Jak se stát účetní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.7.12 14:39

@dája28
No jo rekvalifikační kurz… Já maturovala přímo z účetnictví, oni dneska na ty rekvalifikační kurzy moc nehledí, poněvadž se na nich člověk stejně naučí sotva základ… :nevim:
Jinak já začínala s úče u známé, vedla jsem jí úče celé firmy a to si pak krásně prokážeš, když se ucházíš o práci jinde, protože ono to neověřují, max. volají majiteli firmy… No nastoupíš, řeknou Ti buď si udělejte živnost (kterou nemůžeš, páč nemáš praxi) a nebo tu dělejte jen tak na dobrý slovo… A co Ti zbývá, nemáš ani na nájem, tak radši děláš na černo než vůbec… :nevim:
 Katja

• Citovat
  • Upravit
261
31.7.12 14:48
@Anonymní píše:
@dája28
No jo rekvalifikační kurz… Já maturovala přímo z účetnictví, oni dneska na ty rekvalifikační kurzy moc nehledí, poněvadž se na nich člověk stejně naučí sotva základ… :nevim:
Jinak já začínala s úče u známé, vedla jsem jí úče celé firmy a to si pak krásně prokážeš, když se ucházíš o práci jinde, protože ono to neověřují, max. volají majiteli firmy… No nastoupíš, řeknou Ti buď si udělejte živnost (kterou nemůžeš, páč nemáš praxi) a nebo tu dělejte jen tak na dobrý slovo… A co Ti zbývá, nemáš ani na nájem, tak radši děláš na černo než vůbec… :nevim:
Katja

A jak vykazovali že tě platí, když to bylo na černo? Teda chápu, jako že neoficiálně, ale pokud jsi dělala účetní tak zodpovídáš svým způsobem za správnost (i když hlavní zodpovědnost má majitel firmy), ale pokud bys udělala sek, tak jak se to řeší, když je to na dobré slovo?
A že je to rekvalifikace? Vždyť i se školou v oboru si bez praxe živnost nemůžeš udělat. A pokud bych školu dělala před x lety a nepracovala v tom, tak třeba po 10 letech taky nejde se do toho jen tak vložit - ty změny atd. jsou dost časté.
To není nic proti vám, jen jsem z toho na nervy, jak to u nás funguje. Každý někde přece musel začít aby tu praxi měl, ale když ti tu možnost nedají :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.12 14:57

@dája28
No tak to prostě je tak, že všechno jde za majitelem firmy, já vše připravila, on podepisoval (nebo jsem podepisovala za něj) - později jsem dostala plnou moc, že za něj mohu jednat na úřadech…
Ano, je to tak i když máš školu v tomhle oboru podnikat nemůžeš, je to na prd… :nevim:
Ale upřímně, kdybychom se sešly a daly si takovou prověrku z účetnictví tak bys nevěděla ani pětinu z toho co já a není to tím, že bych měla praxi, ale proto, že já jsem se to úče učila 4 roky, abych o něm něco věděla a též nevím všechno a kolik myslíš, že se toho dá stihnout za 2měsíce nějakýho kurzu? :nevim:
Nemyslím to nijak proti Tobě, samozřejmě snaha se cení, ale je to tak…
 Katja

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.7.12 14:59

A co se týče nějaké chyby, tak jsem nikdy žádnou neuděla (ťuk ťuk) a kdyby jo, tak nemám tucha jak by to majitel firmy řešil… :think:
 Katja

• Citovat
  • Upravit
ollla
31.7.12 15:02

Já chyby udělala třeba v dph ve výpočtu nebo v účtování v danových bonusech, musela jsem mazat na FU a chyby vyřešit opravit správně zaúčtovat stejně tak odvody pro ossz a vzp. dokumenty podepisuje majitel, kdyby se někdo ptal, že se nikdo neptá (řekne že si to dělá sám nebo že mu stím někdo pomáha bez platně, třeba kamarádka)

• Citovat
  • Upravit
261
31.7.12 15:03
@Anonymní píše:
@dája28
No tak to prostě je tak, že všechno jde za majitelem firmy, já vše připravila, on podepisoval (nebo jsem podepisovala za něj) - později jsem dostala plnou moc, že za něj mohu jednat na úřadech…
Ano, je to tak i když máš školu v tomhle oboru podnikat nemůžeš, je to na prd… :nevim:
Ale upřímně, kdybychom se sešly a daly si takovou prověrku z účetnictví tak bys nevěděla ani pětinu z toho co já a není to tím, že bych měla praxi, ale proto, že já jsem se to úče učila 4 roky, abych o něm něco věděla a též nevím všechno a kolik myslíš, že se toho dá stihnout za 2měsíce nějakýho kurzu? :nevim:
Nemyslím to nijak proti Tobě, samozřejmě snaha se cení, ale je to tak…
Katja

Souhlas, to že bych v prověrce neuspěla je mi jasný, ono totiž vše v praxi funguje jinak než co se naučíš ve škole nebo kursu. A tobe určo dala i ta 10 letá práce načerno. Jen teda nevím, proč takové kurzy nabízejí i ÚP (já si teda kurs našla sama a sama si ho platila), pro úplné začátečníky, když uplatnění z toho je nulové. Ale tak nějak jsem s tím počítala, vědomosti mi nikdo nevezme, jako vyhozené peníze to neberu, ale stále si něco počítám a pročítám, kdyby náhodou někdy něco :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.12 15:08

@dája28
Já nemám 10let praxe, to psala druhá anonymní - já mám jen 3roky, ale i tak, samozřejmě když jsem začínala, tak některé věci byl boj, musela jsem vše ověřovat dozjišťovávat atd. Ani z tý maturity samozřejmě nejsi vševědoucí… :nevim:
Mrzí mě, že jsem tímto státem jakoby utlačovaná, protože prostě nemůžu dělat, co mě baví i když na to mám školu a doplňuji si informace.. a když už jí budu dělat tak max. na černo… :zed: Prostě je to tu celé postavené na hlavu… :think:
Hehe, ty kurzy jsou hlavně hrozně vtipný - táta si dělal před X lety kurz truhláře - po měsíci (možná ani ne) kurzu museli udělat malou dětskou židličku a na to dostali papír, že jsou v podstatě truhláři a můžou to dělat… To mě pobavilo… :lol: 8o Ty kluci se to učí X let než se naučí s tím dřevem pracovat atd. a z úp z něj byl za měsíc truhlář… :potlesk: :lol:
 Katja

• Citovat
  • Upravit
ollla
31.7.12 15:10

Je to boj vše je o praxi a zkušensotech, hodně čerpám s internetu a odbírám časopis od Anag mzdová účetní výborná věcička doporučuji hodně příkladů z praxe, též hodně slídím po internetu a hledám dané téma či případ který potřebuju řešit, též když už nevím zaplatim si poradce a jdu to prokonzultovat též kupuji literaturu z anag a snažím se být v obraze a zákony na inernetu. Také je rozdíl dělat pro malou firmu se 2zaměstnanci a firmu s 10 kde jsou muži a ženy různých věkových kategoriich (důchodci, studenti…)mzdovka je asi nejhorší je hodně obsáhlá a má spoustu nástrah kde neznalost neomlouvá.

• Citovat
  • Upravit
261
31.7.12 15:15
@Anonymní píše:
@dája28
Já nemám 10let praxe, to psala druhá anonymní - já mám jen 3roky, ale i tak, samozřejmě když jsem začínala, tak některé věci byl boj, musela jsem vše ověřovat dozjišťovávat atd. Ani z tý maturity samozřejmě nejsi vševědoucí… :nevim:
Mrzí mě, že jsem tímto státem jakoby utlačovaná, protože prostě nemůžu dělat, co mě baví i když na to mám školu a doplňuji si informace.. a když už jí budu dělat tak max. na černo… :zed: Prostě je to tu celé postavené na hlavu… :think:
Hehe, ty kurzy jsou hlavně hrozně vtipný - táta si dělal před X lety kurz truhláře - po měsíci (možná ani ne) kurzu museli udělat malou dětskou židličku a na to dostali papír, že jsou v podstatě truhláři a můžou to dělat… To mě pobavilo… :lol: 8o Ty kluci se to učí X let než se naučí s tím dřevem pracovat atd. a z úp z něj byl za měsíc truhlář… :potlesk: :lol:
Katja

Přesně tak, u nás bylo hodně nabídek na kurs manikúra)pedikúra/modeláž nehtů, dokonce jsem i v našem městečku nacházela inzeráty, že takovou pracovnici hledají, i že budou dělat garanta, ale mě to asi nebavilo, vždy jsem dělala v kanceláři a jsem opravdu typická kancelářská krysa :mrgreen:, kterou to papírování baví. I za cenu, že je to zodpovědnost mít za hrbem finančák, sociálku, ZP… Fakt to není práce po každého.
Ale když snaha je, zájem vzdělávat se taky, ale oficiálně nemáš šanci se uplatnit, tak je to vážně na palici.
Já bohužel nemám nikoho, kdo by mě vzal aspoň na černo, tak abych jednou u těch nehtů neskončila a byla ráda :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
31.7.12 15:19
@ollla píše:
Je to boj vše je o praxi a zkušensotech, hodně čerpám s internetu a odbírám časopis od Anag mzdová účetní výborná věcička doporučuji hodně příkladů z praxe, též hodně slídím po internetu a hledám dané téma či případ který potřebuju řešit, též když už nevím zaplatim si poradce a jdu to prokonzultovat též kupuji literaturu z anag a snažím se být v obraze a zákony na inernetu. Také je rozdíl dělat pro malou firmu se 2zaměstnanci a firmu s 10 kde jsou muži a ženy různých věkových kategoriich (důchodci, studenti…)mzdovka je asi nejhorší je hodně obsáhlá a má spoustu nástrah kde neznalost neomlouvá.

ANAG je super, ten časopis odebírám již 3 roky, i jako zaměstnanec jsem tam našla pro sebe i známé vysvětlení jejich problémů a super je Abeceda mzdové účetní pro každý aktuální rok, k tomu samozřejmě zákoník práce…a pak internet.
Hodně věcí taky udělá dobrej software, i když musíš vše umět spočítat i ručně a vědět jak na to, v tom mi ta rekvalifikace pomohla, vím, jak každou položku spočítat, včetně ročního zúčtování. Ale vím, že vím jen základ celé problematiky, ale někdo neví ani to a nějak se začít musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
1.8.12 18:48

Holky, trochu směšujete dohromady dvě věci. Jedna věc je, jaké jsou podmínky pro získání živnostenského listu a tedy možnosti samostatně podnikat. Tam platí podmínky uvedené výše, včetně praxe. Druhá věc je nechat se zaměstnat na pozici účetní v nejaké firmě. Tam žádné zákonné podmínky neplatí a je jenom na vás jak přesvědčíte potenciálního zaměstnavatele, že vás má přijmout. Tzn. v tomto případě se počítají hlavně znalosti a jakékoli zkušenosti - jestli jsou načerno nebo oficialní bude především v menších firmách každému jedno.
Pokud bych přijímal do firmy ( daňová a účetní kancelář :-)) novou účetní, nebudu věřit jakékoli praxi a vzdělaní v životopisu a stejně toho člověka podrobně prozkouším abych věděl jak je na tom doopravdy. A popravdě, klidně vezmu někoho u koho uvidím snahu a zájem o obor, i když praxe nebude nic moc.
Takže - optimismus a snahu! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
1.8.12 19:09

@Vetinari
Ty joooo! A nezaměstnal byste mě? :lol: :hug:

• Citovat
  • Upravit
167
1.8.12 19:28

@_Kaczenkaa_ Ty jooo :D Teď zrovna nehledám, ale cca do roka… Nic není nemožné ;) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
1.8.12 19:29

@Vetinari
Hehe, tak pak dej vědět… :D

• Citovat
  • Upravit
167
1.8.12 19:32
  • načítám...