Ukončení PP dohodou + odstupné - pro a proti?

Anonymní
20.6.12 12:12

Ukončení PP dohodou +odstupné - pro a proti?

Zdravím a prosím o radu.
Dnes jsem se dozvěděla, že se ruší moje pracovní místo. Kolegyně dostaly výpověď dohodou + odstupné (5platů). Mě bylo nabídnuto to samé a nebo jiná pozice v rámci firmy. Zatím se ale neví jaká pozice by to byla, a ani kdy to budu vědět. Čas na tozmyšlenou mám do pátku. Dnes jsem 14+0, TP kolem 20.prosince.
Co jsem všude vyčetla, neměla bych o žádné peníze (mateřskou) přijít, ale problém je, že se nebudu mít kam vrátit. Vracet se do této firmy ale stejně nechci, poslední dobou me to tu stejně už štvalo a kdyby nebyl nemocenská tak malá, neváhala bych. Stojím tedy před volbou - zůstat zde a dělat na jiné pozici (zajíc v pytli) a nebo odejít s odstupným, a akorát bych pak navázala mateřskou. Má s tím někdo zkušenost? Pro a proti? Opravdu pak bude takový problém sehnat práci? (jsem z Prahy, s maturitou, umím aj, praxi na administrativních pozicích celkem mám). Díky všem za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Bohemund
20.6.12 12:18

No v praze ne :D tady v OStravě určitě bude problem větši

• Citovat
  • Upravit
3956
20.6.12 12:26

Ale abys dostala mateřskou, tak musíš být zaměstnaná. Jinal budeš dostávat rovnou rodičák. Já bych radši vzala jinou pozici na tu chvíli. Po rodičáku můžeš dát výpověd a najít si jinou práci taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bohemund
20.6.12 12:29
@ivanak píše:
Ale abys dostala mateřskou, tak musíš být zaměstnaná. Jinal budeš dostávat rovnou rodičák. Já bych radši vzala jinou pozici na tu chvíli. Po rodičáku můžeš dát výpověd a najít si jinou práci taky.

nemusi pracovat musi mit jen neco odpracovane v nejakem obdobi to bude splnovat sama to psala, ja si myslim ze lepsi je dat vypoved dohodou, praci si najdes toho se neboj, vzdy se neco najde.

• Citovat
  • Upravit
3956
20.6.12 12:48

Kopíruju z jedné diskuze viz níže. Takže pokud dobře počítám, tak se do těch 180 dnů vejdeš, takže se omlouvám, spletla jsem se. Jediný co ještě můžeš v budoucnu řešit, tak momentálně je dost špatná situace ve školkách v tom smyslu, že se hlásí o dost víc dětí, než můžou přijmout. Přednost mají zaměstnané matky, takže jako nezaměstnaná bys byla u každé školky na konci seznamu. Povinně ti dítě musí do školky vzít poslední rok před nástupem do školy. Takže najít si novou práci by v tém případě neměl být v Praze problém, ale se školkou bys to měla špatný.

Podmínka pro získání PPM je 270dnů před nástupem na MD si platit nemocenské pojištění a v době nástupu na MD musí účast na nemocenském pojištění trvat nebo musí být žena v ochranné lhůtě po propuštění ze zaměstnání (až 180dnů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
20.6.12 12:51

Napadá mě ještě, že po tu přechodnou dobu musíš nějakým způsobem ošetřit platbu zdravotního pojištění, buď se zaregistrovat na úřad práce (pojištění za tebe uhradí stát) nebo si pojištění hradit sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
20.6.12 12:56
@ivanak píše:
Ale abys dostala mateřskou, tak musíš být zaměstnaná. Jinal budeš dostávat rovnou rodičák. Já bych radši vzala jinou pozici na tu chvíli. Po rodičáku můžeš dát výpověd a najít si jinou práci taky.

Tohle není pravda, buď musíš být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, kdy ochranná lhůta při ukončení pracovního poměru je 180 dní, nebo stejně dlouhá jako to zaměstnání, pokud bylo kratší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.12 13:25

Díky…Mě šlo spíš o to, jestli s tim má n ěkdo zkušenost. Jak je to pak s pracákem, případně jestli se dá odejít i na nemocenskou, a hlavně co ten návrat do práce. Informací k mateřské jsem si už zjistila dost, s tím fakt problém nebude, leda s tím, pokud bych na rodičáku s prvním otěhotněla znovu, pak bych měla mateřskou menší..
A s tou školkou je to teda dobrý postřeh :( Ale zas kdo mi zaručí, že mi dítě vezmou…V okolí jsou školky tři, tak snad nebude problém až tak velký…Přiznám se, že to zatim moc neřeším…

• Citovat
  • Upravit
101684
20.6.12 13:29
@Anonymní píše:
Informací k mateřské jsem si už zjistila dost, s tím fakt problém nebude, leda s tím, pokud bych na rodičáku s prvním otěhotněla znovu, pak bych měla mateřskou menší..

Pokud bys znovu otěhotněl, tak bys mateřskou neměla žádnou, hned od porodu bys pobírala rodičák!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.12 13:35
@j.a.n.i1 píše:
Pokud bys znovu otěhotněl, tak bys mateřskou neměla žádnou, hned od porodu bys pobírala rodičák!

No dokonce…Jenže já momentálně nemůžu racionálně posoudit, jestli je to problém nebo ne. Zatim se v tom všem ještě moc neorientuju, a ani nevím, co za ty 3 roky bude? Ani nevím jestli to druhý chci…Ale na první jsem taky čekala dokud nebudu mít smlouvu na neurčito, takže pak bych si taky holt počkat musela… Fakt nevim, jsem z toho všeho zmatená, protože je to docela šok, se tohle dozvědět :,(

• Citovat
  • Upravit
101684
20.6.12 13:48

Jako, pokud si rozhodnutá, že se tam opravdu vracet nechceš a další dítko neplánuješ, tak bych o té dohodě uvažovala, přece jen 5 platů není tak úplně k zahození.
A pokud máš nějaké zdravotní problémy, tak můžeš jít na neschopenku a být na ni až do nástupu na mateřskou a nemusela bys řešit UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.12 14:02

@j.a.n.i1 rozhodnutá asi nejsem, zatim jsem na začátku prvního těhotenství:) tak nevím…druhé byc pak asi třeba chtěla,ale na 100% to říct nedokážu, nevím ani co to obnáší, tak to je zatím otevřená kapitola…a vracet se sem nechci, řikala jsem si, že bych si stejně hladala jinde a sem šla pokud by nic nevyšlo…a moje doktorka je moc hodná a už mi jednou neschopenku nabízela (kvůli tehdejšímu aktuálnímu problému), takže si myslim, že vzhledem k situaci by mi určitě vyšla vstříc… problém je, že si nejsem jistá, že si pak za pár let neřeknu, že to rozhodnutí bylo blbý? že se nemam kam vrátit a nevezmou mi détě do školy ( zatim mě tyhle dva problémy moc neznepokojují,ale co já vim co pak? :nevim: )…No chápete to ne, mam prostě teď dost zmatek v hlavě :zed:

• Citovat
  • Upravit
101684
20.6.12 14:22

S tou školkou bych to až zas tak neřešila, třeba u nás je hledisko zaměstnanosti rodičů zrušené, protože to ombudsman napadl jako diskriminační (z pohledu toho dítěte)…
Ono tohle rozhodnutí je fakt těžké, protože na jednu stranu si můžeš říct, že to bylo špatné rozhodnutí, ale zas pokud tam zůstaneš a pak budeš dávat výpověď sama, tak si zas budeš říkat, že ses připravila o těch 5 platů…
Pravdou je, že zas pokud tam zůstaneš, tak budeš mít nárok na dovolenou za rok 2013, ale i to je tak cca 1 plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.12 14:37

@j.a.n.i1 No tak jasně, ta dovolená je taky výhoda. Co si budem povídat. Ale nechci taky furt řešit jen peníze. Pokud nebudu chodit do práce, ušetřím třeba za legitku, oblečení, jídlo v práci (sice ne doma…). Fakt nevim.. Kdyby to odsupné bylo klasické 2 platy, tak to asi tam moc neřeším, to by mi tu dobu do mateřský nepokrylo, ale když je to těch 5? Nechci aby to vyznělo že jsem nějaká lemra co nechce pracovat, ale koho by ta nabídka neoslovila… Asi sjem se už rozhodla, záleží ještě jak se k tomu postaví drahá polovička, přecijen, finanční záležistosti jsou věcí obou, a ten strašák v podobě toho že budu bez práce asi překrývá ta pozitiva :)

• Citovat
  • Upravit
Resuzt
20.6.12 15:38

Ahoj, já bych ze své zkušenosti peníze brala. Vždycky se se mnou po rodičovské dovolené v práci počítalo. šéfová velice hodná, slušná, férová, samá pozitiva. Ale ejhle, krize přišla a už je mi naznačováno, že práce za rok asi nebude… Je to prostě raelita. Já bych neřešila, co bude zhruba za 3-4 roky, a tohle je dobrá nabídka. A pokud tam bude místo, třeba tě zase vezmou na nový pracovní poměr, už tě znají. Resuzt

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat