Učitelka - příprava

12272
4.11.17 13:54

učitelka - příprava

Můžete mi prosím napsat vy, co jste paní učitelky, jak to máte s přípravou? Máte jí zahrnutou do pracovní doby? Musíte dělat v práci, nebo ve škole? Je na to nějaký předpis, nebo je to na dohodě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
273
4.11.17 14:11

@tiffany Podle zákona o pedag. pracovnících 563/2004 Sb: § 22a
Pracovní doba pedagogických pracovníků

(1) Pedagogičtí pracovníci vykonávají v pracovní době

1. přímou pedagogickou činnost,
  1. práce související s přímou pedagogickou činností.

(2) Pedagogický pracovník je povinen být na pracovišti zaměstnavatele v době stanovené rozvrhem jeho přímé pedagogické činnosti, v době stanovené rozvrhem jeho dohledu nad dětmi a žáky, v době zastupování jiného pedagogického pracovníka a v případech, které stanoví v souladu se zákoníkem práce zaměstnavatel.

(3) Jde-li o výkon jiné práce než podle odstavce 2, vykonává pedagogický pracovník sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje, a na místě, které si sám určí. Náklady, které pedagogickému pracovníkovi vzniknou výlučně v souvislosti s výkonem práce na jiném místě než na pracovišti zaměstnavatele podle věty první, se nepovažují za náklady vzniklé v souvislosti s výkonem závislé práce, a není-li dohodnuto jinak, hradí je pedagogický pracovník.

Je to obvykle na dohodě s ředitelem… bohužel je tam ta větička:…a v případech, které stanoví… (viz. výše tučné) Ve výkladu je, že se předpokládá, že jsou ředitelé rozumní. U nás to tak bohužel není a ředitelka všem nakázala odkroutit si na pracovišti 8h (tedy přípravu si dělat v práci) :roll: EDIT: 40h týdně

Příspěvek upraven 04.11.17 v 14:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1127
4.11.17 14:11

Je to především na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Náš ředitel netrvá na tom, abychom si přípravy dělali v rámci prac. doby. Většina z nás ji dělá doma buď ze dne na den, nebo vždy na týden dopředu. Máme napsaný plný úvazek, přičemž fyzicky jsme ve škole zhruba 25 hodin týdně, což je přímá práce a zbytek právě přípravy, opravování, tvorba projektů atd. a ty, jak jsem psala výše, většinou děláme doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.17 14:15

@tiffany my máme od vedení stanoveno, že musíme být od 7:00 do 15:00 na pracovišti. V tu dobu končí odpolední vyučování. Musíme tam být, i když na prvním stupni odpolední nemáme. Prý kdyby bylo potřeba suplovat - nikdy se to nestalo.
Pokud máme odpoledne lékaře, tak nemusíme mít propustku a nic se neděje a přípravy si můžeme udělat doma.
V pátek chodíme domů dřív.
Určitě to bude na dohodě a na ředitelovi. Mám hodně kamarádek učitelek a všude to mají jinak.

Nechat anonym, nebo smazat. Nechci tu šířit své povolání.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.17 14:18

@tiffany
Anonymně - nechci, aby mě podle jména a povolání poznali známí.
Učím na 2.stupni ZŠ. V práci bych měla být 8h denně (máme normálně karty a pípáme si). Učím 23h (23 vyučovacích hodin) + dozory atp. Když si to rozpočítáte, znamená to, že denně člověk učí 4-5 hodin, u nás je hlavní vyučování 6 hodin od 8-13:30, 7:40 jdou děti do školy, pak jsou ještě odpoledka… V rámci organizačního řádu máme psáno, že 8h denně trávím prací. Většina vyučujících je před 7 ve škole a odchod kolem té třetí hodiny, já učím teprve třetím rokem, takže ještě nezvládám a nosím si práci o domů. Můj „normální“ den tedy je: odchod z domu o půl šesté, v práci ve čtvrt na 7 (jezdím autobusem a mám to asi 20km), z práce odcházím, když nemám odpolko, tak před půl třetí a málokdy se mi povede si nevzít něco domů… Jo a samozřejmě, že pokud máme rodičáky, pedagogcké rady, odpolední školení atd., tak to se prostě vůbec nikam nepočítá a nepíše, takže třeba teď je čtvrtletí, takže budou rodičáky do šesti a pak hned na to ped.rada někdy do 5. Sestra učila v MŠ a tam třeba ve smlouvě podepisovala že se bdue doma připravovat. Předpisy na to nejsou/resp. jsou, ale nejsou jednotné, vše je o zaměstnavateli, někdo musí být v prác jen když učí, já tam třeba musím být od 7 denně k zastižení, nikam neodcházet… Jo a jestli si někdo myslí, že když člověk učí jen 5*45 min, že mu zbývá fůra času, je na velkém omylu, musí se psát známky do elektronické žákovské, opravovat písemky, chystat si hodiny, a přestávky? ty utečou tak, že málokdy se stíhám najíst, než čověk dojde do kabinetu atd.

• Citovat
  • Upravit
4960
4.11.17 14:22

Učím na gymnáziu. Máme to tak, že 2/3 pracovní doby musíme být na pracovišti, zbytek doma. Takže si to rozpočítám podle hodin, kdy učím. Končím mezi 12:30 - 14:30, začínám většinou 7:30, jednou až v 9:30. Ale je to různé škola od školy. Učím už pár let, přípravy dělám (spíš teda doplňuji a aktualizuji) spíš v práci ve volných hodinách, jen málokdy si nosím práci domů. Testy opravuji ve vlaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26244
4.11.17 14:49

Přípravu si dělám částečně doma, částečně ve škole, podle toho, co zrovna potřebuji a jaké prostředí mi vyhovuje. Nemáme stanoveno, odkdy dokdy musím být na pracovišti. Ale záleží na konkrétním vedení, jak si nastaví podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
4.11.17 15:05

Děkuji všem za vysvětlení, jak to u paní učitelek je. Nejsem učitelka, ale dělám si také docela náročné přípravy do práce a moje nadřízená se oháněla tím, že učitelky si také dělají přípravu doma. Odvětila jsem jí na to, že ty to ale mají zahrnuté do pracovní doby, tak mě zajímalo, jakým způsobem je to ve školství upravené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
4.11.17 15:26
(…)
Je to obvykle na dohodě s ředitelem… bohužel je tam ta větička:…a v případech, které stanoví… (viz. výše tučné) Ve výkladu je, že se předpokládá, že jsou ředitelé rozumní. U nás to tak bohužel není a ředitelka všem nakázala odkroutit si na pracovišti 8h (tedy přípravu si dělat v práci) :roll: EDIT: 40h týdně

Vždyť ne tom není vyloženě nic špatného, být v práci 40h.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
4.11.17 15:48

My musíme být na pracovišti od 9-13h povinně, jinak podle rozvrhu. Přípravy si děláme kde chceme, já je dělám raději doma po večerech - jde mi to líp, když všichni spí a nikdo mě neruší 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
7.11.17 12:02

Zajimalo by mne, zda ucitel, ktery si bere praci domu a stravi nad ni urcity pocet hodin, vykazuje nejaky report, ve kterem vypise, co delal a jak dlouho mu to trvalo a zda nasledne dostane hodiny proplacene jako prescasy…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
7.11.17 12:05

@ruzovasrnka Ahoj, mohla bych se zeptat, jak dlouho ti trvaly pripravy na hodiny, kdyz jsi zacinala ucit? A pomohl ti nekdo z kolegu, ktery ucil stejny predmet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.17 12:20
@aleeenka píše:
Zajimalo by mne, zda ucitel, ktery si bere praci domu a stravi nad ni urcity pocet hodin, vykazuje nejaky report, ve kterem vypise, co delal a jak dlouho mu to trvalo a zda nasledne dostane hodiny proplacene jako prescasy…?

Samozřejmě že se to počítá jako nepřímá pracovní činnost. Stejne jako dozory, delani nastenek, doprovod do kina ci divadla i v době, kdy ty zrovna nemáš v rozvrhu hodiny… tohle prescasy nejsou.

• Citovat
  • Upravit
26244
7.11.17 15:11
@aleeenka píše:

toto jsem vypisovala jen na jedné škole asi před 10 lety. Od té doby jsem se s tím nepotkala. Proplácí se pouze odsuplované hodiny. Jestli ti příprava trvá hodinu nebo deset, je tvůj problém. Za nepřímou práci se přesčasy neproplácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat