Jak se stát účetní?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Konkrétní zaměstnavatel má konkrétní požadavky.. Ale co je jisté pokud máš VŠ v oboru nemusíš mít i střední v oboru
. Účetní dělá kde kdo, dokonce znám jednu, která má gymnázium a pak kurz účetnictví ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A tedy především je to celoživotní dovzdělávání, pořád musíš sledovat novely zákonů - rok staré daňové zákony jsou Ti na nic, protože je všechno jinak ![]()
PS : proč zrovna toto zaměstnání? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím si, že stačí i nějaký kurz, ale spíš aby jsi se chytla, musíš být dobrá, umět si sehnat zákazníky, pokud budeš dělat z domu, být spolehlivá a tak. A jak je výše uvedeno pořád být ve střehu, ty změny jsou hodně rychlé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
pokud chceš ŽL (je to živnost vázaná), musíš splňovat toto:
Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence a) vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo
b) vyšší odborné vzdělání a 5 let praxe v oboru, nebo
c) střední vzdělání s maturitní zkouškou a 5 let praxe v oboru, nebo
d) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a 5 let praxe v oboru
Jenom kurz nestačí. Je potřeba mít dobrou praxi a široké zkušenosti. A umět nejenom účtovat, ale také daně, právo…
- Citovat
- Upravit
@JaSe
Tak, tak jen kurz Ti nestačí… Ono účetnictví a vše okolo až taková sranda, která by se dala naučit za měsíc kurzu, není…
- Citovat
- Upravit
Dělám účetní i mzdovou účetní na živnosťák od r. 1992. Opravdu to není žádná legrace. A blastně bez celoživotního vzdělávání to nejde. Před tím jsem absolvovala hodně praxe - sekretářka, evidentka ve skladu, účetní a vedoucí účetní, což mi potom hodně pomohlo. Dle mých zkušeností jde u účetní hlavně o znalosti a spolehlivost.
- Citovat
- Upravit
Je to nevděčná práce, pořád se mění legislativa, je to práce za trest ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevíte jak mohu doložit praxi, když jsem práci účetní (daňová evidence) a mzdovka pro dva zaměstnance vykonávala asi 10 let na černo, vše ručně bez pomoci PC účetního programu. Firma se bude rušit. Chtěla bych zkusit živnost, vzdělání mám středoškolské s Maturitou, účetnictví bylo jedním s hlavních předmětů maturity. V podstatě nic jiného neumím, v dnešní době i prodavačku chtějí s výúčním listem.
- Citovat
- Upravit
@ollla píše:
Nevíte jak mohu doložit praxi, když jsem práci účetní (daňová evidence) a mzdovka pro dva zaměstnance vykonávala asi 10 let na černo, vše ručně bez pomoci PC účetního programu. Firma se bude rušit. Chtěla bych zkusit živnost, vzdělání mám středoškolské s Maturitou, účetnictví bylo jedním s hlavních předmětů maturity. V podstatě nic jiného neumím, v dnešní době i prodavačku chtějí s výúčním listem.
Praxe se podle mě dokládá potvrzením od zaměstnavatele na jaké pozici a jak dlouho jsi onu práci vykonávala. Pokud to bylo na černo, tak nevím nevím. Ale slyšela jsem, že tu práci můžeš získat i tak (ale to asi jen přes známé), že se za tebe zaručí jako garant. Pokud tvý známí vědí, že neoficiálně účetní děláš už tak dlouho a že jsi už asi nějakou kontrolou z úřadu asi prošla, a vše je o. k. tak by to šlo asi takto. Protože u cizí firmy si nedokážu představit, že by se za tebe garantovala, ta účetní oblast je opravdu nevděčná když jsi jako by jednou nohou v kriminále.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ollla píše:
Jsem na tom podobně, jen mám méně let odúčtováno a myslím, že jinak než doložením papíru, že si tam pracovala to nepůjde…
A určo si budou i kontrolovat, zda za Tebe bylo odváděno SP a ZP… Prostě máme smůlu… ![]()
Katja
- Citovat
- Upravit
Též si to myslím, jen zkouším jestli není nějaká klička. žádnou účetní neznám která by se za mně zaručila, takže po mateřské můžu hledat zaměstnání pěkně od záčátku.
- Citovat
- Upravit
@ollla píše:
Též si to myslím, jen zkouším jestli není nějaká klička. žádnou účetní neznám která by se za mně zaručila, takže po mateřské můžu hledat zaměstnání pěkně od záčátku.
Jj, já mám TP 22.1.2013 v práci si mě nachaj dokud na mě nebude to těhotenství extrémně vidět, pak rodičák a pak zase od začátku…
Aspoň jsem poučená, nevezmu práci bez smlouvy i kdyby mě na nože brali… ![]()
Katja
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jj, já mám TP 22.1.2013 v práci si mě nachaj dokud na mě nebude to těhotenství extrémně vidět, pak rodičák a pak zase od začátku…Aspoň jsem poučená, nevezmu práci bez smlouvy i kdyby mě na nože brali…
Katja
A jak jste to udělali, že vás vzali na takovou práci na černo? Já mám rekvalifikační kurs na mzdové účetnictví, i když by mě to bavilo a sama se v tom dál vzdělávám, dojíždím na tu praxi, kterou nemám, a když mě nikdo nevezme, ani jí mít nikdy nebudu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, nevíte některá, co všechno je potřeba k práci účetní? Právě jsem nastoupila na mateřskou a chceme mít tři děti, tak budu mít dost času na případné studium
a do staré práce se rozhodně vracet nechci (stejně asi nebude kam).
Je potřeba SŠ a VŠ se zaměřením na účetnictví? Nebo nějaký kurz? Napište vše, co vás napadne.
Moc děkuji