Ukončení neschopenky k neděli
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ukončení neschopenky k neděli
Ahoj. Dnes jsem byla na kontrole u lékaře s tím, že mi řekl, že v pondělí už mě pustí po nemocenské do práce. Prý se mám zastavit koncem tohoto týdne a neschopenku mi ukončí. Ukončí mi ji k pátku nebo až k neděli? Vzhledem k tomu, že tento týden už mám nemocenskou hrazenou od sociálky, která proplácí kalendářní dny, tedy i víkend, tak bych ukončením k pátku přišla o dva dny nemocenské za víkend. Nebo si ji mám jít nechat ukončit až v pondělí ráno a budu to mít tím pádem do neděle?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@chelsea123 neschopenku lze ukončit 3 dny dopředu. Takže pokud máš kontrolu ve čtvrtek nebo pátek, lze jí ukončit nedělí. Naopak nelze jí ukončit zpětně, tudíž nelze v pondělí ukončit nedělí. Samozřejmě i o víkendu je třeba dodržovat vycházky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucka1111 píše:
@chelsea123 neschopenku lze ukončit 3 dny dopředu. Takže pokud máš kontrolu ve čtvrtek nebo pátek, lze jí ukončit nedělí. Naopak nelze jí ukončit zpětně, tudíž nelze v pondělí ukončit nedělí. Samozřejmě i o víkendu je třeba dodržovat vycházky.
Může se stát, že mi ji lékař odmítne ukončit nedělí, ale ukončí mi to už k tomu pátku? Pokud jdu do práce až v pondělí, mám nárok mít to až do té neděle nebo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chelsea123 Záleží, jestli pracuješ i o víkendech nebo jen v pracovní dny. Pokud pracuješ od pondělí do pátku, tak ti jí s největší pravděpodobností ukončí v pátek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud nepracujes o víkendu, tak si myslím, že ti ji ukončí v pátek. Zkus se domluvit, že bys šla až od úterý, abys měla víkend placený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zdendula82 píše:
@chelsea123 Záleží, jestli pracuješ i o víkendech nebo jen v pracovní dny. Pokud pracuješ od pondělí do pátku, tak ti jí s největší pravděpodobností ukončí v pátek.
Jo, presne takhle to funguje. Ona ta socialka taky nechce proplacet dny kdy nepracujes, pokud to neni nutne. Jedine ze by ses vratila v tydnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chelsea123 píše:
Může se stát, že mi ji lékař odmítne ukončit nedělí, ale ukončí mi to už k tomu pátku? Pokud jdu do práce až v pondělí, mám nárok mít to až do té neděle nebo ne?
O vzniku a delce trvani PN rozhoduje osetrujici lekar. NAROK nemas na nic. Vetsinou se rozhoduje prave dle toho jak je pracovni rezim a smeny. Vetsinou se da i domluvit kdy se ukonci. Pokud se bude ukoncovat nedeli je potreba i o vikendu dodrzovat lecebny rezim a vychazky. Pokud si nechas ukoncit v po rano smis do prace az od utery.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terezahlavackova píše:
Pokud si nechas ukoncit v po rano smis do prace az od utery.
Toto je sice bezna praxe pro vetsinu z nas, protoze pracujeme ve dne, nicmene pokud nekdo pracuje nocni (pres pulnoc), resi se to trosku jinak. Napr. kdybych neschopenku ukoncila v pondeli a mam v pondeli nocni, musela bych do prace o pulnoci naklusat, jelikoz utery uz neschopenka nekryje.
V realu je pak snazsi prijet na celou smenu. V patem dilu neschopenky je misto, kde pak zamestnavatel vyplni, kolik hodin jsem pracovala posledni den neschopnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svetluska.Lulu
To souhlasim. Ale uprimne nevim ktery zamestnavatel naplamuje smenu takto kdyz ma zamestnance na PN. Bezne se stava ze pri kontrole se prijde na to ze stav jeste neni plne ok a je treba PN protahnout. Pak se vystavuje riziku ze na posledni chvili bude muset obsadit smenu nekym jinym.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terezahlavackova pracuji v provozu kde ma jista cast lidi jenom nocni, treba stabilne 5 dni v tydnu pracuji od 10 vecer. To pak ani jinak naplanovat nejde. (Oficialne to totiz neni smenny provoz, jenom posunuta pracovni doba.)
Vzdycky je to pak s tema neschopenkama opruz, aby i ten doktor byl ochoten chapat, ze takovy clovek musi mit neschopenku na 6 dni kdyz nepujde do prace cely tyden ![]()
Ale chapu, ze takovych provozu moc neni, tak tohle lidi moc resit nemusi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svetluska.Lulu
To opravdu.moc caste neni. Ale kdyz to takhle vysvetlis urcite neni problem se domluvit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terezahlavackova u nas o tom spis ti zamestnanci moc nevi, tak se to pak tezko vysvetluje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak informace přímo ze sociálky z call centra, lékař může ukončit pracovní neschopnost i k sobotě nebo k neděli bez ohledu na to, jestli zaměstnanec o víkendy pracuje nebo ne, tím se prý sociálka vůbec nezabývá. Ukončit to může maximálně tři dny dopředu od poslední kontroly. Není to prý tak, že by k sobotě nebo neděli mohli mít ukončenou neschopenku jen zaměstnanci pracující o víkendy, může to tak mít prý kdokoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chelsea123
Ale ano to je v poradku. Jen na to neni NAROK. Tedy primarne o vzniku a delce trvani rozhoduje osetrujici lekar. Reknu ti to asi takto. Kdyz tam prijdes a zeptas se zda bys nemohla mit PN ukoncenou az k nedeli tak velmi pravdepododne ti lekar vyjde vstric. Kdyz tam prijdes a budes se dozadovat ukonceni v nedelu protoze ty chces a na socialce ti rekli ze to tak smi byt velmi pravdepodobne te lekar posle slusne nekam…
Jen ti znovu opakuji ze pokud ji nechas jet pres vikend je treba dodrzovat vychazky a muze na tebe prijit kontrola. Vetsinou se setkavam s tim ze pac.jiz chteji mit vikend volny a voli ukonceni ve vsedni den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit