Účetnictví - otázky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Proč anonym?
1. Myslím, že to je proto, že při vkladu majetku do nové společnosti se musí znova ocenit, ne? Ještě jsem neviděla, že by někdo vkládal nový majetek a rovnou k němu dělal opravnou položku. Ale musela bych vědět, o jaký přesně majetek se jedná. Napadá mě, že opravné položky se dělají třeba v případech, že společnost drží hodně zlata (jako materiálu třeba). Když klesne cena zlata, musíš udělat opravnou položku. Ale když ho prodáváš a vkládáš do nové společnosti, tak už ho oceníš aktuální hodnotou toho zlata.
2. Podle počtu akcií, které drží, a o tom, kolik akcií je celkem vydaných. Akcionář, který drží 100 akcií společnosti, která má celkem 100 akcií, je 100% vlastník a má absolutní vliv. Pokud drží 100 akcií společnosti, která vydala celkem 1000 akcií, má jen 10 % a to je dost málo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
100% jistý si nejsem ani u jedné otázky, tak mě prosím někdo opravte, pokud se mýlím.
1. Myslel bych si, že se majetek bude převádět na novou společnost ve výši zůstatkové ceny nebo v hodnotě, kterou urči znalec. A proto pokud v majetku bylo třeba auto za 1 mil, ke kterému byla vytvořena OP 800k, tak reálná hodnota auta je teď 200k. A to je ta hodnota, která se převádí na jinou společnost. Tzn. ta OP ve výši 800k už tam nemá co dělat, protože společnost nenabyla majetek v hodnotě 1 mil, ale v hodnotě 200k.
2. Nevím, jestli jsem to správně pochopil, ale akcionář má podle mě vliv podle toho, kolik drží akcií?
3. Např. zakladatel založí firmu, základní kapitál je 100k, je jediný společník, takže vlastní 100% firmy. Firma začne skvěle fungovat, rozroste se, hodnota té firmy tedy už není 100k, ale třeba 10 mil. Kdyby teď zakladatel chtěl firmu prodat, prodá ji za těch 10 mil., tedy prodá svůj 100% podíl na základním kapitálu firmy, který je pořád těch původních 100k. Pořizovací cena toho podílu je tedy 10 mil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, moc prosím o radu. Nemáte někdo zkušenosti s účetnictví? Nevíte někdo odpovědi na tyto otázky? Děkuji moc. Potřebovala bych to ke zkoušce. Budu ráda, aspoň za odpovědi k nějaké otázce.1. Proč se ruší opravné položky u majetku, který zakladatel převádí na novou společnost?
Děkuji za jakékoliv odpovědi.
2. Podle čeho se rozhoduje o tom, jaký vliv má akcionář?
3. Kdy a proč vznikají rozdíly v pořizovací ceně podílu na straně zakladatele proti jeho podílu na základním kapitálu zakládané společnosti?
1. Pokud se jedná o vklad majetku do nově založené společnosti, odúčtovává se majetek z účetnictví vkládající společnosti a tedy se musí odúčtovat i související opravná položka. V nové společnosti se vkládaný majetek ocení znaleckým posudkem. Je tedy oceněn v podstatě reálnou hodnotou a opravná položka pak není potřeba.
2. Vliv akcionáře určují Stanovy společnosti. Ty mohou vymezit různé druhy akcií spojené s různými právy, a to podle rámce vymezeného Zákonem o obchodních korporacích.
3. Rozdíl vzniká u nepeněžitého vkladu. Vkládaný majetek se započítává na vklad ve výši ocenění posudkem znalce. Zatímco podíl se ocení účetní hodnotou vkládaného majetku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, moc prosím o radu. Nemáte někdo zkušenosti s účetnictví? Nevíte někdo odpovědi na tyto otázky? Děkuji moc. Potřebovala bych to ke zkoušce. Budu ráda, aspoň za odpovědi k nějaké otázce.
1. Proč se ruší opravné položky u majetku, který zakladatel převádí na novou společnost?
2. Podle čeho se rozhoduje o tom, jaký vliv má akcionář?
3. Kdy a proč vznikají rozdíly v pořizovací ceně podílu na straně zakladatele proti jeho podílu na základním kapitálu zakládané společnosti?
Děkuji za jakékoliv odpovědi.