Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
schizofrenie pokud je udržovaná léčbou není omezením pro povolání.
http://www.stopstigmapsychiatrie.cz/…a_prace.html
Tady takový pěkný článek pro informaci ![]()
Hele pokud se leci a nema vyslovene bludy nebo halucinace, ktere by detem predaval, tak bude maximalne tak „divnej patron“, coz asi v zasade neva. Nadsena bych z toho v kazdym pripade nebyla, ale zajisti si pro dite same idelani ucitele. Zejmena v dnesni dobe, kdy berou tak malo, ze ve skolach zustavaji jen ti, co je nekdo jiny zivi, nebo jim nic jineho nezbyva.
Tchýně taky vyučovala na ZŠ se schizofrenií, ale to byla zrovna v pohodě. Ted už pár let neučí, pt se vykašlala na léčbu a bojí se i vycházet z baráku.
Pokud je jeho stav stabilizovany, tak nevidim duvod proc by nemohl ![]()
Pudloslava píše:
Zejmena v dnesni dobe, kdy berou tak malo, ze ve skolach zustavaji jen ti, co je nekdo jiny zivi, nebo jim nic jineho nezbyva.
Anebo možná taky my, který práce s dětma prostě baví - tahle možnost tě nanapadla? ![]()
Jinak myslím, že kdyby byl učitel nebezpečný svému okolí, ředitel a hlavně jeho lékař by ho určitě mezi dětmi nenechal..
baghira píše:Pudloslava píše:
Zejmena v dnesni dobe, kdy berou tak malo, ze ve skolach zustavaji jen ti, co je nekdo jiny zivi, nebo jim nic jineho nezbyva.Anebo možná taky my, který práce s dětma prostě baví - tahle možnost tě nanapadla?
Jinak myslím, že kdyby byl učitel nebezpečný svému okolí, ředitel a hlavně jeho lékař by ho určitě mezi dětmi nenechal..
no bavi nebavi, kdyz jde o existenci, tak se tezkop muzes ohlizet. Asi jsi zajistena. nebo matka Tereza. … ze prej manzele ucitele, kteri oba uci, jsou velka vzacnost. fakticky si nedovedu predstavit platit z toho platu trebas jeste hypoteku.
radusha píše:
http://www.stopstigmapsychiatrie.cz/…a_prace.html
Tady takový pěkný článek pro informaci
No, článek sice pěkný, ale v praxi málo uskutečnitelný ![]()
Při svém studiu i praxi jsem se dostala do kontaktu i s takhle nemocnými lidmi.
Bohužel léky to nezachrání. Může to spoustu let být všechno ok, pak bum a je potřeba změna léku za lépe vyhovující.
Teď napíšu svůj názor a doufám, že mě tu neukamenujete ![]()
Práce ve školství je docela stresová záležitost, proto bych tohle zaměstnání určitě u takhle nemocného člověka neviděla ráda.
Stres může i přes stabilizovaný stav odstartovat další ataky, takže za mě určitě člověk se schizofrenií do školství, ani do jiných zodpovědných funkcí nepatří ![]()
Vždyť i většina takhle nemocných při léčbě přijde i o řidičský průkaz (díky lékům, které mají vliv na spoustu věcí) a to je podle mě menší zlo, než se spolehnout na kantora, který má zodpovědnost za sebe i za děti jemu svěřené ![]()
Určitě bych takhle nemocné nevyřazovala ze společnosti, ale jsou zaměstnání, při kterých nemusí mít tak velkou zodpovědnost.
baghira píše:Pudloslava píše:
Zejmena v dnesni dobe, kdy berou tak malo, ze ve skolach zustavaji jen ti, co je nekdo jiny zivi, nebo jim nic jineho nezbyva.Anebo možná taky my, který práce s dětma prostě baví - tahle možnost tě nanapadla?
Na lékaře se taky spoléhat nemůžeš, z mé vl. zkušenosti vím jak to vypadá.
Paní přijde do ordinace, tam sedí stará lékařka těsně nad penzí. „Tak co paní xy, jak se máte?“ Paní odpoví dobře (dobré to tedy rozhodně není! Pacientka je moje matka, většinu času sedí doma, kouká do prázdna, nekomunikuje a když, tak je podrážděná, vzteklá. Neudržuje čistotu a hygienu, doma má nepořádek, vydrží spát i celý den, místo normální činnosti. Normální stav to tedy není
).
No a paní doktorka se na ní pod brýlemi podívá, usměje a řekne „tak to je dobře“ paní xy, tady máte recept na další léky a přijďte zase za 3 měsíce."
Přijde Vám, že takový člověk by mohl pracovat ve školství?
Ono asi taky záleží na lékaři. Někdo má opravdu zájem a stará se, jiný vystačí s informacemi, které mu duševně chorý pacient dodá sám
a nemá s tím žádnou práci ![]()
(anonymka z 9.12.)
Anonymní píše: .......
Ono asi taky záleží na lékaři. Někdo má opravdu zájem a stará se, jiný vystačí s informacemi, které mu duševně chorý pacient dodá sáma nemá s tím žádnou práci
(anonymka z 9.12.)
Jo tak s tim souhlasim, sama jsem mela pacienta s korsakovskou demensi, na kteropu jsem sama neprisla po radu kontrol - oni u tehle demence totiz pacienti doplnuji co jim v pametzi chybi svymi vlastnimi fabulacemi. A tak mi pan vykladal, jak vsechno v pohode zvlada, jak ridi auto a jezdi kazdou nedeli na fotbal, komu fandi etc… pak jednou prisel s pani, ktera mi rekla, ze se sam doma neobslouzi, nevi, co delal vcera, auto neridil uz nekolik let.....
No kdo videl schizofreniky osobne - jsou divni, ikdyz nemoc je zrvona v klidu. je to i tema lekama. Muzou fungovat, byt cleny spolecnosti, ale jako ucitele svych deti - opravdu bych nebyla nadsena.
Děkuji Vám za Vaše názory. Taky z toho nejsem zrovna nadšená, protože kdo mi zaručí, že ten nemocný prášky bere tak jak má? A znám toho učitele i z jiný stránky. Vím, že když má deprese, dokáže být zlý. I když navenek působí, že je o.k.
Ještě jednou dík. Zakl.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky,
mám takový dotaz. Může na ZŠ učit učitel se schizofrenií? Mám zato, že by neměl, ale taky se mohu mýlit.
Omlouvám se za anonym, ale je to z osobních důvodů.
Děkuji