Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fazulina Nohavica má docela hezkou Ukolébavku. Jinak ale moje détě chce jednu psíničku stále dookola ![]()
No, já uspávám celkem dost dlouho, takže dokola zpívám všechny:-), ale je to na palici, chci zařadit nové:-))). Díky, pohledám toho Nohavicu.
Ukolébavka od Nohavici (den už se seseril) a pak veškere klidnější písničky - nemusí to být nutne ukolébavky. Zrovna od něj je ještě fajn Vlaštovka - i když to není primarne ukolébavka. Pak me děti miluji Lisaje (Navarova), Hey Jude a Rain drops are falling on my head (i když ta zrovna není uplne klidna)
U nas zpivame Cerne oci (ty uz dvouleta brouka se mnou) a vzdycky s nima zaciname, Uz se ten talinskej rybnik, O hrebicku zahradnicky, Na tom bosileckym mostku a Ja husarka mala. Sice to nejsou vsechno ukolebavky, ale holky mi po tom vzdycky usnou
a kdyz nemuzou zabrat, tak si jeste zazpivame Beskyde Beskyde a pak uz se jde spat ![]()
My jedeme na lidovkách. Ne vyloženě ukolébavky, ale pomalejší. Teda začneme rychlýma a pomalu zpomalujeme. Z těch pomalejších zpíváme třeba Sivá holubičko, kdes byla; když jsem já šel tou putimskou branou; O hřebíčku zahradnický; koulelo se koulelo červené jablíčko; bude zima bude mráz, kam se ptáčku kam schováš;…
Vzhledem k mému antitalentu na zpívání jsem přešla z ukolébavek na čtení pohádek. Přečtu kus pohádky, zazpívám nějakou ukolébavku (od nohavici, kryla, nebo mozartovu ukolébavku) a jde se spát. Já mám tedy štěstí na klidné dítě s občasnými záchvaty vzteku, takže u něj nemusím čekat až usne ale po ukolébavce můžu odejít.
My taky točíme dokola jen pár, holky si vybírají. Někdy skončíme u obyčejného Halí belí.
Našla jsem nedávno toto, ale nejsem schopná si to zapamatovat.
Ptal se včera pána pán:
„Kudy tudy do Hajan?“
„To se dáte kolem plotu,
od Klímadel na Dřímotu,
z Dřímoty dál na Zívánky,
od Zívánek na Hajánky,
z Hajánek dál k Polospaní,
a tam dole na stráni,
to už budou Hajany.“
„Děkuju vám, pane, moc.“
„Na shledanou.“
„Dobrou noc.“
Tento text byl zkopírován ze serveru: http://www.cesky-jazyk.cz/…lychano.html#…
Díky všem, musím si k tomu najít melodie a naučit se to:-). My před spaním taky čteme, ale většinou je tento náš večerní rituál tak na hodinu a více:) Takže nejdřív čtu, jenže u čtení mi neusne, tak to musím utnout a pak nastoupí ty písničky. Občas to obměňuji, nedávno jsem přidala sadu od Čechomoru, vidíte, na Ty Velické zvony jsem zapomněla, sice to není ukolébavka, ale ta se líbí:-). Ale protože je to celkem dlouhá doba a ty ukolébavky jsou vesměs krátké, tak musím hledat i jinde, máme i sadu z Princové jsou na draka, pak další pohádky, lidovky všeho druhu, jenže nakonec si stejně vyžádá ty ukolébavky:-). Jednu dobu jsem třeba 20 minut zpívala pořád dokola Sluníčko sluníčko:).
No, jak jsem si to udělala, tak to mám, ale nějak tajně ten náš večerní rituál miluju:-))).
Jé, moje téma je obnovené a tomu miminku už bude za dva měsíce 11 let ![]()
Ještě mě napadá Já budu chodit po špičkách od Petra Nováka, to je sice moderní, ale pěkná ukolébavka ![]()
@Fazulina Spinkej od Spirituálů a Mravenčí od Svěráka máme taky moc rádi, ale naše úplně nej ukolébavka je od Radůzy „Jako zázrakem spíš“, a pak od ní veselejší „Na Dříň“.
Já většinou uspávám následujícími písničkami: spi děťátko spi, pec nám spadla, já mám koně, někdy dál holka modrooká, apod. Vzhledem k mému antitalentu udržet melodii a rytmus, tak to zpívám pomalu.
Prosím, neznáte někdo celý text ukolébavky, ve které se zpívá:…spi moje malá panenko, spi panenko spi…
Pokud by měl někdo i noty, byla bych moc ráda.
Díky!
Petra
Hezký večer, nemáte, prosím, někdo text ukolébavky Spinkej od Jitky Charvátové? https://www.stream.cz/…tova-spinkej