Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
v dubnu se manželovi udělalo nevolno. Vlastně mu bylo zle už předtím: bolesti hlavy, velká únava. Jednoho dne se mu začala motat hlava, měl potíže s rovnováhou a zalehlo mu ucho. Na ORL diagnostikovali zánět vnitřního ucha, dostal léky po kterých se měla rovnováha napravit. 2 dny bylo lépe, pak se vše vrátilo a přidalo se zvracení, byl celý bledý.
Dělají to taky Vaši chlapi? To bude dobrý, najím se, bude líp…to mám z toho že jsem málo pil…bla bla bla…
Tak nakonec na mé urgence šel do Motola. Tam ho vyšetřili, vrátil se domů… Nabízenou hospitalizaci odmítl, druhý den ráno šel na CT a MR. Ve hře byla i meningitida. Nakonec mu našli dvě, krevní sraženinou, ucpané cévy v mozku. Nasadili mu injekce Heparinu. Vyšetření srdce a plic: negativní. Vyšetření krve, zda nemá špatnou srážlivost: negativní. Cholesterol v pořádku. Cukr v normě (na horní hranici) bere Glucophage na prediabetes a hodně se hlídá a také hodně zhubl, od té doby, co diagnostikovali Glucophage. Nadváhu jako takovou neměl…resp. nebyl to cvalík, malý pupík, jinak samý sval. I přesto zhubl asi 10kg (prediabetes diagnostikován cca 6-9 měsíců před incidentem se sraženinami). Tlak také ok, měl přístroj který nosil 24hodin a průměrný tlak v pořádku.
Po týdnu propuštěn z nemocnice. Důvod sraženiny - neví se. Vše dle nemocnice v pořádku. Nasadili mu Eliquis, po cca 4 měsících užívání krevní testy prokázaly, že lék málo funguje. Poté nasadili Pradaxu, ta taktéž nefunguje. Volali z nemocnice, co nejdřívě má jít na magnetickou rezonanci (až za měsíc!!!) a poté kontrola s výsledky.
Manžel je podnikatel, lékaři mu řekli, že by měl mít minimálně na půl roku neschopenku, chachá…manžel dál chodí do práce jakoby se nechumelilo. Ano, máme úvěr a já kdybych šla do práce, takový příjem bych nezajistila. Takže neschopenku odmítá a funguje normálně. Nekouří, pije příležitostně…ale příležitostně to znamená, že si dá láhev vína 1× do měsíce.
Není opilý, snáší alkohol velice dobře…ale…
Také se hodně nervoval dlouho mi tajil nějaké dluhy, které nasekal, ale nakonec se vše dalo do pořádku. Bylo v sázce naše manželství, nakonec nás tato zkušenost posilnila. A vlastně v průběhu této krize se ty sraženiny projevily.
Proč? Je možné, že se sraženina vytvoří jen ze samotného stresu? A co bude dál? Co když žádné léky nezaberou? Manžel dál hubne, nemůže jíst…cítí se plný…jí opravdu hodně málo. A když se nají je mu těžko a na zvracení. Občas ho bolí hlava (prý změna tlaku, říká). Mám o něj strach! Dokázal několik dní chodit do práce s naštípnutým kotníkem (pak byl 3 měsíce s ortézou), když si pilou rozřízl nohu a krvácel, tak z toho měl taky legraci
. Takže já jsem za hysterku (mě osobně vadí i vyndání třísky
).
Jeho stav se začal dost promítat do našeho vztahu. Je unavený, nesoustředěný, má hlad, ale nemůže jíst. Protivný. Máme dvě dost náročné děti (syn pořád ze školky doma, za pár dní jde na operaci vyndání nosní mandle), dcera 2 roky nám nedá vydechnout )ale v hezkém slova smyslu, prostě ukecaná ženská, kterou nejde zastavit
). Dům v rekonstrukci, úvěr na barák… Vidím na něm, že je mu zle, dost často mi ani neříká všechno…že ho zrovna bolí hlava atd. Nedávno se mi přiznal, že má obrovský strach, že se z něj stane mrzák. Má toho plnou hlavu a má strach. Jinak není to ten typ co ze sebe všechno vysype, je introvert a trvá hodně dlouho, než se otevře a začne o problému mluvit, takže když se fakt svěří s trápením, tak oslavuju.
Manželovi rodiče se o vnoučata moc nezajímají, jako pohlídají, když potřebujeme, ale spíš jen na pár hodin (když jdeme k lékaři, nebo do divadla), to je vše. Moje mamka je daleko a je na tom dost špatně. Dělá na směny a max si může vzít syna na víkend. Hlídací paní težko hledáme, slečna co k nám chodila má blbý rozvrh pro tento rok a syn měl dost velké problémy jí vůbec snášet. Takže se teď snažíme najít někoho nového.
Co vlastně chci? Ani nevím…vaše zkušenosti? Uklidnění? Co vlastně způsobilo tu sraženinu? Co bude dál, když léky nezaberou? Já vím, tady není doktorský chat.
Někdy mám pocit, že ho umlátím pánvičkou s jeho přístupem! Mám o něj obrovský strach!!!
Ahoj, já si myslím, že velkou většinu problémů, které tvůj manžel má, má způsobené nervama.Co kdyby ses pokusila ho přemluvit alespoň k psychologovi, ne li k psychiatrovi…To co prožil, je velký nápor na nervy, hypotéka, zajištění rodiny, dluhy…K tomu nemoc, kdy si nemůže dovolit marodit…Lidé po mrtvicce často trpí depresemi…S téma lékama bych se nebála, zvýší dávkování nebo nasadí silnější léky…Držím palce.
@Špuntice1986 píše:
píše: Více
to je dost divne, maji to v rodine? hadam, ze to byla tromboza splavu.
@Danulinka16 píše:
Ahoj, já si myslím, že velkou většinu problémů, které tvůj manžel má, má způsobené nervama.Co kdyby ses pokusila ho přemluvit alespoň k psychologovi, ne li k psychiatrovi…To co prožil, je velký nápor na nervy, hypotéka, zajištění rodiny, dluhy…K tomu nemoc, kdy si nemůže dovolit marodit…Lidé po mrtvicce často trpí depresemi…S téma lékama bych se nebála, zvýší dávkování nebo nasadí silnější léky…Držím palce.
Děkuju. K psycholožce chodí, resp. chodil. Před prázdninami mu řekla, že až si odpočine, má přijít. Už 3 týdny si vybírá hotel nebo nějaké lázně, kam si zajede na pár dní odpočinout a jak to dopadlo? Prý vezme s sebou syna, že by mu bylo líto ho nechat doma. U něj je to všechno na dlouhou trať, pořád s ním promlouvám, ale on je ten typ, co si k tomu musí dojít sám…a potřebuje k tomu dlouhý čas, ne-li nějakou špatnou událost (po tomto incidentu začal konečně uvažovat o nějakém pojištění v případě úrazu nebo nemoci atd.).
Ať si nechá zkontrolovat štítnou žlázu a životní pojištění. Jinak to, že se chová jako by nic je u chlapů bohužel běžné, můj táta je po 4násobném bypassu a životní styl co ho k tomu přivedl nezměnil ani na 14 dní. Vím, že máte strach, ale teď přišla doba hrát to prakticky. Udělejte si plán co by kdyby. Tchán takhle odešel na banální operaci do nemocnice a místo živitele rodiny se vrátil mrzák a idiot (opravdu diagnóza nikoli nadávka - těžké hypoxické poškození mozku) kdyby tam tenkrát zemřel, tak je na tom rodina výrazně lépe, protože on tam umřel, vrátili nám jenom jeho tělo s inteligencí tak 5-7 letého dítěte. Na takovou situaci jsme nebyli připraveni a jen díky tomu, že manžel je spořivý typ jsme ro finančně ustáli než se vyběhaly invalidní důchody a příspěvky na péči.
@Pudloslava v rodině nic takového nemají
Právě ta nevědomost je nejhorší. Na pokoji s sním byli další dva a oběma zjistili, čím to, že se to stalo. U mého manžela nic!
@Pudloslava hergot teď koukám na tu trombózu splavů…nikdy mu nikdo nic takového nezmínil, v dětství prodělal meningitidu (při vyšetření mozkomíšního moku našli protilátky)
nejsem kovaná v lékařství, chci ovšem jít s ním začátkem listopadu na tu kontrolu na neuro, ale vůbec vlastně nevím, na co se jich ptát, jestli požadovat nějaká vyšetření…nebo to nechat na nich a důvěřovat jim…
@Špuntice1986 i na ten prediabetes je brzo, ma asi nejaky metabolicky problem. Ted snad kazdopadne bude sledovan, tak se to ohlida, jak jen to pujde.
myslim si, ze je na jednu stranu dobre, ze se nemocem nepoddava. Jenom at se neprepina, zoije zdrave, ale jinak at zije tak, jak chce zit. Takovi lide na tom byvaji lepe, nez profesionalni pacienti, kteri se sami uvezni ve zdravotnich omezenich.
@Pudloslava Závěr: Trombźa sinus transverzus a parciální trombóza sinus sigmoideus vlevo, klinicky cefalea a lehká porucha stability, etiologie trombózy zatím nejasná. Diabetes na PAD. Séropozitiva IgG proti borreliím v krvi - může odpovídat prodělanému onemocnění v 8 letech.
Koukám že pletu meningitidu a boreliozu
vzhledem k tomu, že jsem včera požadovala vyšetření dcery u lékaře dle objednání a bylo mi sděleno, že to vyšetření co mám napsané v kartičce mělo být v roce 2016…tak už se nedivím ničemu ![]()
Jojo, to je tromboza splavu. To by melo byt dobre, nejde o ucpane tepny, ale zily. Bude brat pilule a bude OK.
@Špuntice1986 píše:
(po tomto incidentu začal konečně uvažovat o nějakém pojištění v případě úrazu nebo nemoci atd.).
To teda dost pozdě. Obávám se, že s tou anamnézou je již nepojistitelný. Nebo za velmi špatných podmínek.
Nebude pricina jeho stresu to podnikani? Co se nechat zamestnat, myslim, ze by se mu dost ulevilo, pokud to teda je mozne…
@Svistice píše:
To teda dost pozdě. Obávám se, že s tou anamnézou je již nepojistitelný. Nebo za velmi špatných podmínek.
To máte pravdu, při sjednání pojištění musí doložit všechny nemoci, které má a ty jsou z toho pojištění pro případ invalidity vyloučeny.