Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den mám dotaz dcerka chodí do 2 třídy. Ma za ukol vědět k čemu lišce slouží liščí ocas a fousky. Ja si nevím rady co ji mám poradit nevíte někdo co to muže byt moc děkujeme za odpovědi.
Tak asi ocas má jako kormidlo - pomáhá při pohybu, plavání a fousky - ty částečně pomáhají při orientaci…
Fousy obecně u zvířat jsou jako hmatove, ne?
A ocas…v pohádkách tim liška maskuje stopu
si to s kouskem fantazie dokážu představit i ve skutečnosti, ohon je to obří ![]()
Ocasem přece umetala liška Ryška cestu princovi. ![]()
Ba ne, ocas bych tipla na rovnováhu a fousky na hmat. ![]()
@Marcelinkac Liščí ocas se nazývá správně oháňka, má na ní nějaký pachový orgán. Fousky budou asi hmatové, jako u koček a psů. Dobře slyší i nízkofrekvenční zvuky myslím ![]()
@Marcelinkac - liška potřebuje oháňku k lovu. Na zvěř vyskočí do výšky až 5 m a svou oháňkou kormidluje v letu viz. http://cs.wikipedia.org/…C5%A1elma%29 viz. tento odstavec.
Lišky dávají přednost lovu brzy ráno před východem slunce a za soumraku.[4] Pokud loví myším podobnou zvěř, nejprve určí místo výskytu sluchem, pak zaútočí až 5 m dlouhým skokem, v letu kormidlují oháňkou a zvysoka dopadají na kořist.[12]
@Krčka píše:
F
A ocas…v pohádkách tim liška maskuje stopu
a vozí na něm Budulínka ![]()
Tak jak řekla @Gorgeous ocas se nazývá ohaáňka v jejíž horní častí je žláza nazyvající se fialka, která vylučuje páchnoucí mazlavou látka, kterou otírá o větvičky a trávu a prozrazuje tak pohyb
@angelyellow píše:
Na zvěř vyskočí do výšky až 5 m a svou oháňkou kormidluje v letu viz. http://cs.wikipedia.org/…C5%A1elma%29
5m? To by musel být klokan ![]()
Pardon, ale mně to nedá - vážně je účelem takového úkolu, aby maminka zasedla k internetu a zjišťovala, jak to opravdu je? Od dítěte ve druhé třídě těžko může učitelka čekat, že si to zjistí samo, ať už na internetu nebo v nějaké encyklopedii. Takže je to vlastně úkol pro rodiče, místo pro dítě? Já bych od takového úkolu čekala spíš, že děti mají zapojit svoji fantazii a kreativitu a VYMYSLET, k čemu by ten ocas mohl lišce sloužit, i když to bude špatně.
Ahojky moc chci vám poděkovat. Že ste mi poradily domacím ukolem.
@Marcelinkac píše:
Ahojky moc chci vám poděkovat. Že ste mi poradily domacím ukolem.
Může mi někdo vysvětlit proč učitelky dávají domácí úkoly rodičům?
@MartinKa36 píše:
Může mi někdo vysvětlit proč učitelky dávají domácí úkoly rodičům?
To by mě taky zajímalo.