Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malé protahovali slzné kanálky, tak 20× možná i vícekrát+několik somdáží. Při posledním už tak srdceryvně a přitom odevzdaně plakala a já si řekla, že tak už ne, že pro to udělám vše aby jsme šly už jen na kontrolu, tak mořskou vodu ve spreji, odsávačku na vysavač a optalmoseptonexč prostříkat nosik, odsát a masáž sl. kanálku a pak prokapat očička, prostříknout nosík a odsát. Tak jsem to dělala 8× denně a za 14 dní jsme šly fakt jen na kontrolu. Držím palce
@Bobsh jak to čtu tak jsem z toho úplně na měkko. Užily jste si tedy.
@Lemuska bylo to šílené, hrozně mi jí bylo líto. Naštěstí ona si to nepamatuje a já už se na to taky snažím nemyslet.
Ahoj, syn 2,5 má od narození střídavé potíže s ucpaným slzným kanálkem, nyní se k němu přidalo i druhé oko. Už nám zbývají jen masáže a pak sondáž… Mohu se zeptat, kdo masáž dělal, kdy se dostavilo zlepšení, zda je lepší dělat ji krouživým pohybem nebo tlakem? A jak dlouho… Je to v tomto věku trochu boj kdo z koho ![]()
Ahoj, já bych přidala naši zkušenost - od narození synovi hnisalo jedno očičko, dostali jsme několik různých kapiček od dětské dr. a doporučení masírovat. V pěti měsících jsme šli na oční na sondáž. Pan doktor údajně dělá asi 900 takových zákroků ročně.. no když jsme si syna přišli vyzvednout, tak mu z očička tekly krvavé slzy a doktor nám sdělil, že má kanálek úplně srostlý a že se to teda nepovedlo a nejspíš nás čeká operace, s nějakým rozšířením, kdy se do kanálku dá i nějaká trubička a za několik týdnů pak vyjme - no znělo to hrozně. Další jediná možnost prý je naděje, že by se v kanálku při růstu udělala nějaká dírka sama. Masáže prý v našem případě nemají vůbec cenu.
Upřímně jsem tomu samotnému spravení moc nevěřila, ani jsem se nedočetla nikde žádné zkušenosti, že by se to fakt spravilo samo. Nicméně stal se zázrak a kolem desátého měsíce jsem si všimla, že už mu očičko vůbec nehnisá a teď už máme opravdu pokoj, očičko nehnisá ani neslzí (ani ve větru, kdy to bylo vždycky horší).
To vám přeji, takový zázrak bychom taky potřebovali. Syn měl skoro 2 roky pokoj a teď mu to zlobí o 106…
Masírovala jsem furt i 5×denně, tlak i krouživě (doktorka doporučila krouživě malíčkem), ale to mi nešlo, asi mám moc velké malíčky a taky jsem se bála, že malou rejpnu nehtem, takže jsem si na vatovou tyčinku nakapala O-septonex a tou tyčinkou jsem tlačila a kroužila až lezl hnis ven a malá řvala jak tur a jak řvala, tak tlačila ten hnis tím očičkem ven, pak vše očistit a za dvě hodiny zas. Zlepšilo se to, hnis zmizel, ale očičko bylo jakoby začervenalé, tak jsme dostali Tobrex kapky a kapali po 3hod a za 3dny to bylo OK. Teď sem tam kápnu ještě O-septonex a už je to dobrý…
Co nám pomohlo bylo, že jsem koupila Quixx nosní sprej (isotonický) a vždycky 1×denné stříkla do obou dírek, ředilo to ten hnis a ten lépe odtékal, doktorka mi to schválila
Ahoj, masírovali jsme jedno očičko od narození mezi 3-4 měs. byla 3× na sondáži pravýho (levýho jenom jednou, tam to hned zabralo). U toho pravýho řikali, že to má možná někde dole ucpaný a že si nejsou jistý, ale nejspíš to stejně nikdy neproštouchli. Ve dvou nemocnicích mi řekli, že se to v cca roce často srovná, že máme vyčkat. V jedné ještě že máme přijít v 10 měs. dostane speciální kapky, taky by mohly pomoct. Pro kapky jsem nejela, protože zrovna všude řádily chřipky a pak to najednou okolo toho roka bylo dobrý. Zatim teda nic dělat nebudeme, pediatr řikal, at pozoruju a já zatim nic nevidim
. Takže vyčkej. Já byla připravená to řešit nejdřív v roce a půl možná ve dvou. Dokud to měla špatný a běhali jsme s ní po doktorech - každou chvíli zánět, to bylo do půl roka. Pak jsem se na doktory vyflákla, začly jsme chodit s Lili na plavání a ten chlor zabral. Pak už žádný záněty a časem se to tedy spravilo. Snad to vydrží. Jo na ty masáže jsem se vybodla asi v 6-7 m, když to bylo na nic.
@esteelauder tak to mě ani nestraš, fakt to měl tak dlouho dobrý a teď se to vrátilo?? Já myslela, že už to je definitivně dobrý, když už mu to neslzí ![]()
@Ya-ya
Nebylo nutné, po porodu zabraly atb, rok po porodu taky a teď uz prostě ne…
@Luminel
Jo, bohužel, vždy po roce, jen teď to nemůžeme preprat, je fakt, že ta masáž to miiiirne zlepsuje, ale asi to bude běh na dlouhou trať ![]()
Také bojujeme s kanálky. Od narození masáže, kapky, několik proplachů. V 9 měsících sondáž, poté v 10 měsících znova ATB kapky. Od té doby jí očička jen slzí, ale nehnisají. Při rýmě jí z toho teče trochu hlen, ale hnis ne, teď je malé 18 měsíců. Zatím vyčkávám, ale mám strach, že se nějakému výkonu (asi operaci) nevyhneme.
Ale chci ještě počkat, třeba z toho ještě vyroste.
Přidávám naši zkušenost, asi tři týdny po narozeni malému začlo očko hnisat. Meli jsme dvoje kapicky, zabrali jen na chvíli. Pak jsme šli na ocni, kde jsme dostali pokyn masírovat a za mesic ze se uvidí. No bohužel to nepomohlo tak jsme šli na pruplach, ale hned prý bylo vidět ze je to zúžené, tak se udělala i sondaz. Pro nas za dveřmi hrůza, malý plakal (jak by ne), ale hned po zákroku uz se smál. Budeme teď tyden kapat tobrex a doufat ze to pomohlo. Nechci to zákřiknout, ale zatím mu nic z oka neteče. Nakonec jsem rada ze jsme to podstoupili protože si pořad sahal do oči a akorát si to rozmazávat. Trvalo to par minut. Podstoupil to ve 3 měsících.
Moje zkušenost se slzným kanálkem, můj syn měl od narození ucpaný kanálek nic nepomáhalo, v 18 měsících jsem byla na průplachu pod narkozou, vůbec mu to nepomohlo, na následné kontrole po průplachu u oční mi bylo sděleno, že jestli mu to někdy přestane vytékat ten hnis, že se stane zázrak, měla bych jít ještě na další průplachy a pokud by to nepomohlo zavedli by mu kanylku. Já jsem již nešla na žádný průplach a co se stalo, ze dne na den ve 23 měsících synova věku očičko přestalo hnisat
tedy podle mé očařky se stal zázrak haha. Jenom bych chtěla říct, že je někdy lepší nechat to na matce přírodě
a samozřejmě masírovat, aby tam ten hnis nezůstával. Někde na zahraničním serveru jsem četla, že by se to dětem mělo samo spravit do jednoho roku, u mě to bylo trošku déle ![]()