Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Sestřenice loni vycházela základku, ač už asi pět let věděla, co bude dělat, na začátku devítky o tom byla stoprocentně přesvědčena, chtěla jít na zahradnici, už od mala se nadšeně rýpala v hlíně, její skalku obdivovala celá vesnice a ničím jiným být prostě nechtěla. Jenže… Když to řekla ve škole, tak se učitelka podivila, že ona se dvěma trojkama, chce jít na učnák, doma i když doted byli srozuměni s tím, že půjde na zahradnici, tak ji začali přesvědčovat, že má navíc, zkrátím to, nastoupila na obchodní akademii a bez přijímaček. S trojkou z matematiky! Doma mají sice budoucí nezaměstnanou sekretářku, ale sestřence se na škole vůbec nelíbí, lituje, že se nechala přesvědčit. Od nich ze třídy šli na učnák jen dva kluci, tak mě napadá, kdo nám upeče chleba? Kdo se nám postará o tu zahradu? Mám pocit, že učnáky se berou jako odkladiště, že je lepší mít maturitu, a pak být nezaměstnaný než být šikovný řemeslník. já jsem cukrářka, po vyučení si nás nechala firma, kam jsme chodili na praxi, my tři holky, jsme už na mateřské, ale spolužák tam dělá zástupce mistra, takže s tím uplatnění bez vzdělání, jak mi bylo několikrát podsunuto to asi tak špatné nebude. Ze třídy zš nás šlo taky na učnák jen pár, ostatní se na nás koukali jak na blbečky, že nebudem mít ani maturitu, nemám ji doted. Kluci jsou ještě malí, ale pokud budou chtít jít na zedníka, tak jim bránit, moda nemoda, nebudu.
No chleba nám upeče ten s tou maturitou, protože mu nic jinýho nezbyde. Na druhou stranu třeba sestřenice udělá maturitu a půjde na vejšku… může z ní být třeba zahradní architektka
já myslím, že je lepší si dát vždycky trochu vyšší cíl ![]()
Tak ještě může přestoupit na ten učňák nebo dodělat školu co dělá a pak jít na vysokou tady v Brně ten obor co chtěla dělat učňák.
Je to její život ne jejího okolí
.
Ano, bohuzel v CR se ucnak bere jako odkladiste. Mimo jine za to muzou i neprimerene naroky zamestnavatelu. Pomalu, aby kazdy mel maturitu a umel anglicky a to i treba na uklizecku.
Ja osobne si velmi vazim lidi, kteri umeji remeslo, ale je potreba, aby si jich zacala vazit i spolecnost. Sestrenice je mi lito a myslim, si ze zbytecne marni cas.
Mě pobavilo, že měla dvě trojky na ZŠ, což je na to, že je to teprve základka, dost hrozný a ostudný vysvědčení a učitelce to přišlo, že to je dobrý výzo - to je ukázkou úrovně našeho školství.
Jinak k dotazu, zda SOU nebo SŠ. Lepší je být úspěšná SOU než neúspěšná SŠ.
Příspěvek upraven 22.02.15 v 14:46
Čtyřleté denní studium zakončené maturitní zkouškou
41-44-M/01 Zahradnictví
Tak ať zkusí Mělník a pak buď Lednici anebo přímo obor Zahradnictví na ČZU…jsou i zahradníci a zahradnice s vysokou ![]()
Dítě by se mělo rozhodnout samo, na jakou školu…a co by ho v budoucnu bavilo. U nás taky poslouchám dědu, že dcera měla jít někam na obchodku, ale rozhodla se pro Hotelnictví, taky s maturitou. Ikdyž víceméně mají základy jako servírky a kuchaři..Ale na škole se jí líbí, je nadšená z praktických částí..
Je to dobou, učňáky prostě nejsou v kursu, všichni chtějí studovat, aby měli dost peněz, vidina super místa ve veliké firmě či společnosti. Ale spousta absoloventů po vysoké i po maturitě má v určitých regionech problém se uplatnit v pracovním procesu. Neříkám, že i po absolvování uč. oboru není mladý člověk bez práce, ale v dělnických profesích se uplatní mnohdy dříve než vysokoškolák. Všichni by chtěli velké výdělky, ale bez praxe to nejde.
I doba je taková, že pomalu i na uklízečku chtějí maturitu, proto tolik obávané uč. obory padají v zapomnění.
Známá má VŠ zaměření zahradní architekt ale bez praxe nikoho nezajímá, takže tu praxi neá kde získat takže dělá servírku v baru.
Jestli jí baví zahrádka tak ať se v ní rýpe ve svém volném čase. ![]()
Upřímně mi mnohem víc dal do života učňák než sš
dneska, díky tomu že na sou nikdo moc nechce, bjsou i ty obyčejné řemesla dobře ceněné a vyhledávané, a ti ze sš často tvrdnou na pracáku nebo jdou automaticky k pásu, protože nic neumí dělat rukama ![]()
@tasa píše:
Mě pobavilo, že měla dvě trojky na ZŠ, což je na to, že je to teprve základka, dost hrozný a ostudný vysvědčení a učitelce to přišlo, že to je dobrý výzo - to je ukázkou úrovně našeho školství.
Jinak k dotazu, zda SOU nebo SŠ. Lepší je být úspěšná SOU než neúspěšná SŠ.Příspěvek upraven 22.02.15 v 14:46
Myslím, že se dvěma trojkama jde jít i na SŠ.
Je to zajímavý námět na diskusi. Já na učilištích nevidím nic špatného, ani nic, za co by se musel člověk stydět (a to mám sama vystudované 2 VŠ). Je to smutné, ale dnešní rodiče mají pocit, že zrovna jejich dítě MUSÍ být geniální a musí prostě maturitu/VŠ mít. Je špatné nutit dítě do něčeho, co nechce dělat a co třeba ani nezvládá. Sestřenice měla jít na zahradnici a vyučit se tím, co ji baví..Na obory s maturitou podle mého trojkaři nepatří..I když je pravda, že výhodu podle mého mají na učňácích spíš kluci, obory jako eletrikář, zedník, automechanik jsou žádané a práci mají v dnešní době jistou. Holky jsou na tom hůř, např. aranžérka nebo zahradnice bude asi práci v oboru hledat hůř než takový elektrikář..Mimochodem, maturita je v dnešní době snad nejhorší vzdělání, to už je fakt podle mého lepší ten učňák ![]()
Co je ostudného na 2 trojkách na vysvědčení v ZŠ?
Tak každý nemá na to, aby měl samý a šel studovat práva nebo na doktora.
Ostudný jsou čtyřky od shora dolů. O pětkách nemluvě.
@tasa Já šla na gymnázium a měla jsem na ZŠ na vysvědčení taky trojky - některé na hranici se čtyřkou. Dneska mám dvě VŠ.
Podle mě kdo hodnotí schopnosti podle známek je tele.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.