na zahuštění používám rýži, pohankové nebo jáhlové vločky i nakrájené těstoviny, ty bys myslím mohla zkusit i mléčnozeleninovou omáčku(mrkvová …, s rozpuštěným sýrem- to my nemůžeme …), do přesnídávky drolím dětské sušenky nebo piškoty - náš Radimek je jedlík. Kašičky můžeme jen nemléčné a neobilné. tak používám rýžovou Hami. Jsou i ochucené. Obyčejnou Radim moc nejí, s jablečnou už je to lepší a po banánové se může utlouct. Délka večeře se banánovou zkrátila z 20 min na 5 minut.
Beruška
Ahojky Berusko,
Chci se te jenom zeptat, protoze my taky musime s mlekem opatrne a koukam, ze vy ale jite detske susenky, v kterych mleko je. A nebo mate nejake nemlecne? V piskotech mleko sice neni, ale ta zase mymu prckovi moc nejedou. Diky
Romca
tedy neberte si to osobně, ale myslím, že je lépší s masem počkat až po 1. narozeninách, čím později, tím lépe. a určitě používat výhradně biomaso-nebo raději nic. stejně tak s mléčnými výrobky, může se dát trochu biojogurtu od olmy do kaše, ale ne moc. v countrylifu se dají koupit celkem levně(cca. 19,–kč) instantní kaše:kukuřičná, pohankovo-kukuřičná, pohanková, rýžovopohanková. do toho rýžové mléko a je to. ochucené kaše mi připadají zbytečné, proč by kaše měla chutnat po banánu, když v ní není banán? obecně kojené děti nepotřebují mléko a ani maso tak do 2-3let, postačí jim příjem bílkovin z mateřského mléka, jsou-li alespon 1-2×denne kojeny.
doporučuji všem knihu od j.hofhanzlové:Polévky a kašičky pro nejmenší, i na jejích stránkách( http://calendula.cz/) se lze něco dočíst o výživě. samozřejmě je těžko proveditelné vše, co paní hofjanzlová doporučuje(např.mlýt vždy čerstvou mouku na kašičku), ale můžete se nechat inspirovat.
nemohu se přihlásit, tak pardon
koko
Já budu Koko oponovat,zřejmě je zastánkyně zdravého veganského stylu,ale nemyslím že by dítě smělo maso až po roce života…kde tzo je psáno.
6e by doktoři měli mylné info a to do nás hustili?Pokud někdo má ten pocit,ať ho dítěti nedává třeba vůbec ale ne že je to nevhodné ![]()
Toť můj názor ![]()
Gabule
Ahoj. Já s manželem jsme všežřavci ( jako člověk obecně) a já osobně raději řízek než zákusek. Dětské sušenky používáme jen občas - od Nestle nebo Hero a zá:,–(ně ne samotné. Obvykle jini „sladím“ kyselejší přesnídávky. K masu - nevidím důvod, proč mu jej nedávat, když už tak má jídelníček omezený. Myslím, že kuře či králík, který běhal po zahradě na vesnici u známých určitě neuškodí. Zastávám názor všeho s rozumem, každá matka si musí určit, co chce s co nechce svému dítěti dávat. Je to jen a jen její zodpovědnost.
Beruška