Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Dokud nebude jistě běhat, tak by měl chodit po měkčím povrchu bos. Zpevňuje se tím rovnoměrně celé chodidlo včetně klenby.
Navíc ne každá byť certifikovaná bota je vhodná pro začínající chodce.
Měla by mít úplně měkkou podrážku, některé certifikované botky jsou jak prkýnka ![]()
Podle mě splňuje kritérium první botky deichmann elephanten, v menších velikostech mívá ty správné cápáčkobotky, podrážky, které pruží do všech stran.
Já dala v létě klidně jen tlustou ponožku a kožený capoch, když bylo sucho, po suchém pískovišti mi dítě chodilo v dvojech ponožkách ![]()
A pozor na nadměrek, člověk má tendence kupovat větší boty, protože noha roste hodně rychle, ale nestojí to za to, i dospělému by se chodilo blbě v moc velkých botách, natož dítěti, které se teprve učí.
Vetřu se s dotazem
a jak je to na tvrdém povrchu (máme doma všude dlažbu) tam botičky od kdy?
j.a.n.i1 píše:
Vetřu se s dotazema jak je to na tvrdém povrchu (máme doma všude dlažbu) tam botičky od kdy?
My měli všude laminátovou podlahu nebo dlažbu, první dítě chodilo v ponožkách s protiskluzem, u druhého už jsem byla chytřejší (aspoň myslím) a dostalo kožené capáčky nolenky.
Názory se v tomhle strašně různí. Na jednu stranu nemá dítě, které jistě nechodí, mít na noze boty, na druhou stranu nemají děti chodit bosy po tvrdé podlaze. Ty capáčky mi přijdou takový kompromis…
botičky až bude dítě chodit a nebude padat nebo lézt po 4, tam se ta nožička deformuje - kroutí, takže na jakémkoliv povrchu v ponožtičkách. Až bude chodit dobře, tak pak už připadají v úvahu bačkůrky/botičky.
Vidíte a já četla názor ortopeda, že není na škodu, že děti, co už lezou, mají nosit botičky. A pak se v tom má člověk vyznat.
![]()
mě bylo taky doporučeno, že jakmile se dítě staví na nohy má mít pevné botky, např.Pegres dělá capáčky, s pevným opatkem a stavovanou stélkou, děti by doma v ponožkách ani obyč.bačkůrkách prý neměli chodit. Já jsem teda pořídila kožené capáčky na fázi stoupání, od chodení máme kvalitní botky.
barah píše:
Vidíte a já četla názor ortopeda, že není na škodu, že děti, co už lezou, mají nosit botičky. A pak se v tom má člověk vyznat.![]()
To je směr, od kterého se už ustupuje (ale někteří ortopedi se ho drží jak klíště), ono to v praxi funguje tak, že noha je nějak tvarovaná, není rovná. Když pod ni strčím rovné tvrdé „prkýnko“, tak ji celou podepřu, zajistím stabilitu, ale to není dobré, protože svaly se musí naučit udržovat stabilitu sami, bez pomoci. Když se stabilita zajistí rovnou tvrdou plochou vytvořenou na chodidle, tak některé svaly se nezaměstnávají, ochabují a vznikají různé vady, třeba právě propadne klenba nohy, protože svaly v ní se nemusí namáhat a nezpevní se, dítě pak ztěžkne a vzniká plochá noha.
Na tvrdém povrchu by ale něco být na noze mělo, dítě neklade tu nohu zlehka, než se naučí koordinaci oko-noha, tak podle mě se zbytečně zatěžuje kotníkový kloub. Takže něco by mělo ty nárazy odpružovat ![]()
Gladys píše:barah píše:
Vidíte a já četla názor ortopeda, že není na škodu, že děti, co už lezou, mají nosit botičky. A pak se v tom má člověk vyznat.![]()
To je směr, od kterého se už ustupuje (ale někteří ortopedi se ho drží jak klíště), ono to v praxi funguje tak, že noha je nějak tvarovaná, není rovná. Když pod ni strčím rovné tvrdé „prkýnko“, tak ji celou podepřu, zajistím stabilitu, ale to není dobré, protože svaly se musí naučit udržovat stabilitu sami, bez pomoci. Když se stabilita zajistí rovnou tvrdou plochou vytvořenou na chodidle, tak některé svaly se nezaměstnávají, ochabují a vznikají různé vady, třeba právě propadne klenba nohy, protože svaly v ní se nemusí namáhat a nezpevní se, dítě pak ztěžkne a vzniká plochá noha.
Na tvrdém povrchu by ale něco být na noze mělo, dítě neklade tu nohu zlehka, než se naučí koordinaci oko-noha, tak podle mě se zbytečně zatěžuje kotníkový kloub. Takže něco by mělo ty nárazy odpružovat
Takže, když se staví a obchází nábytek, máme plovoučku, tak mám dávat něco nebo ne? Máme capáčky pegres, je tam psáno na první krůčky a do kočáru. Dcerce jsme začali dávat, až když opravdu chodila sama a má ploché nohy a vpáčená kolena, nerada bych, aby to měl i syn, ale pořád se v tom plácám, co mám vlastně dávat či nedávat?
barah, upřímně, já se v tom plácala a plácám též, tohle je teorie, kterou jsem si sestavila na základě prolejzání všeho možného na netu, vyjádření dětské, orotpedů…
Syn jeden čas stejně hodně vtáčel špičky dovnitř, už to vypadalo na orotpedii, ale čeká se vždy do dvou let, jestli se to upraví a upravilo.
Obcházení nábytku jsem řešila tlustýma ponožkama s protiskluzem, pak bačkůrkami s měkkou gumovou podrážkou. Já chodím doma taky často bosa a zkrátka cítím, že nohám ta tvrdá podlaha nedělá dobře, že to jakoby není přirozené.
Ještě jsem si vzpomněla, že do 2let by prý neměla být uvnitř boty tvarovaná stélka - takový ten polštářek pod klenbou. Přitom spousta dětských certifikovaných botiček tam ten polštářek má ![]()
Zrovnna dnes jsme byly na rehabilitaci, protože si malá stuopá tak nějak zvláštně přes nárty a dost vytáčí nožičky a bylo mi doporučeno nedávát žádné botičky dokud nebude opravdu chodit. Že se ta nožka ještě potřebuje vyvinout a při lezení s botama pak dochází taky k vytáčení, kterého se děti těžko zbavují. Je to težké, taky se v tom plácám, snažím se o nějaký střed - měkké botky pediped, ponožky, měkčí sandále a nějak to střídat.
Holky, tak já se v tom už nevyznám. Máme tyhle:
http://www.detske-boticky.cz/…90-modra.htm
je to špatně nebo dobře? Mám ho v tom nechat chodit nebo jen do kočáru?
Tak jsem ráda že jsem narazila na toto téma.My máme doma plovoučku akorát na chodbě dlažbu,když se malá začala stavět tak jsme ji koupili papučky,ale nechtěla je.Tak jsem ji doma nechávali jen v punčoškách.Nedávno začala chodit za ruce a jeli jsme ji kupovat první botičky-capáčky zn.Pegres,protože v kočárku už mi moc nechce být.Máme velkou zahradu tak v létě ji nechám naboso a doma je pořád jen v punčoškách.
barah píše:
Holky, tak já se v tom už nevyznám. Máme tyhle:
http://www.detske-boticky.cz/…90-modra.htm
je to špatně nebo dobře? Mám ho v tom nechat chodit nebo jen do kočáru?
Já myslím, že pokud už dost chodí tak v nich určitě může chodit. Ale pokud ti doma hlavně leze tak se my zdají možná docela trvdé, aby ho to při lezení neutilo vytáčet nožičky. Každý ti asi řekne něco jiného, je to hrůza s těma prvníma botkama
Nejlepší to bude možná prostřídávat.
On chodí jen kolem nábytku, spíš tam doleze a pak stojí a to stojí skoro pořád, tak nevím. My mu je tedy nedávalipořád, jen ať si zvyká, teď jsem ale zjistila, že mu jsou malé. Tak hledám, ale takové tykožené na gumičky mu tedy dávat nechci, ty jsem měli a nic moc. Dcera měla ty protiskluzové ponožky a shrnovali se jí, já fakt nevím.
Syn začal dělat první krůčky,ale pouze v ponožkách,v botách mu to nejde,mám ho nechat nebo rovnou učit v botách??