Asperger nebo jen chytrý introvert

Anonymní
27.5.23 08:53

Asperger nebo jen chytrý introvert

Pěkné dobré dopoledne.
Hledám ty, co mají podobné děti nebo zkušenosti. Samotnou by mě to nenapadlo, ale už několik lidí se mě zeptalo, jestli není nás potomek jiný.
Stručný popis:
Velmi brzy mluvil, kolem 18 měsíců byl bez plen, uměl asi 100 slov a sice nespojoval, ale popsal vše. Ve školce první rok jen seděla koukal. Nekreslil, necvičil, nehrál si, ale chodil rád. Od druhého roku pracoval s předškoláky (byly mu 4 roky) a byl spokojený. S dětmi se ale zapojoval minimálně. Dlouho si držel rituály s jídlem a spánkem, v případě stresu a hluku hucel a kýval se, to odeznělo ještě před školou. Špatně navazuje kontakt, přijímá změny, má problém s očním kontaktem. Nezvládá mluvit o sobě, svých pocitech, problémech. Když něco rozbije, tak se hroutí a to jsme mu nikdy nehubovali.
Ve škole jen jeden kamarád. Vyhovuje mu skupina do 5 dětí, víc je na něj moc. Má 2 kamarády a s jinými dětmi se moc nezapojuje. Dlouho oslovoval děti jménem a příjmením. To už nedělá.
Ve škole je bezproblémový jedničkář.
Když to popisuju, nepřijde mi to nijak tragické, ale červíček hlodá.
Hlavně se mě už ptali i de facto cizí lidé, kteří ho moc neznají. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65147
27.5.23 08:57
@Anonymní píše:
Pěkné dobré dopoledne.
Hledám ty, co mají podobné děti nebo zkušenosti. Samotnou by mě to nenapadlo, ale už několik lidí se mě zeptalo, jestli není nás potomek jiný.
Stručný popis:
Velmi brzy mluvil, kolem 18 měsíců byl bez plen, uměl asi 100 slov a sice nespojoval, ale popsal vše. Ve školce první rok jen seděla koukal. Nekreslil, necvičil, nehrál si, ale chodil rád. Od druhého roku pracoval s předškoláky (byly mu 4 roky) a byl spokojený. S dětmi se ale zapojoval minimálně. Dlouho si držel rituály s jídlem a spánkem, v případě stresu a hluku hucel a kýval se, to odeznělo ještě před školou. Špatně navazuje kontakt, přijímá změny, má problém s očním kontaktem. Nezvládá mluvit o sobě, svých pocitech, problémech. Když něco rozbije, tak se hroutí a to jsme mu nikdy nehubovali.
Ve škole jen jeden kamarád. Vyhovuje mu skupina do 5 dětí, víc je na něj moc. Má 2 kamarády a s jinými dětmi se moc nezapojuje. Dlouho oslovoval děti jménem a příjmením. To už nedělá.
Ve škole je bezproblémový jedničkář.
Když to popisuju, nepřijde mi to nijak tragické, ale červíček hlodá.
Hlavně se mě už ptali i de facto cizí lidé, kteří ho moc neznají. :nevim:

klidně to Asperger může být. Ale nemusí. To ti tu nikdo nemůže říct. Co se objednat na vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9730
27.5.23 08:59

To ti poví jedině odborník po vyšetření. Vždyť je nesmysl dát dítěti nálepku podle toho, co řeknou baby na epipi :nevim: Pokud tě to opravdu trápí, resp. pokud si myslíš, že by diagnóza mohla dítěti v něčem pomoci, tak ho nech vyšetřit, v opačném případě to neřeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
27.5.23 09:38

Můj syn byl vždycky “jiný”, autistické projevy měl od malinka. Nechtěla jsem ale pro syna “nálepku s diagnózou”, protože se nedá jen tak odstranit, takže jsem si řekla, že pokud nebudou nějaké problémy, nebudu s ním nikam chodit kvůli možné diagnóze. Bohužel ve škole (3.třída) problémy začaly, stěžovaly si na něj paní učitelky, vychovatelky, takže jsem ho objednala do PPP, kde hned po úvodním rozhovoru se synem paní psycholožka vyjádřila podezření na Aspergera, na to konto jsme museli k potvrzení diagnózy za psychiatričkou- a ano, syn má oficiálně diagnózu Aspergerův syndrom. Teď je mu 12 let, ve spoustě věcech je prostě “mimoň”, ale funguje a fungujeme všichni kolem něj (i když je to někdy boj :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
27.5.23 09:46

Problem je, ze autismus a. vysoka precitlivelost maji podobne projevy u deti, ale jsou tam samozrejme rozdily, protoze to jsou naproste protipoly.

Asi by me nejvic zarazil ten ocni kontakt. Kolik mu je? A co ty a manzel, jak na tom jste v social I oblasti?

Skupinka 5 deti mi prijde v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
27.5.23 09:55
@TinaAn píše:
Můj syn byl vždycky “jiný”, autistické projevy měl od malinka. Nechtěla jsem ale pro syna “nálepku s diagnózou”, protože se nedá jen tak odstranit, takže jsem si řekla, že pokud nebudou nějaké problémy, nebudu s ním nikam chodit kvůli možné diagnóze. Bohužel ve škole (3.třída) problémy začaly, stěžovaly si na něj paní učitelky, vychovatelky, takže jsem ho objednala do PPP, kde hned po úvodním rozhovoru se synem paní psycholožka vyjádřila podezření na Aspergera, na to konto jsme museli k potvrzení diagnózy za psychiatričkou- a ano, syn má oficiálně diagnózu Aspergerův syndrom. Teď je mu 12 let, ve spoustě věcech je prostě “mimoň”, ale funguje a fungujeme všichni kolem něj (i když je to někdy boj :mrgreen: )

To já zase naopak za to nálepku byla rád.

Pro mě to znamenalo, že nejsem vadná špatná matka, co nedokáže vychovat své dítě. Byl to důkaz, že jsem neselhala ve výchově.

Takhle vím, že moje dítě má problémy, za které nikdo nemůže. Takhle se mu hned od začátku dostává adekvátní pomoci. Odpovídající vzdělávání. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.23 09:59

Já měla staršího syna taky jiného, od malička nechtěl být v kolektivu dětí, ve školce pouze jeden kamarád. Měl svoje rituály, když bylo něco jinak úplně ho to vyvedlo z míry. Byl přehnaně úzkostlivý. Pořád chtěl jen luštit hádanky, počítat. Když na něj někdo cizy promluvil ať dítě nebo dospělý tak se stáhl, utekl… Říkaly mi, to bude autista, bude to introvert… A já že ne, hodně jsem s ním mluvila, byla k němu maximálně empatická. Nechtěl mezi děti - nešli jsme ale povídala jsem si s ním, že kamarády k životu potřebuje, snažila jsem se z něj dostat proč se bojí jiných lidí. Kolem 5-6 let se mi dokázal úplně otevřít ale jen mi, dokázal mluvit o svých pocitech, svěřit se. Postupně odcházely různé strachy, omezovali se rituály…Dneska je ve třetí třídě, má spoustu kamarádů, pořád je malinko úzkostlivý ale není jiný.

• Citovat
  • Upravit
1567
27.5.23 10:05
@Alexandria Nixia píše:
To já zase naopak za to nálepku byla rád.

Pro mě to znamenalo, že nejsem vadná špatná matka, co nedokáže vychovat své dítě. Byl to důkaz, že jsem neselhala ve výchově.

Takhle vím, že moje dítě má problémy, za které nikdo nemůže. Takhle se mu hned od začátku dostává adekvátní pomoci. Odpovídající vzdělávání. :nevim:

Já ale nikdy neměla pocit, že jsem vadná a špatná matka.. prostě jsem brala, že je jiný. Navíc nikdy neměl projevy, že by to okolí vnímalo negativně (do té cca 3.tř., pak to nastalo a ja to začala aktivně řešit).

Vzdělání mu poskytujeme úplně stejné, jak kdyby Aspergera neměl. Přístup taky. Vyloženě pomoc on nepotřebuje.

Ono asi záleží, jak se ten jedinec projevuje a jaké má problémy. U syna jsem proto nálepku nepotřebovala, brala jsem ho takového jaký je. To spíš právě pro to okolí (škola).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.23 10:06

@Jana525 je mu 12.
Skupina 5 dětí je, že nebude zaraženě sedět a mlčet. I v té omezené skupině mluví s 1-2 dětmi.

• Citovat
  • Upravit
9730
27.5.23 10:29
@Anonymní píše:
@Jana525 je mu 12.
Skupina 5 dětí je, že nebude zaraženě sedět a mlčet. I v té omezené skupině mluví s 1-2 dětmi.

No a jemu samotnému to vadí, že není společenský? Já to mám úplně stejně, moje děti taky. Je nám dobře jen v omezeném kolektivu a a ni tam nemáme potřebu se bavit se všemi. Ale je nám to tak nějak fuk, nevidíme potřebu to měnit.
Takže pokud je s tím mladý v pohodě, tak bych to neřešila, pokud mu to vadí a má pocit, že mu kamarádi chybí, tak pak ano, je to k řešení. Ale i tam je docela fuk, jestli je to introvert anebo asperger, hlavně aby bylo dítě v pohodě, bez ohledu na přesnou nálepku :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.23 10:44

@Jahru spíš mě zaráží, že si všímá okolí. Třeba té absence očního kontaktu, jiného vyjadřování.
Dnes se mě na to ptal soused, co tu bydlí 3 měsíce :nevim:
Bližší okolí bylo v šoku, když vidělo jeho výstup potom, co rozbil obyčejnou IKEA skleničku.
Další věci jsou, že nemá rád ponožky. Přijde že školy a letí na zem.
Kdyby šlo jen o to, že nepotřebuje lidí, tak mávnu rukou.

• Citovat
  • Upravit
9918
27.5.23 10:50
@Anonymní píše:
@Jahru spíš mě zaráží, že si všímá okolí. Třeba té absence očního kontaktu, jiného vyjadřování.
Bližší okolí bylo v šoku, když vidělo jeho výstup potom, co rozbil obyčejnou IKEA skleničku.
Kdyby šlo jen o to, že nepotřebuje lidí, tak mávnu rukou.

To by me zarazelo take, nedivim se ti. A jak to myslis, jine vyjadrovani?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9730
27.5.23 10:55
@Anonymní píše:
Kdyby šlo jen o to, že nepotřebuje lidí, tak mávnu rukou.

Tak pokud je jediný problém ten, že „si všímá okolí“ a syn je v pohodě, tak bych to neřešila :kytka: Ale chápu tě, ono je občas těžké se s tím popasovat a člověk hledá „kde je chyba“. Mám podobný exeplář doma, momentálně 14letý. Úplně stejné problémy co popisuješ (včetně očního kontaktu a ponožek :mrgreen: ) a nejvíc ze všeho pomohlo se s tím smířit, že je dítě trochu jiné a pomáhat mu v tom, aby se cítilo dobře. Ne okolí, ale to děcko. Občas je to tedy dost těžké, ale když vidím, že si syn našel svoje místo na slunci, tak si říkám, že to snad děláme dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.23 10:58
@Jana525 píše:
To by me zarazelo take, nedivim se ti. A jak to myslis, jine vyjadrovani?

Mluví trochu jinak. Mluví přehnaně spisovně, pomalu, srozumitelně. Má neuvěřitelnou slovní zásobu.
To se mě ptali i ve škole, koho máme na Moravě.

• Citovat
  • Upravit
5629
27.5.23 11:08

To může být těžké diagnostikovat. Má to rozličné projevy. Na jednom konci spektra může být dítě úplně out, na druhém konci spektra to hranici s normalem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí