Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A proč si nevzal tatínek otcovskou aby si se mohla ty věnovat miminku pořádně se rozkojit a on staršímu dítěti?
Jestli kojit nechceš, tak nekoj. Je to tvoje věc. Nikomu nic vysvětlovat nemusíš.
Ukončila jsem kojení ve 3 týdnech miminka, pediatrička na to ani nehnula brvou, je to jen tvoje věc. Výčitky mít nemusíš, holt ne každá žena může kojit, důvody jsou různé.
Pediatri rikaji, ze kojeni je nej, ale to se vi. Nicmene, zadny pediatr s vami doma nezije, nezaridi ti dusevni pohodu, abyste mohli jako rodina doma fungovat.
Zaroven, tve prvni dite z ukonceni kojeni nejake nasledky nema, pocitam, tak si to srovnej sama pro sebe a podle toho si to rozhodni. Jestli se rozhodnes pro ukonceni kojeni, je to ok, stejne jako kdyz se rozhodnes pokracovat. Je mozne, ze na to nekdo v tvem okoli bude mit nazor, na to bych si pripravila jasnou, strucnou a vecnou odpoved, ktera neumoznuje dalsi debatu.
Je to čistě tvoje volba, ale podle mě je škoda to zahazovat. 150ml odsátého mléka je pecka, takže evidentně mléko máš a je jen potřeba to stabilizovat, obvykle do konce šestinedělí si to sedne. Povolala bych manžela / maminku, aby se více věnovali staršímu dítěti a ty měla klid na to, co má žena v šetinedělí primárně dělat - dát se dohromady po porodu a věnovat se novorozenci.
Jo s kojenim je to obcas na dyl no. Nekomu to jde hned samo a nekdo se s tim to sestinedeli potrapi nez si to sedne. Aby se ti mleko neztracelo, mela bys casto prikladat, po trech hodinach je to malo. Starsi sourozenec do toho je taky stres, chapu. Ja jsem starsi taky nekojila ze zdravotnich duvodu. Mladsi zas chtel byt na tom prsu porad a mne to ani moc neslo, trvalo to nez si to sedlo, ale ja jsem kojit chtela, takze jsem to proste porad zkousela a nakonec jsme to prekonali a lahve jsme se zbavili behem par dnu. Starsi jsem se snazila venovat co nejvic v mezicasech, ale vubec to nebylo idealni. Ale to tak proste holt je. Manzel pomahal, jak mohl, ale musi chodit do prace a babicky funkcni nemame. Ale zvladli jsme to a na dceri to nezanechalo zadne nasledky. Mladsiho brachu ma rada a strasne si preje jeste jedno miminko (coz se ji brzy vyplni). Pokud ale kojit nechces, tak nekoj. Je to tvoje vec a nikomu nemusis vubec nic vysvetlovat. Nikdo ti nic vycitat nebude, hlavne at ty jsi se svym rozhodnutim v pohode a je jedno jestli to tady tak nekdo mel nebo ne. To vubec neres. Kazdej to ma proste jinak
Upřímně, já měla tak hladové mléko, že jsem přešla už 7 den na UM. Dítě mi ve dvou měsících spí celou noc a přes den krmím 5× denně. Je s váhou přímo ukázková a rozhodně nemam výčitky, že jsem to vzdala. Něco na tom bude, když se říká spokojená maminka, šťastné miminko. Dnes jsou kvalitní UM tak našlapané vitaminy, že v tom nevidím problém.
Pediatri se na to nedivaji nijak. Na kontrole nahlasis, ze si presla na UM a hotovo.
Mela jsem to podobne, prvni dite kojene rok, druhe jen 3,5 mesice. Neslo to a mohla sem se na hlavu postavit. Davala jsem dokud o to stal, kdyz odmitl i posledni nocni kojeni, tak jsem jeste dva dny zkousela nabizet, ale to uz se neprisal. Presli sme plne na lahev a od te doby o dost spokojenejsi miminko. Neodsala sem vubec nic ani u jednoho ditete. Mela jsem tu 4 laktacni poradkyne, snedla bylin na kojeni az hruza, dokrmovala s cevkou na prsu a proste ne. Dokud nebyl konec kojeni tak sem se taky strasne trapila kvuli starsi dceri, ktera porad musela cekat, protoze bud bylo mimino na prsu nebo rvalo. Pak se ulevilo vsem, ale chvili mi trvalo nez sem se s tim smirila (ze jedno kojene bylo a druhe nebude). Nekojeni ma pak spoustu vyhod, lahvicku muze dat kdokoliv a ty tu muzes byt i pro starsi dite. Na dobu kdy mi mimino jenom rvalo a starsi byla zklamana a smutna, ze mama najednou nemuze vubec nic a nikdy, nerada vzpominam. Tak drzim palce at to nejak zvladnete, ono ty, ktery tyhle problemy nezazily to nedokazou pochopit no..
První jsem nekojila z jiných důvodů, jen k dotazu ohledně pediatra. Jen jsem řekla, že jsem přestala kojit, dr. neřekla nic.
Poznámky měl jen lékárník (vyzvedávala jsem lék na zastavení zbytků laktace).
Přestala jsem kojit přesně v 6 tydnech malé.
Ve 4 týdnech se zjistilo, že málo přibírá a pak začala už být i hodně plačtivá, tak jsem dala občas um, až mléko nebylo vůbec.
Výčitky nemám a neměla jsem.
Důležité bylo nakrmit dítě.
Nic si nsvyčítej, mnohem důležitější je spokojená maminka. ![]()
Pokud kojit chceš, zkusila sis dítě vysvléct a sebe taky do půl těla? Pomáhá to zvýšit laktaci. Na zvýšení jsou i bylinky, ale to asi víš.
@Ralzinka88 píše: Více
Manžel, když měl otcovskou, tak starší dceru zaopatřil, vařil a staral se o nás a zastal domácnost. Já malého stále na prsou, kůže na kůži, hodně piju, beru bylinky na doporučení laktační, občas během dne odsávám, když je čas, prsa nahřívám ve sprše,…
@Anonymní píše: Více
Ahoj, já řeším posledních pár dní to stejne. Malý by měl vypít 150mlx3.9 kg, ale nemám dostatek mléka. Kojit chci, takže mám budíky a každou hodinu odsavam, a v mezičase pije malý, když chce. Dokrmují mlékem. Snažím se podpořit laktaci, tak odsavam, i dyz není co. Po 3 dnech se mi zvýšilo množství mléka. Když nemá, co potřebuje, tak ho dokrmujeme UM.
@Anonymní píše: Více
Přiznám se, že mě ten kolotoč nebaví.
Akorát jsem protivná, unavená, na dceru vyjíždím, protože nemám klid a je prostě živá a potřebuje teď i víc pozornosti. Zvlášť když 2 týdny se jí věnoval manžel a teď je celé dny zase jen se mnou a malým…
Kolikrát mám malého na prsou, něco s dcerou hrajeme, čteme si a malej do toho začne plakat, že mu to neteče, není k utišení a co pak… U dcery jsem navíc zažila poporodní depresi, kdy jsem brala skoro rok antidepresiva. ![]()
Jak dokrmuješ?
Ahoj, mám skoro 3 týdenního syna. Byla jsem rozhodnutá pro kojení a byla tady i laktační. Nějaké mléko mám, protože alespoň ráno a večer odsávám (dohromady max 150 ml). Syn měl i jednu dobu problém se přisát, tak jsem sáhla po lahvi a dokrmu. Byl by schopný řvát celou noc a to se starším sourozencem, kterému se musím věnovat přes den, nejde. První noc po příchodu z porodnice jsem to zkoušela, jenže jsme se nikdo nevyspal a druhý den to bylo šílený.
Je tady někdo, kdo ukončil kojení a přešel z podobného důvodu na UM? Syn se přisává a asi si nějaké mléko vypije, ale buď mu to neteče a přestane se po chvíli na obou prsou přisávat a řve a nebo usne a nemůžu ho ani odložit. Nosítko nepomáhá, protože řve hlady.
Mám výčitky, protože dceři pořád musím říkat „tohle až nakrmím, tohle až odsaju mlíčko,…“ a nevím, jak dlouho v tomto módu vydržím.
Jak se pediatři dívají na konec kojení ještě v šestinedělí?
První dítě kojené nebylo. Nedonošené, já bez informací ohledně kojení oproti dnešku a po 3 týdnech jsem nasadila plně UM a já bez mléka, protože jsem ani nepotřebovala léky na zastavení laktace a nic jsem pro to nemusela udělat.
Přijde mi to jako podobný případ, kdy po 3 týdnech se mi mléko ztrácí.
Mám výčitky, že synovi nemůžu dopřát to nej a zároveň se věnovat dceři.