Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem se vyučila kosmetičkou, měla jsem celkem dobrý prospěch až teda na matiku, ale i tu jsem vždy nakonec zvládla, měla jsem nabídku super práce u nás ve městě, ale podlehla jsem nátlaku rodičů a nastoupila na nástavbu, probojovala jsem se téměř až ke konci a krátce před maturou jsem odešla
.
zatím jsem měla štěstí na práce, ve kterých jsem byla spokojená, za peníze co mi stačily, takže jsem nikdy nelitovala, že maturitu nemám. Moje děti budu samozřejmě podporovat k co nejlepším výsledkům, protože to je klíč k tomu, aby se měli v životě fajn po finanční stránce, ale nebudu tlačit na pilu a pokud si místo práva vybere kadeřnici a bude šikovná, nebudu s tím mít problém ![]()
V deváté třídě trojky? Co bude dělat na střední, to bude nosit,,desítky,,? To snad ani raději nikde nepiš. V dnešní době je maturita úplný základ a je to něco, na čem se pak dá stavět dál, tu by dneska měli mít všichni a není to nic, z čeho by si měl člověk sedat na zadek. Zahradnici může jít potom dělat kdykoliv a na to, aby věděla, jak okopat jahody, na to nemusí mít školu.
Odkladiště to není, ale statisticky vzato, čím vyšší vzdělání, tím větší pravděpodobnost lepší a lépe zaplacené práce. Není to pravidlo, aby mi někdo nenapsal, že Pepek od vedle má jen základku a je milionář
.
Takže chápu touhu rodičů poskytnout dítěti vzdělání co nejvyšší.
@tasa To jsem nějak nepochopila
Učitelka řekla, že s dvěma trojkami může jít na obchodku, což očividně nebyl problém, vzali ji bez přijímaček. A ano pro část dětí by dvě trojky na ZŠ byly moc pěkné vysvědčení, protože je mají vydřené, nemají na samé jedničky nebo dvojky. Nechápu, co to má co dělat s úrovní školství.
Když jsem končila já základku(24 let zpět), tak ti s dobrými známkami šli na gympl, ekonomku, zdrávku.
V dnešní době jdou z devítky půlka třídy na gympl- a to i s trojkama, pár jich jde na ekonomku-dneska obchodka-a těch trojek mají fakt hodně, k tomu nějaké hotelnictví. Ti co mají víc trojek tak jdou na číšníka, kuchaře a teprve ti, co mají na každém vysvědčení 5 a více čtyřech jdou někam na učňák, ale i z nich dost často jdou někteří na soukromé střední školy, číšníky a podobně. A to vše má co dělat s přetlakem středních škol.
Na druhou stranu jsem učila několik děti, kteří studovali s trojkami, někteří se čtyřkami a mnozí z nich si udělali maturitu a někteří i pokračují na vysoké škole ![]()
Hodně zobecňuji a mluvím o situaci v Praze.
Ono je to dost kus od kusu, někdo se moc neučí, má trojky na základce, má je i na střední a pak proleze s trojkama i vysokou… někdo se učí na základce, má samý jedničky, ale pak na vysokou už nestačí, nebo to taky může být úplně jinak
takže bych vysvědčení s trojkama hned nezatracovala…
Blbý je, že některý děti jsou trošku líny, tak chtěji na učňák a pak se nemuseji dřít ve škole… taky je celkem problém, že na učňáku je taková sorta holek, že se tam může chytit dost blbý party
běžte si někdy stoupnout před nějaký učiliště a chvilky ty děcky pozorujte ![]()
Jinak když někdo řemeslo umí, tak je to krásný…
Já když sem se před 14 lety hlásila se spolužákem na učňák tak jemu při dni otevřených dveří řekli at se třema trojkama nepočítá s tím že by ho vzali, a taky že ho nevzali, příjimačky byly jen na základě průměru vysvědčení a šlo jen o blbý učňák
@Shreya Proč by jako měli mít všichni maturitu? Co to je za nesmysl
K čemu bude zedníkovi maturita, když bude mít levé obě ruce? Vždyť takové lidi neživí hlava, ale právě ruce.
@Poison Eve píše:
Odkladiště to není, ale statisticky vzato, čím vyšší vzdělání, tím větší pravděpodobnost lepší a lépe zaplacené práce. Není to pravidlo, aby mi někdo nenapsal, že Pepek od vedle má jen základku a je milionář.Takže chápu touhu rodičů poskytnout dítěti vzdělání co nejvyšší.
taky bych to tak brala. obor by se mel vybrat podle zajmu ditete, zvlast pokud je to skutecny zajem a ne momentalni nadseni. ale taky bych radeji, kdyby melo dite maturitu, protoze to proste otvira vic moznosti. a je malo oboru, kde nelze vybrat studium s maturitou.
ony ty ucnaky mivaji opravdu nekdy desivou uroven a naucit se tam poradne treba cizi jazyk je sci-fi. a znam par lidi, kteri maji jen ucnak a jsou secteli, zajimaji se o svet, maji prehled. ale obecne mi takova ta zakldni uroven vseobecnych znalosti prijde u lidi z ucnaku (myslim ty trilete) opravdu nizsi.
@Lynette Já jsem na tom byla úplně stejně, na ZŠ odřená 3 z matiky… a mám 2 VŠ, paradoxně jednu se spec. na matematiku a informatiku
Můj muž opakoval 9. třídu (kde měl i 3 z chování), pak 2× propadl na učňáku, přešel na mat. obor, kde opakoval maturitu
, pak ho rodiče donutili na VŠ, ze které odešel na jinou, tam 2× opakoval, vyhodili ho od státnic, které opakoval…
a nakonec je dostudovaný, úspěšný podnikatel vlastnící nemalou firmu, která mu šlape.
Když pro někoho je ta základka táááák důležitá.
Jinak za mě - dávat si raději vyšší cíle a pak slevovat. Ale na učňáku všeobecně nevidím nic špatného.(Anonym kvůli manželovi)
Já jsem rozhodnutá malého podporovat, i kdyby šel na učňák. Asi bych ho zkusila zatlačit, aby, pokud je ta možnost, to byl obor s možností nástavby na maturu (pokud by se pak jednou rozhodl jít třeba na vysokou), ale řemeslo má zlaté dno, dobrých řemeslníků je dnes žádáno všude, „blbečků“ s ekonomkou nebo s bakalářem z „nicneříkajících“ oborů jsou také plné pracáky ![]()
Partner má základní vzdělání, ale je šikovný, žádný lempl, ve fabrice se vypracoval na mistra směny a nyní (již v jiném odvětví) má třikrát takové peníze jak já s maturitou…a 95% mých spolužáků ze střední má vysokou, ale většina z nich stejně dělá za podprůměrné platy…
Prostě to není jen o počtu a výši škol…
Všeobecně si myslím, že jakékoli škatulkování podle dosaženého stupně vzdělání je špatné! Může být šikovný řemeslník vydělávající majlant a tupý vysokoškolák na pracáku - a samozřejmě naopak!
Člověk má dělat to, co ho baví a na co má talent.
@tasa píše:
Mě pobavilo, že měla dvě trojky na ZŠ, což je na to, že je to teprve základka, dost hrozný a ostudný vysvědčení a učitelce to přišlo, že to je dobrý výzo - to je ukázkou úrovně našeho školství.
Jinak k dotazu, zda SOU nebo SŠ. Lepší je být úspěšná SOU než neúspěšná SŠ.Příspěvek upraven 22.02.15 v 14:46
Tak to mě pobavilo
, můj kamarád měl na ZŠ stále jednu či dvě trojky, dostal se na prestižní gymnázium, protože používal mozek, nikoliv jen nabiflované věci. Nikdy neměl problém s vysvědčením. Na gymplu měl ty dvě trojky stále, žádné další „špatné“ známky. Na první pokus se dostal na medicínu na UK, dnes je u nás v nemocnici ceněný
lékař… ![]()
Mmch, je mu 35, takže studoval v době, kdy ve třídě bylo běžně 32 lidí a u nás byly od každého ročníku 4 třídy…
Chleba jsem pekla já i s maturitou, nic jiného mi nezbylo (mimo jiné manuální práce, které jsem vykonávala). Třeba u přítele ve firmě nemá člověk bez SŠ šanci dělat někomu nadřízeného. Chceš dělat mistra, vedoucího údržby atd.? Běž si první dodělat maturitu. Radši vezmou kluka hned po maturitě než někoho s učňákem a 20 lety praxe…
Jak už tady někdo psal tak zahradnice je i čtyřletej obor s maturitou, mám to úplně stejně. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.