Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosim Vas, omlouvam se uz predem za hloupy dotaz. Zajimalo by me zda caj na nejaky problem je ucinny i studeny. Chapete? Nevim proc mam vsugerovane ze jen teply caj ma ten ucinek. Jakykokiv…medunka, hermanek, divizna…cokoliv. ztraci studeny ty vytazky? Ucinky? Diky
![]()
Studený čaj piju běžně a toto by mě nikdy nenapadlo
Nemám ráda horké nápoje, teplé jen v zimním počasí, běžně piju vlažné až odražené, nemám naopak ráda vychlazené. Prostě studené vlivem stání při pokojové teplotě.
Ne, neztrácí dle mě žádné účinky. Maximálně si ty účinné látky sednou jako sediment na dno, tak je dobré ho trochu lžičkou promíchat, ale jinak je ten čaj hodnotný tak jako právě uvařený
Některé látky se naopak drží na hladině, povlak třísloviny nebo jak to nazvat.
Tam jde spíš o to, aby se to zalilo horkou vodu, tím že to spaříš se vyplavý ty zdravé látky nebo tak si to myslím já, pravda to být nemusí. Ale většina čajů se má zalévat horkou vodou, účinek to snad neztrácí ani když to zchládne ![]()
Neztrácí je tím stydnutím, spíš je pitný 2-3 dny kvůli kažení vody. Některé čaje jsou poměrně náročné na přípravu, proto se jich třeba dělají 2-3 lahve a na konzumaci se normálně skladují studené, i se studené / tedy vlažné/ konzumují.
@Jarr ja jsem si vyplachovala pusu po rezani dasni bylinkovym studenym cajem a ucinky byly znatelne, takze podle me funguje. Jen bych caj nechala maximalne 24h, zbytky bylinek muzou v caji zahnivat, v pokojove teplote se budou mnozit bakterie.
@Bibi239 píše:
@Jarr ja jsem si vyplachovala pusu po rezani dasni bylinkovym studenym cajem a ucinky byly znatelne, takze podle me funguje. Jen bych caj nechala maximalne 24h, zbytky bylinek muzou v caji zahnivat, v pokojove teplote se budou mnozit bakterie.