Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
nevíte náhodou některá, jak nejlépe připravit pohankovou kaši nebo celou pohanku pro skoro 9 měsíční mimi? Možná špatně hledám, ale žádný receptík jsem nenašla. Díky moc.
Míša
Ahoj, pokud jde o celou pohanku, máš na vybranou ze dvou způsobů:
Buď pohanku opražíš na suché pánvičce (pěkně to voní
) a pak uvaříš ve vodě jako rýži do měkka (asi 15-20 min), nebo na přebranou pohanku naliješ vařící vodu, necháš to ještě jednou přejít varem, dáš na půl hoďky do postele pod peřinu nebo do termohrnce a je to. (Přebytečnou vodu potom samozřejmě sleješ.)
Jak udělat kaši nevím, ale taky mi vrtá hlavou, jak chceš dát mimi pohanku (nemixovanou? nekašovanou?), vždyť to jsou zrníčka, myslíš že to devítiměsíční mimísek zvládne?
Ahoj, my jsme pouzivali bio pohankovou kasi koupenou v bio koutku v Hypernove, ta se jenom prelila horkou vodou, pouzivala jsem ji i na zahusteni prilis ridkych prikrmu, protoze ridke to nas juniorek nepapal …
Jana
Já používám bio pohankové vločky…na chvilku namočím do teplého mlíčka, pak necháp přivést k varu, míchám chvíli provařím až zhoustne, odstavím, přidám např. banán a hotovo…Bašta je to náramná…
Jinak s manžou si připravujem klasickou pohanku na angl. slanině a smaž. cibulce…
Alča
Pohanku pripravujem casto - takze klasicka pohanka - varim vo vode alebo mlieku tak 20-30 min, pridam osupane nakrajane jablcka kym trosku nezmaknu a rozmixujem rucnym mixerom.
Pohankove vlocky zaliat prevarenou vodou alebo mliekom, nechat postat, pridat tiez nejake ovocie a tiez rozmixovat.
Pohankovu kasu instantnu rozmiesat v horucej vode alebo mlieku a ochutit ovocim prip. troskou hnedeho cukru.
Bebatko, neboj - pohanku celou nemixovanou jíme od 8mi měsíců. A je to v pohodě. Je prqavda, že ji přidám třeba do bramb. kaše - takže ne vyložene všechno jen kousky, ale zvládáme.
Připravuju ji tak,ýe přeberu, propláchnu vodou, dám vařit. jakmile přejde varem, dávám do peřin a za 20 minut ani ne je hotová.
Jíme ji i my, místo rýže ke guláši - je fakt výborná!
Desty, prosím prosím, a jak ji přesně připravuješ, aby byla sypká? Mě se z ní vždycky podařilo udělat spíš kaši, jako příloha to nevypadalo ani moc nechutnalo.......
.
Ozivuji diskuzi a pridavam se s dotazem k Pimpe:
Jak na to, aby byla pohanka sypka? Taky mi vychazi spis kase (no, nazvala bych to „plpa“
V cajovne, kam jsem kdysi chodila naobedy, ji mivali krasne sypkou..
Diky za rady
Ahoj,
já pohanku nasypu do vařící vody a povařím cca minutu a nechám dojít asi 20min pod pokličkou a v teple (třeba zabalený v utěrce). Vždycky jsem ji měla sypkou.
Myslím, že to bylo i v návodě od Lagrisu.
Lenka
To bude asi tim nasypanim do varici vody, diky. Ja jsem koupila nejakou bez navodu, musim se podivat na Lagris.:-)
Diky
Ja ctu kase z pohankových vloček a to nemuzu delat z te normalní jakoby kulate ![]()