Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jinak můj matematický Everest v posledních pěti letech bylo spočítat body elipsy mezi krajními body vzdálenými 4,26 metru - zařezával jsem vršek vrat.
@Ploskutáček píše: Více
Ahoj
, naprostý souhlas
Je to tak. Sám na přijímačky (4 leté obory) dlouhodobě připravuji a je to z 50% o logickém myšlení, které rozhodně každý nemá.
Schválně zkusím úlohu zadat jednomu mysliteli
. Každopádně slovní úlohy bývají velmi složitě napsané a i když mají třeba jednoduchý postup a některé vzorečky k řešení mají děti napsané v tabulce vzadu, těžko jim dojde, že musí použít zrovna obvod kruhu…, jak se tady někteří ohánějí
I když ty děti třeba teoretický postup ví, nedokáží si to s úlohou spojit a to je skill, který se dá těžko nacvičit, když to logicko-matematické myšlení schází. ![]()
@Ploskutáček
Osobně mám k matematice velmi kladný vztah, ale přijde mi, že je to obecně velmi nenáviděný předmět a tyhle přijímačky ten předmět dávají do ještě horšího světla a tím vlastně vyvolávají zmatek a chaos
![]()
Tak přijímačky na 8G jsou těžké. Konečně, vybírají se podle nich děti jenom na gymply, v devítce už roztřiďují děti i na lehčí školy. Ale k tomu postupu. Nejstarší kdysi na 8G dělala přijímačky, tehdy ještě nebyl CERMAT. Vybrala si školy, které měly testy SCIO a ty mi nepřišly o nic jednodušší, než CERMAT.
Naopak, taková čeština mi svým způsobem přišla těžší, protože mi připadlo, že k některým úlohám byl potřeba cit pro jazyk, nestačilo se něco naučit. A když jsem se s holkou připravovala, tak jsem zjistila, že z matiky některé věci ve škole ještě nebrali, nebo minimálně ne se vzorečkem. A tam, kde já vzpomínala na svá školní léta a dolovala z paměti vzorečky, tam se holka koukla a logickou úvahou došla ke správnému výsledku i bez znalosti vzorečků. Což předpokládám, že by stejně obešla i v CERMATu.
@sysi píše: Více
No jo, ale mrkni na tohle. Speciálně pro vás tady jsem to stáhnul, vykousl z toho tu nejzajímavější část a uploadnul to. Pokud to nechcete sledovat celý, přetočte si to na 9. minutu:
https://e.pcloud.link/publink/show?…
Když se u toho zapotil i učitel, předpokládám celkem prestižního gymnázia Amazon, jak může dát tu úlohu s počtem lidí v patrech domu dítě v 5. třídě? A k čemu je to dobré?
V naprosté pohodě. Protože je to pro tyhle malé děti, které podobné úlohy dělají. A na logiku. To, že pan učitel blbě čte je druhá věc. ![]()
@Havlova píše: Více
Já bych s tím nehnul. Ale to je tím, že nejsem kompatibilní se současným školstvím. Pamatuju Bělouna.
Běloun byl pro starší. A tohle má za úkol vybrat z mnoha chytrých dětí ty nejlepší. (A nebo bohužel nejnašprtanější)
Moje dítě to loni dalo, matiku na 44b. A musím říct, že jsem před ním fakt smekla, protože jedna věc je to vyřešit, a další je dát to v tom limitu 70min., když těch 14 úloh má ještě podúlohy a chce se po dítěti vlastně cca 30 výsledků + dvoje rýsování obtažené propiskou, aby šlo nascanovat. Dmula jsem se pýchou
, jsem si jistá, že já bych to v deseti/jedenácti letech tak dobře nedala.
@zrcadlo píše: Více
Můžu být sprostej? Mně přijde, že jsou v Cermatu magoři. Samozřejmě že to dítě to nemusí udělat na 100 %, ale tohle je psycho. Naopak jiné testy přijdou Valáškovi snadné, myslím, že ta náročnost je kolísavá - jeden rok (maturity, příjimačky) je to snazší, jiný rok peklo na zemi. Je možný, že ty testy vymýšlí stále stejný lidi? Že by si řekli Ráno jsem se pohádal se starou, tak letos dáme smradům zabrat!
Přijde mi zajímavý, že někdy se brečí, jak je to těžký, jindy zase moc snadný. K těm patrům bych napsal Zazvoním a zeptám se.
Ty testy nejsou jednoduché, to rozhodně ne, ale jejich cílem je děti rozřadit, ne to, aby je většina dala na co nejvyšší počet. Maturita je něco jiného, ta by měla být nastavena tak, aby ji udělali všichni, co se učili.
Nezlob se, ale ty testy musí být opravdu hodně těžké. Jinak by byly k ničemu.
A ten učitel na to šel od začátku úplně blbě.
Hele ono je to ve výsledku jedno, protože se prostě posune ta hranice přijetí. Myslím, že cca od 2021 to bylo jen jednou ustřelené, že 2024 byla hodně lehla matika. Tak se dostaly děti s více body, ale to jejich rozložení bylo pořád stejné. Loni zase přitvrdili, aby pořád drželi tu Gaussovu křivku, a nedopadalo dobře tolik dětí.
Bohužel na víceletý gympl to nejde udělat z běžného učiva, protože ty objemy učiva jsou tak nízké, že by je obsáhlo třeba 50% dětí, ale oni potřebují odlovit těch 5-7% nejchytřejších, tak musí přitvrdit, no.
Líto je mi těch nadaných dětí z nepodnětného prostředí, kde se s dítětem nikdo nepřipravuje, a dítě vidí ten test až na přijímačkách, to je šok velký.
@Havlova píše: Více
Jee, to je uloha z lonska, k tomu syn nemel v zadani jedinou poznamku, prohlasil, ze to bylo easy a kupodivu to pak mel i dobre
.