Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hřebík, hrad, baterie… jsou podstatná jména. Jak jste přišla na příslovce? ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, jdu k vám s radou celá zoufalá. Přijdu si úplně pitomá, ale řekne mi někdo, jaké slovní druhy jsou uvedená slova? Konkrétně si lámu hlavu nad „přibil hřebík“… Nebo „dobýt hrad“… „Přibyl nový žák“… „Dobít baterií“… Sloveso chápu. Ovšem nevím, zda to druhé slovo je podstatným jménem, nebo příslovcem. Prosím všechny chytřejší o radu. Děkuji.
jak by mohl být hřebík příslovce?
Jsou to podstatná jména. Jinak, tohle třeba do budoucna pomůže. https://www.umimecesky.cz/…slovni-druhy#…
@Anonymní píše:
Dobrý den, jdu k vám s radou celá zoufalá. Přijdu si úplně pitomá, ale řekne mi někdo, jaké slovní druhy jsou uvedená slova? Konkrétně si lámu hlavu nad „přibil hřebík“… Nebo „dobýt hrad“… „Přibyl nový žák“… „Dobít baterií“… Sloveso chápu. Ovšem nevím, zda to druhé slovo je podstatným jménem, nebo příslovcem. Prosím všechny chytřejší o radu. Děkuji.
Podstatná jména. Poznal by to i můj druhák. Proč děláš za dítě úkoly, když to neumíš? ![]()
Slova poledne a zpěvačkou jsou podstatná jména, ne příslovce. Přijde mi to jako míchání dvou věcí - slovních druhů a větných členů. U větných členů může být podstatné jméno příslovečným určením.
@Melpel píše:
Slova poledne a zpěvačkou jsou podstatná jména, ne příslovce. Přijde mi to jako míchání dvou věcí - slovních druhů a větných členů. U větných členů může být podstatné jméno příslovečným určením.
Nebo předmětem či přívlastkem. ![]()
@lucad77 píše:
Nebo předmětem či přívlastkem.
Samozřejmě. Mně šlo o dvojici příslovce - příslovečné určení. Proto jsem nezmiňovala nic dalšího, aby ta podobnost byla víc vidět.
@Melpel píše:
Samozřejmě. Mně šlo o dvojici příslovce - příslovečné určení. Proto jsem nezmiňovala nic dalšího, aby ta podobnost byla víc vidět.
Jasně. Akorát marně přemýšlím, jakým PU by mohl být třeba ten hřebík.
@lucad77 píše:Žádným.
Jasně. Akorát marně přemýšlím, jakým PU by mohl být třeba ten hřebík.
@Melpel píše: Žádným.
Já si všimla, že má šestku nad zpěvačkou a polednem, tj. tato dvě slova považuje za příslovce, a napadlo mě, jestli se jí to neplete s příslovečným určením. Setkávám se s tím totiž často. Dál jsem se tím nezabývala.
zpevacka i poledne jsou v tomto pripade podstatna jmena a jako vetne cleny predmety
@matkabagristy píše:
zpevacka i poledne jsou v tomto pripade podstatna jmena a jako vetne cleny predmety
Ano, já vím. Ale znovu opakuji - jak jsem viděla ty šestky, vybavilo se mi spojení příslovce - příslovečné určení. Lidem se tyto dvě věci velmi často pletou. To bylo jediné, na co jsem chtěla poukázat - jestli si neplete pojmy slovní druhy a větné členy.
@Melpel píše:
Ano, já vím. Ale znovu opakuji - jak jsem viděla ty šestky, vybavilo se mi spojení příslovce - příslovečné určení. Lidem se tyto dvě věci velmi často pletou. To bylo jediné, na co jsem chtěla poukázat - jestli si neplete pojmy slovní druhy a větné členy.
ja mam zkusenost opacnou, a to tu, ze se detem tyto veci nepletou, ale naopak nespoji. Pracuji na tom, aby se se spojily