Brečí ve školce

429
23.9.11 10:02

Brečí ve školce

Ahoj,
máte prosím někdo podobnou zkušenost jako já?
Dcera začala chodit poslední týden v srpnu do školky. První týden byla v pohodě, druhý týden to byla katastrofa - ráno zažívací obtíže, počůrala se, brečela po cestě do školky i ve školce, další týden byla zase v pohodě a tento týden mi znovu brečí. Po týdnech se tam střídajá ráno učitelka s ředitelkou. Každý den se mě ptá, jaká paní učitelka tam bude a brečí vždy u jedné a té samé. Je starší, na mě působí dost rázně a přísně, děti zásadně neoslovuje zdrobnělinama, no prostě jim asi ten vstup do školky moc neusnadní.
Dneska, když jsem dceru vedla do školky, tak šla s kamarádkou s úsměvem,věděla, že tam bude paní ředitelka, jen co jsme vstoupily do herny a dcera uviděla jinou paní učitelku - dnes tam neměla být - poprvé v životě jsem viděla, jak se zarazila, nechtěla jít dál a začala strašně plakat.
Chtěla bych jí pomoct, ale nevím jak. Nejradši bych promluvila s učitelkou, ale bojím se, aby to nebylo pro dceru do budoucna ještě horší.
Nebo jít za ředitelkou a obejít učitelku? Opravdu nechci dělat nějaké dusno.
Dcera je velice citlivá, reaguje na takové maličkosti jako je oslovení, zatahání za rukáv při řazení dětí apod.
Když se dcery zeptám, říká mi, že paní učitelku nemá ráda, ale že neví proč. A že má paní učitelka divný hlas, že křičí. Ale o nějakých trestech nebo situacích, kdy by jí učitelka nějak ublížila nemluví.
Spíš z toho mám pocit takový, že je jí učitelka nesympatická a neumí to ještě říct a pochopit, že i tací jsou mezi námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5230
23.9.11 10:08

Ahoj, nemám zkušenost s vlastním dítětem, ale jsem učitelka, tak ti to povím z téhle strany. Je docela běžný, že se dítě fixne na učitelku, která byla třeba první a to ani ta druhá nemusí bejt žádná semetrika. To se nám stávalo dost často a pro tu druhou je to pak docela nepříjemný a dost to mrzí, ale většinou se to časem spraví. Druhá učitelka je asi přísnější, ale třeba bude zas šikovná na jiný věci :nevim: A s ředitelkou bych si klíďo promluvila, ona zná svoje učitelky nejlíp a řekne ti co a jak.
A neboj, tohle opravdu většinou spraví čas, děti si zvyknou na střídání učitelek a budou v pohodě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
23.9.11 10:18

no já bych to taky tak nějak viděla. dcera tam měla první týden paní ředitelku, která je oproti druhé učitelce dost mírná. navíc mi dcera neustále opakovala, že má paní ředitelka vlasy jako teta a že si s ní ředitelka i hodně povídá. ta druhá učitelka je starší, kolem padesátky, takže je už dost otrkaná a s dětma se asi moc nepáře. přísností asi nešetří, ale co si budeme povídat, s dnešníma dětma to asi ani jinak nejde. Navíc i já o sobě si myslím, že jsem dost přísná, takže dcera nenarazila na nic nového. Musí dodržovat režim a pravidla stejně jako doma.
Je tedy pravda, že na mě byla dost fixovaná, nechtěla být nikdy ani u babiček a tet, ale s dětma problém nemá.
Dost mě to ale nervuje, když vidím zdeptanou dceru, kterou vyzvedávám po obědě ubrečenou jak želvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
23.9.11 10:31

Chápu, že je to nepříjemný, a že je ti jí líto, tak si s ní zkus taky promluvit, co jí na paní učitelce vadí a tak a pak zkuste najít nějaká pozitiva. Většinou to bývá tak, že jedna učitelka je třeba víc na hudebku a druhá zase na výtvarku, tak bych to zkusila směřovat takhle. Společně najděte, co umí paní učitelka líp než ta druhá a to, že je přísná, neznamená, že ji nemá ráda. Ale hlavně to chce čas :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
23.9.11 10:49

tahám z dcery všechno jak z chlupatý deky. je jí 3,5 let. celkově nám o školce moc nepovídá. na všechno odpovídá nevím a dobrý. pouštět se do debaty stylu - co jí s paní učitelkou baví a nebaví si neumím ani představit :nevim: . celkově to asi čas chce. je to veliká změna.
hlavně, aby se mi časem ze školky nezhroutila.
díky za názor :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
23.9.11 11:02
deni001 píše:
tahám z dcery všechno jak z chlupatý deky. je jí 3,5 let. celkově nám o školce moc nepovídá. na všechno odpovídá nevím a dobrý. pouštět se do debaty stylu - co jí s paní učitelkou baví a nebaví si neumím ani představit :nevim: . celkově to asi čas chce. je to veliká změna.
hlavně, aby se mi časem ze školky nezhroutila.
díky za názor :kytka:

Mi to měli ve školce podobné, malá se do školky moc těšila. A do té doby kdy šla 2 den do školky a pí. uč jí zatáhla do třídy a zavřela ani se snámi nerozloučila a od té doby to začlo. Malá pořád plakala, počůravala, dokonce měla i teploty, každý den to samé že nechce do školky a kdy si pro ni příjdu. No nějak mi to nedalo tak jsem zůstala v šatně mimo, aby nikdo nevěděl, že tam jsem a nestačila jsem se divit, jak paní učitelky děti uklidňují a chovají se k nim 8-o. Tak jsem tam vlezla malá stála u okna a brečela a pí. uč. tam jen hulákala, že ruší svím brečeníém ostatní děti. 8-o Tak jsem si to hned s pí. uč. vyříkala a od té doby byl klid, nedovolili sí jí říc ani …Je pravda cokoliv se stalo tak hned na mě, ale já s němi byla rychle hotová. Po mé zkušenosti vím, že některé pí. uč. se k dětem chovají jak ..... a když si pro něj maminka příjde tak jsou pí. uč.jak sluníčko. Já být hned na začátku tak začnu řešit co se stalo, mohla na malou křičet nebo na někoho jíného a hned je problém. Určitě se jí zeptej větouz paní uč. křičela, nenechala tě vyčůrat,......U nás to fungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.9.11 12:18

Ahoj, myslím, že zrovna není nejlepší se k tomu dostávat touto formou, kdy se ptáš dítěte, zda paní učitelka křičela nebo něco dělala. Vždyť se podívej doma, co prcek vše odsouhlasí a někdy to není vůbec pravda. A podle toho pak dál postupovat, to myslím není nejlepší nápad :roll: Zajdi si přímo za paní ředitelkou a v klidu si s ní o tom promluv. Každá učitelka je jiná a nadaná na jiné věci, jako píše Temaho. Pokud je malá hodně citlivá a učitelka ji trochu popostrčí za bundu třeba v šatně, tak to nevidím jako nic špatného. Uvědom si, že máš jít navycházku třeba s 20 dětma a už jen ty děti dostat z šatny. Ano, je to jejich povolání, ale nejsou 100% jako nikdo z nás. Sama musíš cítit, zda je paní učitelka na malou hodně přísná, než třeba na jiné děti. Ale určitě si promluv s paní ředitelkou a obě budete rády, že si to vyříkáte a možná dojdete k závěru, kde je ten zádrhel. Většinou je ten zádrhel jen opravdu v čase a zhruba každé 10 dítko, které nastoupí do školky poprvé, tak se nevyhne pláči. Vždyť bylo celou dobu fixované na maminku a své okolí a teď tam je sama s úplně cizíma lidma, chce to čas, neboj a uvidíš jak se malá bude do školky těšit :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
23.9.11 12:43

No nevím Martino, ale každý prcek je jiný a já vím ze své zkušenosti u naší, že když neco říkala co se týká školky tak jen brečela a kývla hlavou jestli ano nebo ne. Já za sebe naštěstí nemusela nic řešit s pí. ředitelkou, vyřešilo se to hned s pí. uč. A můj názor, že pí. uč jsou jen lidi , to máš jistě pravdu, nikdo není 100%, ale podkud si toto povolání zvoli tak by se měli podle toho chovat." Ty učitelky jsou tam pro děti a né děti pro ně. .{color: red}" Tobě řeknou cokoliv aby jsi byla spokojená, a myslela, že je vše v pořádku, ale realita je bohužel jiná. Předem se omlouvám opravdu těm pí. učitelkám, které se tak nechovají a své povolání berou svědomitě.
Já neříkam, že někdy nejsem nas…, ale bohužel v práci to nemůžu dát znát jelikož bych jí nemohla již dál vykonnávat. Můj zaměstnavatel by se semnou rychle rozloučil.

A něco jen tak: Včera, když jsem jela domů autobusem seděl tam chlapeček s maminkou, který jel zrovna ze školky, maminka se ho ptala co ve školce a on hned že chce do jiné školky, protože mu pí. uč. neustále říká klacku, nedalo mi to a poslouchala dál, když se ho maminka ptala proč, tak řekl, že neví a že prostě když ho volá cokoliv dělá tak jen ty velkej klacku ty , tohle, tamto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
23.9.11 12:58

Školka

Jsem také učitelka ve školce,a tyhle zkušenosti znám.Určitě to znáš i sama za sebe,když někoho potkáš a nesedne ti,tak se s tím člověkem nějak nechceš více bavit,i když ten člověk kdyby jsi ho poznala tak je úplně jiný.
A tak to mají i děti,p.ředitelka může být milá,příjemná,a p.učitelka může být přísnější a dětem se to už nelíbí.To si nevybereš,sama jsem to také tak měla,a po delší době k sobě našli cestu.Ale chce to čas,ale hlavně dítě na to připravit říct že tam bude paní učitelka,něco si vyrobíte,zazpíváte a tak,hlavně to dítě k tomu nenavádět (př.ráno to vydržíš a po svačině příjde paní ředitelka,to je taky špatně,chce to chvalit obě dvě.Těžko se to říká,ale jsou to zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
23.9.11 13:21

Určitě bych si s tou ředitelkou promluvila. Nám se taky stávalo, že mělo dítě „radši“ mě než kolegyni a to jen proto, že já jsem byla první koho viděli. Je totiž dobrý, když jsou tam ty učitelky obě, tak aby ta oblíbená chválila tu méně oblíbenou a nabádala dítě, že paní učitelka umí taky zavázat tkaničky a tak. Myslim, že ředitelka bude rozumná a společně najdete řešení, aby se dcerce ve školce líbilo za každých okolností. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
23.9.11 13:22
katyca píše:
No nevím Martino, ale každý prcek je jiný a já vím ze své zkušenosti u naší, že když neco říkala co se týká školky tak jen brečela a kývla hlavou jestli ano nebo ne. Já za sebe naštěstí nemusela nic řešit s pí. ředitelkou, vyřešilo se to hned s pí. uč. A můj názor, že pí. uč jsou jen lidi , to máš jistě pravdu, nikdo není 100%, ale podkud si toto povolání zvoli tak by se měli podle toho chovat." Ty učitelky jsou tam pro děti a né děti pro ně. .{color: red}" Tobě řeknou cokoliv aby jsi byla spokojená, a myslela, že je vše v pořádku, ale realita je bohužel jiná. Předem se omlouvám opravdu těm pí. učitelkám, které se tak nechovají a své povolání berou svědomitě.
Já neříkam, že někdy nejsem nas…, ale bohužel v práci to nemůžu dát znát jelikož bych jí nemohla již dál vykonnávat. Můj zaměstnavatel by se semnou rychle rozloučil.A něco jen tak: Včera, když jsem jela domů autobusem seděl tam chlapeček s maminkou, který jel zrovna ze školky, maminka se ho ptala co ve školce a on hned že chce do jiné školky, protože mu pí. uč. neustále říká klacku, nedalo mi to a poslouchala dál, když se ho maminka ptala proč, tak řekl, že neví a že prostě když ho volá cokoliv dělá tak jen ty velkej klacku ty , tohle, tamto.

Je to o lidech :nevim: Ale tohle je celkem drsný, já se teda naštěstí s takovou učitelkou nesetkala :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.9.11 18:14

Ty učitelky jsou tam pro děti a né děti pro ně. - To je zcela pravda, souhlasím a nic jsem nepsala, aby to vyznělo jinak, to se omlouvám. Nemyslela jsem to špatně, ale každý to vidí jinak. Vím, že jsou učitelky, co se snaží a také takové, co jim je to jedno. Ale to myslím, že člověk už pozná nebo slyší z doslechu od jiných. Jen jsem to myslela tak, že nikdo není dokonalý a každý člověk je jiný, tak i každé dítě a bohužel do duše nikomu nevidíš a někdy je kor těžké poznat, co se prckům zrovna točí v hlavě. A myslím, že pokud je učitelka dobrá, tak poznáš, že se snaží a pak taky záleží hodně na rodičích. Tím, že budeš z dítěte pořád dolovat, zda učitelka říkala to a to, to mu moc nepomůžeš. Taky rodič musí někdy mít snahu o to, aby si dítě ve školce dobře zvyklo a dítě v tomto povzbuzovat. A ne aby ještě nebylo dojmu, že je něco v nepořádku. Chtěla bych říct jen jedno, že i sebelepší a hodnější paní učitelky nikdy nemohou nahradit péči a lásku takovou, jako děti dostávají od rodičů, protože v tom počtu dětí to nejde a bohužel mnoho rodičů si tohle neuvědomuje a tím nechci říct, že by učitelky neměly rády svoji práci, ale prostě i laik pochopí, to tak nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
23.9.11 21:46
no ona se tam těší, ale vždy jen ten týden, kdy je tam paní ředitelka :roll: .
jak mám poznat, zda je učitelka na moje dítě přísnější, když ji vidím ráno minutu při předání dítěte a v poledne druhou minutu zase při předání :think: ?
jinak si dokážu dost dobře představit, že jdu s 20 dětma na procházku ven :roll: . dříve jsem ve školce dělala. ale děti byly postižené, takže nemám ani žádnou osobní zkušenost s nějakým pláčem a stresem.
Martina4m píše:
Ahoj, myslím, že zrovna není nejlepší se k tomu dostávat touto formou, kdy se ptáš dítěte, zda paní učitelka křičela nebo něco dělala. Vždyť se podívej doma, co prcek vše odsouhlasí a někdy to není vůbec pravda. A podle toho pak dál postupovat, to myslím není nejlepší nápad :roll: Zajdi si přímo za paní ředitelkou a v klidu si s ní o tom promluv. Každá učitelka je jiná a nadaná na jiné věci, jako píše Temaho. Pokud je malá hodně citlivá a učitelka ji trochu popostrčí za bundu třeba v šatně, tak to nevidím jako nic špatného. Uvědom si, že máš jít navycházku třeba s 20 dětma a už jen ty děti dostat z šatny. Ano, je to jejich povolání, ale nejsou 100% jako nikdo z nás. Sama musíš cítit, zda je paní učitelka na malou hodně přísná, než třeba na jiné děti. Ale určitě si promluv s paní ředitelkou a obě budete rády, že si to vyříkáte a možná dojdete k závěru, kde je ten zádrhel. Většinou je ten zádrhel jen opravdu v čase a zhruba každé 10 dítko, které nastoupí do školky poprvé, tak se nevyhne pláči. Vždyť bylo celou dobu fixované na maminku a své okolí a teď tam je sama s úplně cizíma lidma, chce to čas, neboj a uvidíš jak se malá bude do školky těšit :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
23.9.11 21:50
no já si taky myslím, že si dcera nevymýšlí. doma to nedělá, tak proč by začala? a navíc, ona si na nic nestěžuje. říká jen, že paní učitelku nemá ráda a neví proč. občas řekla, že má paní učitelka divný hlas, že křičí.
prostě si na nic nestěžuje, jen se neustále vyptává, která paní učitelka tam bude a když vidí tu ,,špatnou,, začne srdceryvný pláč.
katyca píše:
Já neříkam, že někdy nejsem nas…, ale bohužel v práci to nemůžu dát znát jelikož bych jí nemohla již dál vykonnávat. Můj zaměstnavatel by se semnou rychle rozloučil.A něco jen tak: Včera, když jsem jela domů autobusem seděl tam chlapeček s maminkou, který jel zrovna ze školky, maminka se ho ptala co ve školce a on hned že chce do jiné školky, protože mu pí. uč. neustále říká klacku, nedalo mi to a poslouchala dál, když se ho maminka ptala proč, tak řekl, že neví a že prostě když ho volá cokoliv dělá tak jen ty velkej klacku ty , tohle, tamto.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
23.9.11 21:55
já bych souhlasila. už od začátku si myslím tuhle variantu, akorát, že 3,5 leté dítě neumí říct, že mu je prostě nesympatická.
ale dnešek proběhl dobře a to tam byla s paní učitelkou celý den. myslím, že i učitelka ráno viděla ten udivený pohled dcery a potom ten řev a muselo jí to být divné.
dcerce jsem se odpo snažila vysvětlit, že i když je někdo přísnější, tak to neznamená, že je zlý nebo že ji třeba nemá rád.
tak snad to pomalu půjde :hug: .
děkuji vám za názory a komentáře.
kleofas píše:
Jsem také učitelka ve školce,a tyhle zkušenosti znám.Určitě to znáš i sama za sebe,když někoho potkáš a nesedne ti,tak se s tím člověkem nějak nechceš více bavit,i když ten člověk kdyby jsi ho poznala tak je úplně jiný.
A tak to mají i děti,p.ředitelka může být milá,příjemná,a p.učitelka může být přísnější a dětem se to už nelíbí.To si nevybereš,sama jsem to také tak měla,a po delší době k sobě našli cestu.Ale chce to čas,ale hlavně dítě na to připravit říct že tam bude paní učitelka,něco si vyrobíte,zazpíváte a tak,hlavně to dítě k tomu nenavádět (př.ráno to vydržíš a po svačině příjde paní ředitelka,to je taky špatně,chce to chvalit obě dvě.Těžko se to říká,ale jsou to zkušenosti.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin