Učiliště něco méněcenného?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7139
22.2.15 14:58

Já jsem se vyučila kosmetičkou, měla jsem celkem dobrý prospěch až teda na matiku, ale i tu jsem vždy nakonec zvládla, měla jsem nabídku super práce u nás ve městě, ale podlehla jsem nátlaku rodičů a nastoupila na nástavbu, probojovala jsem se téměř až ke konci a krátce před maturou jsem odešla :).
zatím jsem měla štěstí na práce, ve kterých jsem byla spokojená, za peníze co mi stačily, takže jsem nikdy nelitovala, že maturitu nemám. Moje děti budu samozřejmě podporovat k co nejlepším výsledkům, protože to je klíč k tomu, aby se měli v životě fajn po finanční stránce, ale nebudu tlačit na pilu a pokud si místo práva vybere kadeřnici a bude šikovná, nebudu s tím mít problém :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
22.2.15 15:00

V deváté třídě trojky? Co bude dělat na střední, to bude nosit,,desítky,,? To snad ani raději nikde nepiš. V dnešní době je maturita úplný základ a je to něco, na čem se pak dá stavět dál, tu by dneska měli mít všichni a není to nic, z čeho by si měl člověk sedat na zadek. Zahradnici může jít potom dělat kdykoliv a na to, aby věděla, jak okopat jahody, na to nemusí mít školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve

Odkladiště to není, ale statisticky vzato, čím vyšší vzdělání, tím větší pravděpodobnost lepší a lépe zaplacené práce. Není to pravidlo, aby mi někdo nenapsal, že Pepek od vedle má jen základku a je milionář :lol:.

Takže chápu touhu rodičů poskytnout dítěti vzdělání co nejvyšší.

• Citovat
  • Upravit
26574

@tasa To jsem nějak nepochopila :think: Učitelka řekla, že s dvěma trojkami může jít na obchodku, což očividně nebyl problém, vzali ji bez přijímaček. A ano pro část dětí by dvě trojky na ZŠ byly moc pěkné vysvědčení, protože je mají vydřené, nemají na samé jedničky nebo dvojky. Nechápu, co to má co dělat s úrovní školství.
Když jsem končila já základku(24 let zpět), tak ti s dobrými známkami šli na gympl, ekonomku, zdrávku.
V dnešní době jdou z devítky půlka třídy na gympl- a to i s trojkama, pár jich jde na ekonomku-dneska obchodka-a těch trojek mají fakt hodně, k tomu nějaké hotelnictví. Ti co mají víc trojek tak jdou na číšníka, kuchaře a teprve ti, co mají na každém vysvědčení 5 a více čtyřech jdou někam na učňák, ale i z nich dost často jdou někteří na soukromé střední školy, číšníky a podobně. A to vše má co dělat s přetlakem středních škol.

Na druhou stranu jsem učila několik děti, kteří studovali s trojkami, někteří se čtyřkami a mnozí z nich si udělali maturitu a někteří i pokračují na vysoké škole :nevim:
Hodně zobecňuji a mluvím o situaci v Praze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
22.2.15 15:01

Maturitu by měli mít všichni - proč?

• Citovat
  • Upravit
10680
22.2.15 15:03

Ono je to dost kus od kusu, někdo se moc neučí, má trojky na základce, má je i na střední a pak proleze s trojkama i vysokou… někdo se učí na základce, má samý jedničky, ale pak na vysokou už nestačí, nebo to taky může být úplně jinak :) takže bych vysvědčení s trojkama hned nezatracovala…

Blbý je, že některý děti jsou trošku líny, tak chtěji na učňák a pak se nemuseji dřít ve škole… taky je celkem problém, že na učňáku je taková sorta holek, že se tam může chytit dost blbý party :think: běžte si někdy stoupnout před nějaký učiliště a chvilky ty děcky pozorujte :think:

Jinak když někdo řemeslo umí, tak je to krásný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
22.2.15 15:11

Já když sem se před 14 lety hlásila se spolužákem na učňák tak jemu při dni otevřených dveří řekli at se třema trojkama nepočítá s tím že by ho vzali, a taky že ho nevzali, příjimačky byly jen na základě průměru vysvědčení a šlo jen o blbý učňák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
22.2.15 15:11

@Shreya Proč by jako měli mít všichni maturitu? Co to je za nesmysl :roll: K čemu bude zedníkovi maturita, když bude mít levé obě ruce? Vždyť takové lidi neživí hlava, ale právě ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
22.2.15 15:13
@Poison Eve píše:
Odkladiště to není, ale statisticky vzato, čím vyšší vzdělání, tím větší pravděpodobnost lepší a lépe zaplacené práce. Není to pravidlo, aby mi někdo nenapsal, že Pepek od vedle má jen základku a je milionář :lol:.Takže chápu touhu rodičů poskytnout dítěti vzdělání co nejvyšší.

taky bych to tak brala. obor by se mel vybrat podle zajmu ditete, zvlast pokud je to skutecny zajem a ne momentalni nadseni. ale taky bych radeji, kdyby melo dite maturitu, protoze to proste otvira vic moznosti. a je malo oboru, kde nelze vybrat studium s maturitou.
ony ty ucnaky mivaji opravdu nekdy desivou uroven a naucit se tam poradne treba cizi jazyk je sci-fi. a znam par lidi, kteri maji jen ucnak a jsou secteli, zajimaji se o svet, maji prehled. ale obecne mi takova ta zakldni uroven vseobecnych znalosti prijde u lidi z ucnaku (myslim ty trilete) opravdu nizsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.15 15:13

@Lynette Já jsem na tom byla úplně stejně, na ZŠ odřená 3 z matiky… a mám 2 VŠ, paradoxně jednu se spec. na matematiku a informatiku :mrgreen: Můj muž opakoval 9. třídu (kde měl i 3 z chování), pak 2× propadl na učňáku, přešel na mat. obor, kde opakoval maturitu :D, pak ho rodiče donutili na VŠ, ze které odešel na jinou, tam 2× opakoval, vyhodili ho od státnic, které opakoval… :roll: a nakonec je dostudovaný, úspěšný podnikatel vlastnící nemalou firmu, která mu šlape. ;) Když pro někoho je ta základka táááák důležitá. :think: :lol: Jinak za mě - dávat si raději vyšší cíle a pak slevovat. Ale na učňáku všeobecně nevidím nic špatného.(Anonym kvůli manželovi)

• Citovat
  • Upravit
31333
22.2.15 15:16

Já jsem rozhodnutá malého podporovat, i kdyby šel na učňák. Asi bych ho zkusila zatlačit, aby, pokud je ta možnost, to byl obor s možností nástavby na maturu (pokud by se pak jednou rozhodl jít třeba na vysokou), ale řemeslo má zlaté dno, dobrých řemeslníků je dnes žádáno všude, „blbečků“ s ekonomkou nebo s bakalářem z „nicneříkajících“ oborů jsou také plné pracáky :nevim:

Partner má základní vzdělání, ale je šikovný, žádný lempl, ve fabrice se vypracoval na mistra směny a nyní (již v jiném odvětví) má třikrát takové peníze jak já s maturitou…a 95% mých spolužáků ze střední má vysokou, ale většina z nich stejně dělá za podprůměrné platy…
Prostě to není jen o počtu a výši škol…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
22.2.15 15:21

Všeobecně si myslím, že jakékoli škatulkování podle dosaženého stupně vzdělání je špatné! Může být šikovný řemeslník vydělávající majlant a tupý vysokoškolák na pracáku - a samozřejmě naopak! ;) Člověk má dělat to, co ho baví a na co má talent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
22.2.15 15:25
@tasa píše:
Mě pobavilo, že měla dvě trojky na ZŠ, což je na to, že je to teprve základka, dost hrozný a ostudný vysvědčení a učitelce to přišlo, že to je dobrý výzo - to je ukázkou úrovně našeho školství.
Jinak k dotazu, zda SOU nebo SŠ. Lepší je být úspěšná SOU než neúspěšná SŠ.Příspěvek upraven 22.02.15 v 14:46

Tak to mě pobavilo :mrgreen:, můj kamarád měl na ZŠ stále jednu či dvě trojky, dostal se na prestižní gymnázium, protože používal mozek, nikoliv jen nabiflované věci. Nikdy neměl problém s vysvědčením. Na gymplu měl ty dvě trojky stále, žádné další „špatné“ známky. Na první pokus se dostal na medicínu na UK, dnes je u nás v nemocnici ceněný
lékař… :mrgreen:

Mmch, je mu 35, takže studoval v době, kdy ve třídě bylo běžně 32 lidí a u nás byly od každého ročníku 4 třídy…

• Citovat
  • Upravit
1210
22.2.15 15:25

Chleba jsem pekla já i s maturitou, nic jiného mi nezbylo (mimo jiné manuální práce, které jsem vykonávala). Třeba u přítele ve firmě nemá člověk bez SŠ šanci dělat někomu nadřízeného. Chceš dělat mistra, vedoucího údržby atd.? Běž si první dodělat maturitu. Radši vezmou kluka hned po maturitě než někoho s učňákem a 20 lety praxe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
22.2.15 15:26

Jak už tady někdo psal tak zahradnice je i čtyřletej obor s maturitou, mám to úplně stejně. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin