Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Desty, mám 6 měsíční holčičku a od 2 měsíce jsme měli problém s hnisáním očka. Doktorka nám napsala 1 kapičky, nepomohlo, druhé kapičky Phamycon nepomohlo a nakonec nás poslala na propíchnutí kanálku. Dokor to pořádně nepročistil, tak se nám to za týden vrátilo. Vzpoměla jsem si na známou, která je oční dětská lékařka, která mi od problému pomohla. Musela očičko znovu propláchnout, ale bylo to rychlé a malá neplakala tolik jako u předchozího propichu. Napsala mi oční kapky a doporučila: nejdříve očičko pořádně, ale opatrně v koutku masírovat( nejlepší je zabalit mimi do ručníku, aby neplácalo ručkami) po masírování do stříkačky nabrat trochu oční vody Opthal ( ne Borovou oční vodu má v sobě více baktérií)a očko tím vypláchnou a po 5 minutách kapnout 1 kapku očních kapek které máš od doktora. Musím říct že se mi velice ulevilo, když očko přestalo hnisat, protože mě jako matku velice bolelo a upustila jsem také slzu, když jsem viděla jek můj brouček pláče. Nyní máme klid po dlouhých 4 měsících trápení a to až na druhý pokus. Pokud nepomohou masáže, tak se asi propichnutí nevyhneš.pokud je mimi ještě malé tak při propichutí sice hodně pláče, ale hned na to zapomene. Podud je starší tak si tu bolest pamatuje více. Jediné co říci, hodně trpělivosti a pevné nervy.
Ahoj holky,
dnes jsme s malým absolvovali průplach slzného kanálku a pořád mi připadá, že slzný kanálek slzičky neodvádí tak jak by měl. Chci se zeptat zkušenějších, asi i hloupě, ten efekt by měl být okamžitý, ne? Děsí mne, že bychom to měli absolvovat znovu
tedy nejspíš sondáž.
@Lemuska píše:
Ahoj holky,
dnes jsme s malým absolvovali průplach slzného kanálku a pořád mi připadá, že slzný kanálek slzičky neodvádí tak jak by měl. Chci se zeptat zkušenějších, asi i hloupě, ten efekt by měl být okamžitý, ne? Děsí mne, že bychom to měli absolvovat znovutedy nejspíš sondáž.
Asi tě moc nepotěším, malé očička čistili asi 10krát po sobě a nakonec jí musel primář jedno očičko prosondovat. Od té doby už dobré ![]()
@Lemuska Tak já možná uklidním. Synovi to dělali až v roce (do té doby se jedno oko spravilo samo) s tím, že to má zúžené a potíže bude mít asi pořád. Do týdne po průplachu oko přestalo slzet, ale opravdu až za několik dní.
@AliTad Děkuju. Jsem z toho ještě roztřesená a dr.mi ani nepodala moc validní informace. Jen mi řekla dáme tomu 14 dní tak právě nevím, jestli se to zlepší za těch 14 dní nebo jak to mám chápat. Ani mi neřekla jak dlouho mám kapat antibiotika a ve zprávě to neni, no zítra tam ještě zavolám, budu holt za vola ![]()
@Keyllah @superma to je strašný!!! Bobánci malý
Holky to byl tak strašnej křik, malej se až dávil, mám hrůzu, že bych to měla absolvovat znovu.
@Lemuska jj, bylo to hrozný…do dnes si neodpustím, že jsem nešla za primářem hned. Doktor u nás ji to čistil celkem 14krát. Když měl pak dovolenou, musela jsem do Znojma do nemocnice a tak to primář vyřešil za dvě návštěvy. A od té doby máme naštěstí klid.
Malýmu to dělali třikrát, poprvé se to nepovedlo a měl trochu rýmu, podruhý už dobrý, efekt okamžitý, potřetí kontrolně.. v Praze na Karláku
@Lemuska píše:
@AliTad Děkuju. Jsem z toho ještě roztřesená a dr.mi ani nepodala moc validní informace. Jen mi řekla dáme tomu 14 dní tak právě nevím, jestli se to zlepší za těch 14 dní nebo jak to mám chápat. Ani mi neřekla jak dlouho mám kapat antibiotika a ve zprávě to neni, no zítra tam ještě zavolám, budu holt za vola
mám pocit, že atb (Floxal jsme měli) po prvním zákroku-měl dost hnisavé očko-jsem kapala 10 dní
Náš malý to naštěstí absolvoval jen jednou, ATB kapky dostal na týden a po průplachu se efekt dostavil tak za dva dny. Jo a ještě mi doporučili dělat mu masáž, že to pomáhá proti opakovanému ucpání a v kombinaci s kapkami, mělo ten správný efekt.
@Keyllah za to nemůžeš
Člověk holt doktorům důvěřuje, nemohla jsi tušit, že to byl pablb. Mě řekli, že sondáž by dělali hned, pokud by nezabral výplach. Hlavně, že už to máte za sebou.