Učí se někdo francouzsky?

396
6.6.22 21:42

Učí se někdo francouzsky?

Krásný dobrý večer,
zakládám novou diskuzi. Chtěla bych vědět, zda se někdo neučí francouzsky. Začala jsem před několika týdny…gramatika se mi nezdá příliš těžká, spíš ta výslovnost…
Chtěla jsem se zeptat, jak to máte s tímto jazykem vy? Také jste měly problémy s výslovností nebo s něčím? Jak vám studium tohoto jazyka jde a baví vás to?
Děkuji za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4068
6.6.22 21:52

Francouzština je nádherný jazyk :srdce: Ano, výslovnost je pro Čechy náročná, čeština má 5 samohlásek a francouzština asi 15 :mrgreen: Hodně mi pomohlo hlasité předčítání a poslouchání francouzské hudby, někoho s pěknou artikulací, třeba Charles Aznavour, Jacques Brel, klidně i Céline Dion.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
6.6.22 21:56
@Hibou píše:
Francouzština je nádherný jazyk :srdce: Ano, výslovnost je pro Čechy náročná, čeština má 5 samohlásek a francouzština asi 15 :mrgreen: Hodně mi pomohlo hlasité předčítání a poslouchání francouzské hudby, někoho s pěknou artikulací, třeba Charles Aznavour, Jacques Brel, klidně i Céline Dion.

Děkuji za tip. Ano, zkusím to. Oproti angličtině a němčině mi přijde extrémně těžká tedy. :lol:
Ale je krásná, krásně zní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
6.6.22 21:57
@Mia2020 píše:
Krásný dobrý večer,
zakládám novou diskuzi. Chtěla bych vědět, zda se někdo neučí francouzsky. Začala jsem před několika týdny…gramatika se mi nezdá příliš těžká, spíš ta výslovnost…
Chtěla jsem se zeptat, jak to máte s tímto jazykem vy? Také jste měly problémy s výslovností nebo s něčím? Jak vám studium tohoto jazyka jde a baví vás to?
Děkuji za názory.

Ahoj,
francouzsky jsem se učila na gymplu, z francouzštiny jsem maturovala, chodila na konverzační soutěže… miluju tenhle jazyk, bohužel už jsem dlouho po gymplu a zapomínám hrozně moc. Ty se učíš jako samouk, nebo chodíš do kurzu? Já s výslovností ani moc problém neměla, odposlouchala jsem to od vyučujících a Francouzů, gramatika mi taky nepřišla moc těžká, alespoň ne to, co jsme se učili v rámci gymplu. Chápu, že pak někde na filologii to asi těžké je. Akorát jak píšu, tak jsem tu francouzštinu hrozně zapomněla, což mě moc mrzí. Tak ti moc fandím, ať ti to jde a baví tě to. Proč ses rozhodla s ní začít? Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
6.6.22 22:03
@Lollitka píše:
Ahoj,
francouzsky jsem se učila na gymplu, z francouzštiny jsem maturovala, chodila na konverzační soutěže… miluju tenhle jazyk, bohužel už jsem dlouho po gymplu a zapomínám hrozně moc. Ty se učíš jako samouk, nebo chodíš do kurzu? Já s výslovností ani moc problém neměla, odposlouchala jsem to od vyučujících a Francouzů, gramatika mi taky nepřišla moc těžká, alespoň ne to, co jsme se učili v rámci gymplu. Chápu, že pak někde na filologii to asi těžké je. Akorát jak píšu, tak jsem tu francouzštinu hrozně zapomněla, což mě moc mrzí. Tak ti moc fandím, ať ti to jde a baví tě to. Proč ses rozhodla s ní začít? Držím palce.

Učím se ji sama doma. Používám výuková videa na YT (i anglická) a mám učebnici pro samouky. Používám také Duolingo.
Francouzština se mi jako jazyk velmi líbí. Asi 7 let se ji chci učit. Poslouchám francouzská videa, i když jim nerozumím. Jazyk se mi moc líbí.
Mám základy latiny, takže jsem si řekla, že by byla škoda to nezkusit. Na těch bych mohla stavět. Zdá se mi, že vliv latiny je zde velký. Dala jsem si cíl, že vedle němčiny a angličtiny bych v tomto životě chtěla umět i francouzsky, když se mi jazyk líbí. A zdá se mi, že je využitelný.

A děkuji Vám. Snad se někam posunu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
6.6.22 22:04
@Mia2020 píše:
Krásný dobrý večer,
Děkuji za názory.

A podle jaké učebnice se učíš? My měli On y va!, ta se mi moc nelíbila.
Jinak abych úplně nezapomněla, tak někdy poslouchám na youtube francouzské pohádky a miluji tuhle: https://www.youtube.com/watch?… (La petite poule rousse)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
6.6.22 22:07
@Lollitka píše:
A podle jaké učebnice se učíš? My měli On y va!, ta se mi moc nelíbila.
Jinak abych úplně nezapomněla, tak někdy poslouchám na youtube francouzské pohádky a miluji tuhle: https://www.youtube.com/watch?… (La petite poule rousse)

Francouzština pro samouky. Moc mi sice nevyhovuje, ale základ tam je, zbytek si najdu na internetu nebo YT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
6.6.22 22:09
@Mia2020 píše:
Učím se ji sama doma. Používám výuková videa na YT (i anglická) a mám učebnici pro samouky. Používám také Duolingo.
Francouzština se mi jako jazyk velmi líbí. Asi 7 let se ji chci učit. Poslouchám francouzská videa, i když jim nerozumím. Jazyk se mi moc líbí.
Mám základy latiny, takže jsem si řekla, že by byla škoda to nezkusit. Na těch bych mohla stavět. Zdá se mi, že vliv latiny je zde velký. Dala jsem si cíl, že vedle němčiny a angličtiny bych v tomto životě chtěla umět i francouzsky, když se mi jazyk líbí. A zdá se mi, že je využitelný.A děkuji Vám. Snad se někam posunu.

Ty jo, tak to jsi dobrá, že ses do toho pustila a že se učíš sama. Duolingo jsem taky chtěla zmínit, ale tak to znáš. Myslím, že ty základy latiny se ti budou hodit, já měla naopak latinu až pak. Tak ti moc fandím, ať tě nadšení pro francouzštinu neopouští a ať ti to jde. Je to fakt krásný jazyk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17849
6.6.22 22:23

Proc se chces ucit zrovna francoustinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17849
6.6.22 22:34
@Mia2020 píše:
Francouzština pro samouky. Moc mi sice nevyhovuje, ale základ tam je, zbytek si najdu na internetu nebo YT.

Problem je vyslovnost, ktera je uplne odlisna od psane formy. Francoustina je tezka. prave kvuli vyslovnosti a protoze v tomto jazyku nehledej pri pravidlach logiku. Ja po 4 letech na gymplu nevedela nic.
:) Kdyby sis vybrala italstinu, ktera je taky hezkej jazyk, zvladnes to deset krat rychleji. Nebo nemcinu, vyslovnost je nezrovnatelna.

K te vyslovnosti, ja se ji ucila tak, ze jsem si nakoupila fr filmy s titulkami. A pak stokrat poslouchala film treba doma pri domaci praci, pri vareni, uklidu mi bezel film a ja se tak ucila vyslovnost a vety bez namahy. Nebo si koupis audioknihu a normalni knihu, stejnej text. Budes si cist a zaroven poslouchat. Uc se cele vety, ne slova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
6.6.22 22:38
@My Melody píše:
Problem je vyslovnost, ktera je uplne odlisna od psane formy. Francoustina je tezka. prave kvuli vyslovnosti a protoze v tomto jazyku nehledej pri pravidlach logiku. Ja po 4 letech na gymplu nevedela nic. :) Kdyby sis vybrala italstinu, ktera je taky hezkej jazyk, zvladnes to deset krat rychleji. Nebo nemcinu, vyslovnost je nezrovnatelna.K te vyslovnosti, ja se ji ucila tak, ze jsem si nakoupila fr filmy s titulkami. A pak stokrat poslouchala film treba doma pri domaci praci, pri vareni mi bezel film a ja se tak ucila vyslovnost a vety bez namahy. Nebo si koupis audioknihu a normalni knihu, stejnej text. Budes si cist a zaroven poslouchat. Uc se cele vety, ne slova.

He? Nějak mě nenapadá žádný příklad. Oproti češtině je francouzština úžasně logický jazyk. A třeba členy jsou ve francouzštině mnohem logičtější než v němčině, kde opravdu žádnou logiku nenacházím :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
6.6.22 22:56

Mně teda francouzština taky přišla strašně nelogická, minimálně v porovníní s angličtinou. Ale já se ji nikdy pořádně nenaučila, i když jsem to tak nějak plácala asi osm let. Ale když jsem poprvé slyšela, že subjonctif se používá u citově zabarvené výpovědi, už se to se mnou vezlo. A taky že něco přečtu jedním způsobem, ale napsat to můžu snad deseti pokaždý v jiným čase… ale tam půjde o to trénování ucha, tam jsem taky troskotala. Mám pocit, že v angličtině jsem se snad až na našprtání nepravidelných sloves dokázala dostat rychle na mluvitelnou úroveň a zabrat jsem musela až u pokročilejších věcí typu idiomy nebo frázová slovesa. Zakladatelko, přeji hodně štěstí a ať se daří, francouzština je krásný jazyk :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17849
6.6.22 23:19
@Hibou píše:
He? Nějak mě nenapadá žádný příklad. Oproti češtině je francouzština úžasně logický jazyk. A třeba členy jsou ve francouzštině mnohem logičtější než v němčině, kde opravdu žádnou logiku nenacházím :zed:

Ja tim myslela, ze neni logika v pravidlach, proc se jednou pise to pismeno, proc jindy jine, proc jednou t, proc jindy s, vzdy kdyz jsem chtela vysvetleni od Francouzu k nejakemu problemu, mi rekli, ze neni vysvetleni, pac ty jejich pravidla nejsou racionalni, nemaji logiku. Proc maji napriklad nektera slova jen jednotne cislo, nebo jen mnozne cislo, priklad „les coordonnées“, nebo kde je logika, ze zenska koncovka - eé se pouziva v nekterych slovach muzskeho rodu, un scarabée, un athée, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17849
6.6.22 23:27
@ugluk píše:
Mně teda francouzština taky přišla strašně nelogická, minimálně v porovníní s angličtinou. Ale já se ji nikdy pořádně nenaučila, i když jsem to tak nějak plácala asi osm let. Ale když jsem poprvé slyšela, že subjonctif se používá u citově zabarvené výpovědi, už se to se mnou vezlo. A taky že něco přečtu jedním způsobem, ale napsat to můžu snad deseti pokaždý v jiným čase… ale tam půjde o to trénování ucha, tam jsem taky troskotala. Mám pocit, že v angličtině jsem se snad až na našprtání nepravidelných sloves dokázala dostat rychle na mluvitelnou úroveň a zabrat jsem musela až u pokročilejších věcí typu idiomy nebo frázová slovesa. Zakladatelko, přeji hodně štěstí a ať se daří, francouzština je krásný jazyk :kytka:

Pro mne byla nejtezsi francouzka vyslovnost. Tu zakladni, jak se rika „kuchynskou“ nemcinu jsem zvladla za rok intenziniho kurzu, proste jsem se jakz- takz domluvila, ve francoustine jsem stejnou uroven mela asi po 4 letech.

Příspěvek upraven 06.06.22 v 23:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
6.6.22 23:28

@Hibou pěkný příklad číslovky? :D

Pro mne je francoužština taky nelogická, oproti tomu němčina krásně jednoduchá - Ordnung muss sein. Členy se naposlouchají, pak to už jde. Budu se ale francouzsky muset brzy naučit, zatím se učím jenom tak intuitivně, flákám to, jenom poslouchám podcasty, rádio, plus kdysi jsem chvíli bydlela ve fr jezyční zemi. Sice jsem ji v práci nemusela používat ani se učit, ale i tak zjišťuji, že mi něco do hlavy přeci jenom nalezlo. Výslovnost se mi nezdá až tak strašná, spíše ten nedostatek logiky a výjimky z výjimek :lol:. Takže si asi stejně budu muset nakonec najít nějaký kurs.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová