Jak se stát účetní?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No já nevím, já mám pocit, že ta škola člověku v oblasti účetnictví nic moc nedá. Mám střední ekonomku a když jsem přišla do účetní firmy, tak jsem koukala jako puk, že spousta věcí je jinak. To samé i holky z výšky, které u nás byli na praxi, učí se tam spoustu věcí, které v účtařině vůbec nevyužije. Navíc nyní bude studovat, naučí se něco a za pár let změní zákony a vše bude zase úplně jinak. Myslím, že nejlepší, co může udělat, pokud se chce někdy v budoucnu naplno účtařině věnovat, je pokusit se vést účetnictví nejen sobě, ale třeba i jiným barům, restauracím, nakoupit si publikace, chodit po nejrůznějších kontrolách (např. na OSSZ a ZP u zaměstnanců se chodí co dva roky, jsou tam vstřícní, poradí co a jak apod.), aby věděl, na co si dávat pozor, co se kde kontroluje, postupně se na praktických věcech učit a hlavně mít neustále pojem o tom, co se kde mění. Takto pak může říct - nemám sice vysokou, ale deset let jsem vedl účetnictví tomu, tomu a tomu. Čím větší praxe, tím lépe, s titulem a bez praxe se v budoucnu moc neuchytí, vysokou má dneska kde kdo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ale na to, ab ymohl dělat účetnictví, tak potřebuje nějaký papír nebo osvědčení…
Je pravdou, že to měl jako maturitní předmět, ale to dnes nikoho nezajímá a právě, nevíme, kde nám dají to! kulaté, správné" razítko, aby měl tu správnou kvalifikaci ![]()
- Citovat
- Upravit
Já mam pocit, že kulaté razitko majim pouze danovi poradci - čili zkuste pohledat info na webu jejich sdruženi či komoře
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejjednodušší je právě projít nějakým dvouměsíčním kurzem, kde i získáš osvědčení akreditované MŠMT ČR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@princeznaII Taky si to myslím. Účetnictví může dělat v podstatě kdokoliv, ani nevím, zda je při vyřízení živnostenského listu potřeba dokazovat praxe. Může si zařídit klidně i účetní firmu, razítko není potřeba. Pokud chce ale dělat daňového poradce, tzn. dělat i audity, ručit za daňová přiznáním velkým firmám apod., pak musí projít zkouškami na daňového poradce a pokud mám správné tušení, tak pravidelně chodit na přezkušování. Málokdo toto razítko ale má, protože zkoušky jsou strašně těžké a ta zodpovědnost je obrovská. Pokud vystuduje vysokou školu, nedostane automaticky kulaté razítko. Zde je odkaz na stránky, kde jsou informace o zkouškách apod. http://www.kdpcr.cz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chtěla bych živnost na vedení účetnictví a mám VŠ, praxi ty tři roky k tomu mám, ale byla to jako stáž při škole, oficiálně bezplatná (neoficiálně za pakatel) u jedné paní co sama má živnost na účetnictví, bude to stačit, nebo to musí být vyloženě zaměstnání? Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ppalea píše:
Ahoj, chtěla bych živnost na vedení účetnictví a mám VŠ, praxi ty tři roky k tomu mám, ale byla to jako stáž při škole, oficiálně bezplatná (neoficiálně za pakatel) u jedné paní co sama má živnost na účetnictví, bude to stačit, nebo to musí být vyloženě zaměstnání? Díky
Driv to stacilo na kusu papiru od nekoho, ze jsi ji vykonavala, ale hodne lidi to zneuzivalo a tak to ted chteji na zivnostenskem urade dokladat prave pracovni smlouvou. Kolegyne si kvuli tomu musela nechavat i zpetne zmenit napln prace, aby tam mela primo ucetni, protoze tam mela snad fakturantka a ani to ji nechtela pani na ZU uznat do praxe. Ale jak to je u staze, to netusim. Mas na to nejaky „papir“? Bude nejlepsi si asi zavolat v pondeli primo na zivnostensky odbor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Barusak78 Volat určitě budu, jen nad tím teď dudám… No mám na to smlouvu ale ne pracovni je to proste dohoda o stáži bezplatné, byla jsem student denního studia, neodvádělo se soc a zdrav, ale dělala jsem práci klasické účetní.. potřebovala jsem to do školy, abych měla praxi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kurz určitě nestačí, není to jen tak, někdo tady psal, že se musíš orientovat v zákonech a právu atd. a to je pravda, také na sebe bereš obrovskou zodpovědnost, že podepíšeš někomu daňové přiznání atd. takže v tom opravdu musíš chodit. Já o tom uvažuji po 10 letech praxe a to ještě uvažuji… takže určitě to nejde tak, že se rozhodnu a za dva měsíce jsem super účetní
Jo a podle mě se stáž do této praxe nezapočítává..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.. já dělala účetní ve firmě jako zaměstnanec od roku 2010, teďka jsem na mateřské, myslíte, že se mi ta praxe počítá i teĎ? na živnostenským mi říkali, že musím mít na živnost 5 let praxe..což by bylo někdy v říjnu tohoto roku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
účetní
Jestli mohu něco doporučit. Tak si najděte firmu co děla účetnictví. např. http://www.hajekcz.com/…tnictvi-brno , samozřejmě někoho ve vašem okolí a bude jich povícero. A napište jim, že hledáte praxi v oboru účetnictví a jestli by vás nevzali na stáž, či praxi atd. To Vám dá asi nejvíce zkušeností. Tak uvidíte jak práci, tak každodenní rutinu, atd. Bude to určitě solidní zkušenost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, nevíte, kde získat kulaté razítko? Můj manžel je číšník, ale spoustu let vedl restaurace, bary - účetní si dělal sám, přehled má a jako číšník nemůže působit až do důchodu, tak uvažoval, že by si dodělal třeba nějakou vysokou - o kurzech si myslí, že jsou celkem na nic… jen nějk nevíme, na jakou školu bychom ho měli přihlásit