Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Máme dvouměsíční holčičku a ta sama nikdy neusne.. Zpočátku třeba usla při kojení a já ji pak přenesla do postýlky, kde jsem ji zavinula, ale to bylo tak první tři týdny.. Teď v podstatě neusne jinak, než že ji v zavinovacce pevně obejmeme v náručí a uhoupáme, pak dáme do postýlky, schovame ručičky a pevné zavinem, protože jinak bude hned vzhůru, jak šermuje. Naši i tchanojc, když to viděli, tak z toho byli hotovi, jednak jak ji tam na tesno zavazeme a jednak, že ji uhoupávame a že jí na to naučíme a rozmazlime a že pak se od ní nehneme..
Pořád mi to vrtá hlavou, ale myslím že je ještě malička na nějaké „naučení se“ a že uspavat v postýlce samotnou bez uhoupáni je ještě čas, ale nahlodali mě. Jak to máte vy? (jinak dodám, že v zavince je sice na tesno, ale vždycky ověřujeme, jak moc a po spaní na stejné obě páčky venku, takže to asi plasi zbytečně.. ????).
@Lindus85 tak ji nech v postýlce vyřvat a máš to vyřešené, ne?
co bys s ní chtěla dělat, když jinak neusne. Od staršího syna jsem se nemohla hnout, usínal jen u prsa a někdy jsem se k němu ještě třikrát vracela, než opravdu zabral. Spal v postýlce přiražené u mojí postele, teď spí se mnou v ložnici. Osmiměsíční dcera je dítě, které od narození stačilo zavinout a usnula, kolem půl roka jsem začala uspávat (ale stačí ji odnést do postele a do minutky je tuhá, usíná fakt na povel. Taky měla moje máma řeči, proč ji to učím. Proč? Miluju ty chvíle, kdy ji k sobě přítulím, čichám k jejím vlássům a cítím její teplo. Každý večer je oba s láskou uspávám. Tyhle chvíle jsou jen naše a nikdo mi je nevezme.
Ja mela/mam obe deti spave a celkem dobre usinaci, ale kdyz to zabere, tak proc ne. Kdyz mi nemuze zabrat ted nove mimino, tak ho taky pevne zavinu do perinky a vrazim do kocaru, vetsinou je tuhy jeste pred brankou.
Ale mi pribuzni takhle uhoupavali/satkovali holcicku do 2 let, jinak sileny rev. Zazila jsem a nezavidim. Delej, jak vam to jde, pindani si nevšímej
@Lindus85 NIKDY, opravdu NIKDY neres a nic si z toho nedelej, co reknou rodice nebo tchanovci. Nas oni dali do postylky s flaskou, kde nam na cucaku jeste vice ustrihli konec, at mliko tece jeste rychleji a jestli jsme rvali nebo nervali, to se prostě neřešilo. Takže ted vůbec nechapou, že my děti uhoupavame. Mam roční dvojcata a tak 2 měsíce je to bez houpani v rukou a bez revu, uspavame tak, že si vsichni vlezeme do nasi postele, spivame, hladime a oni takhle bez revu do 10 min usnou. Moje tchyne nechape ani tohle proč děláme. Ale jinak jsme vždycky museli uhoupavat, prostě jinak to nešlo. Takže si z toho nic nedelej a dělej jak TY nejlépe uznáš za vhodne. A to ve všem ![]()
Vůbec takové řeči neřeš ![]()
Malá má 14 měsíců a s láskou ji kazdy večer držím a čekám az usne ![]()
Uspavala jsem tak i ted uz 9leteho a taky se naučil spát sám. Jsou maličký jen jednou, vychutnej si tu blízkost dokud o ní stojí.
A kdyby nastala ta strasna apokalypsa a skutecne si na to zvykla a vy se od ni nehli, tak co? Mam treti a posledni miminko, usina u kojeni nebo se nakoji a pul hodiny se do mne tuli, zvatla „mami“, hladi me, nechava se masirovat. Vzdycky, kdyz mam pocit, ze si chci jit pustit serial nebo vyzehlit, si predstavim, co bych jednou za takovou chvilku dala a uzivam si nejkrasnejsi chvilky v zivote.
My to taky tak dělali. Jinak se budil ručičkami. Postupně jsem ho večer odkládala trošku bdělého do postýlky a tak se postupně naučil usínat v postýlce bez houpání. Zavinovat jsme přestali po třetím měsíci ( už nechtěl). To uspávání se hodně mění, jeden čas jsem ho uspávala u mě v posteli a pak už jedině v postýlce. To trvá do teď. Položím do postýlky, dám mlíčko, přečtu pohádku, zpívám, pohladím a sedím u něj než usne. Je mu rok. Ale byl to dlouhý proces ho to naučit
přes den usínal pouze v kočárku, teď pouze v nosítku. Už to neřeším hlavně, že usne ![]()
@Lindus85 Jako z čeho byli hotoví? Že uhoupáváš svoje miminko??? A nejsou třeba i hotoví z toho že to miminko krmíš nebo třeba že ho musíš i přebalovat?!?!?! Jako já nevim, ale někteří lidé mi fakt nepřijdou normální… Jak se někdo může divit tomu, že uhoupáváš dvouměsíční mimino? Uhoupávání je jedno z nejnormálnějších věcí, když máte doma miminko...…. Někomu usíná samo to ano, ale PŘEVÁŽNÝ VĚTŠINĚ mimina sama neusínají a uhoupávání je jedno ze základní prostředků, které k uspávání používaji… Takže hlavně si od nich nenechej nic nakukat. Tvoje dítě Tě zřejmě při usínání potřebuje, takže houpej a houpej. A užívej si to. Letí to příšerně rychle a za chvíli tě bude mrzet, když to houpání potřebovat nebude...…..A spánkový režim se u takhle malých miminek mění každou chvíli, na to je taky třeba myslet
Ať vám krásně roste a je zdravé a užívej si mateřství!
Příspěvek upraven 04.03.20 v 08:10
Jeziiiis…nic si z nich nedelej a delej to podle sebe. Oni ji snad uspavaji? Delej to tak, jak to citis ty a jak to je nejlepsi pro tebe i malou. Dceru jsme od narozeni nemohli dat do postylky a jit, plakala. Takze jsme taky uspavali v naruci, chodila jsem treba hodinu po loznici a zpivala, nez zabrala. Pak se naucila usinat u prsa. Vecer i pres den. To ji vydrzelo neco malo pres rok a pul. A ted usina se mnou. Nikdy neodejdu, nez spi, sama proste neusne (21m). Navic ja se k ni rada vecer potulim. Nekdy je to teda na hodku nebo hodku a pul, potrebovala bych treba zehlit. Na druhou stranu to mi neutece a mala je jen jednou, tak si to uzivam
pak ji prendam do postylky (mame prirazenou bez bocnice k me strane postele) a spinka sama az do rana. A ona kolikrat i jen v noci knoura (treba zuby, neco se ji zda), staci pohladit, chytit za rucicku a spinka. Deticky potrebuji kontakt a nasi blizkost, jsme jejich jistota.
Moje holčička do sedmi měsíců usinala pouze v náručí a u prsa. Muckame se pořád. Teď je ji osm měsíců a po půlhodinovém muckaní v náručí ji dam do postýlky a usne.Ale přišla si k tomu sama. Dělej si to podle svého. Ty malinký uzlicci tak rychle rostou a pak už je to pryč navždy.
Taky jsem uhoupávala cca do 8 měsíců. Sice jsem na to tehdy nadávala a záviděla těm, co mají samousicnaci děti, ale teď mi to chybí 😅. Teď mu jsou skoro dva roky a jsem ráda, když se ke mně přítulí večer v posteli nebo v noci
. A druhé budu uhoupávat taky, pokud bude chtít.
Co říká okolí, na to se vykašli. Podle nich bylo ok nechat dítě v chodítku, cpát mu ve třech měsících pribiňáka a pasivně posazovat.
Taky jsem si tím prošla a hodně pochybovala o tom, jestli to dělám správně, ale zpětně vím, že jo. Já to teď posloucham zase ohledně nočníku, tak buď v klidu
.
Vůbec neposlouchej chytré řeči okolí, zvláště ne nevyžádané rady babiček
Jinak se z toho do budoucna picneš ![]()
Já měla první dítě nepříliš kontaktní, usínalo samo v postýlce, případně jsem ho jen držela za packu. Tak jsem si říkala, jak pěkně jsem si to zařídila
No a hele, druhá dcera mě vyvedla z omylu, jinak než v náručí houpáním (nebo v kočárku či autě za jízdy) neusnula. Houpala jsem jí večer ještě ve dvou letech (na klíně) a když bylo nutné uspat přes den, tak skoro do tří let to fungovalo
A co? Je z ní samostatná šikovná pětileťačka, která usíná sama ve svém pokoji a moc ráda se přijde ráno přitulit
Když to nevadí tobě, může ti být jedno, co si o tom myslí okolí ![]()
Máme doma holčičku 9 týdnu a už v porodnici byla chovaci. Takže také usne buď u prsa nebo zavinuta v náruči. Jinak ani tuk. Všichni si mě dobiraji jaký budu otrok. Nechce dudlík ani lahvicku s odsatym mlékem… jen prso a naruc. Jsem do toho pracující takže upřímně jsem vyrizena. Nemohu bez ni nikam odjet občas se mi podaří na nákup. Ale beru to tak jak to je. Ze mě potřebuje. Syn má 14 let už a na ni jsme čekali 10 let… tak to máme se vším všudy 😂