Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak ta po něm fest jede - určitě čekala ,že se bude chtít ten tvůj vytáhnout se svojí " velikostí" ![]()
Máme v rodině podobný případ s chatou(nejedná se o syna a matku). Veškeré účty kromě daně z nemovitosti si platí ten, kdo tam bydlí. Včetně úprav, které chce provést-což už je teda nadstandart. Ale podle mne je běžné, že účty a drobné úpravy a opravy platí vždy ten, kdo v dané nemovitosti bydlí.
Pokud je tchyně v nějaké složité finanční situaci, tak bych takovou podporu chápala, ale jinak by to u mě neprošlo. A ne z hlediska finančního, ale ze zásady.
A když tak čtu story se sousedkami, tak bych se zabalila a k rodičům šla.
Chudinka rozhodně není,hulí 20 denně a pražský byt si udržuje dle mého zbytečně.
I moje babička si vše platí,dokonce si navýšila zálohy na el.a plynu,aby mojí mámě v případě smrti(80)nezůstal nedoplatek.
K rodičům mě posílá na víkend,aby měl volné pole a já ho nebuzerovala,že otravuje sousedka s vínkem. Jenže má smolíka 250 km vlakem se mi jen na na 2 dny jet opravdu nechce
. Já si to vychutnám tady
Já jsem úklid společných prostor nikdy neřešila.Bydleli jsme s rodinou 10 let v paneláku a jelikož jsem měla dvě malé cácorky,tak jsem každý den pravidelně vytírala celá 2 patra včetně suterénu a nevadilo mi to.Dělala jsem to dobrovolně a ráda.
Zrovna jsem se bavila se sousedem a tvrdil mi, že není jeho povinnost uklízet společné prostory v baráku ( nedělá to a prý se tím nebude zdržovat). Tak jsem si sedla k netu a hledala…a on měl pravdu! Věděli jste o tom? Neříkám, že teď přestanu uklízet to nééé, to bychom tady taky mohli bydlet jak někde na smetišti..jen mě tak napadlo, že příště až někdo bude nespokojený zase jak jsem uklidila ( máme neshody se sousedkou ) řeknu, že to není má povinnost a bude ![]()
Listina základních práv a svobod, článek 9:
„(1) Nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na:
a) práce ukládané podle zákona osobám ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osobám vykonávajícím jiný trest nahrazující trest odnětí svobody,
b) vojenskou službu nebo jinou službu stanovenou zákonem namísto povinné vojenské služby,
c) službu vyžadovanou na základě zákona v případě živelních pohrom, nehod, nebo jiného nebezpečí, které ohrožuje životy, zdraví nebo značné majetkové hodnoty,
d) jednání uložené zákonem pro ochranu života, zdraví nebo práv druhých.“
Uložení povinnosti uklízet je tedy protiprávní.
No, jenze na vas se nevztahuje zakon, ale domovni vyhlaska…
Pokud vím, tak uklízení společných prostor v domě řeší domovní řád nebo vyhláška. Prostě něco, nějaká pravidla, která tam máte. A dále se tohle řešívá na schůzích vlastníků. My naposledy řešili nejen úklid společných prostor, ale taky prostory kolem domu. Odhazování sněhu a hrabání listí a trávy.
No a další možnost je, že si prostě zaplatíte firmu, která to bude dělat za vás. Nebo se najde nějaký dobrovolník ve vašem domě, který to za určitou sumu každý týden udělá. To už je o dohodě mezi vámi.
Já nemám problém s úklidem, to nééé…Jen mě to prostě zaskočilo, nevyznám se v tom a jen to jsem našla
Jen soused ( vedlejší vchod) neuklízí, ale to není moje starost
tak mě jen zajímalo jeslti je to pravda ![]()
Tohle se tu řeší každou chvíli. Máme rozepsaný služby, každý byt po týdnu společný prostory plus schody - ty se utírají jen pro daný patro. No, ale máme tu jedny obyvatele, kteří si pořád na něco stěžují - že není odhrnuto, že to musí odhrnovat pořád jen oni - přišli i na nás, tak jsme jim to pěkně povykládali - tak s náma od tý doby moc nemluví - a myslím, že nejsme sami, na koho si stěžovali - přitom uklizeno bylo, ale ne hned ráno, nebylo prohrnuto, když byly ty obrovský námrazy. A společný prostory mám pocit, že skoro nikdo neuklízí, aspon teda kočárkárna není zametená jak je rok dlouhej - chodíme do ní každý den, tak to můžu sledovat
ale nestězuju si, aspon nemáme zaprášený kočárek ![]()
No, tak u nás to je v baráku nastavený tak, že když někdo neuklidí, najme se firma a tomu co neuklidil se to vyúčtuje
týká se to tedy jen toho celkovýho úklidu - úklidy na patrech se tak nějak domluví - a mimochodem - chodíme uklízet, i když se momentálně stěhujeme a budeme chodit, dokud se byt neprodá ![]()
Jinak story se sousedkou dobrý - to sepisuj a vydej knižně
![]()
@jpichova píše:
Při založení společenství se dohodlo,že si budeme uklízet sami a pokud se to neuchytí holt si budeme platit uklízecí firmu,která stojí penízky
Musim se priklonit k nazoru, ze je lepsi zaplatit stovku za mesic a prestat tyhle problemy resit, nam uklizi firma a mame po starostech, je tam cisto a my se nemusime se sousedy dohadovat
![]()