Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky ![]()
Mám na vás dotaz, malymu budou v pátek 4 týdny. Jsme na UM, krmime po třech hodinách cca 90ml, na noc vypije 110 ml, ale někdy přes den má hlad už po dvou hodinách a řve. Vím ze um by se měla dávat po třech, je blbost někdy dat po 2 hod? Díky a hezky večer
Ale to ze plaka tak nutne neznamena, ze plaka kvuli hladu. Nekdy je potreba to vydrzet..a pokud pisou po trech hodinach, davala bych po trech.
Nejakou dobu mu trva nez stravi to mleko, a pokud mu tam nacpes dalsi na to, tak to neni dobre..
No dívej…. Já mám hroznýho jedlíka v tom smyslu, že mi pije na jednu dávku ve 3m 50ml a to je jasný, že jí to nestačí…
Víc do ní nenacpu a když Jo, tak mi to vyblinká. Ale po 2 hodinách už má taky hlad a to jsem si 100%, že je to hlad ![]()
Takže já dávám. Otázka je, co to bude dělat s miminkem. Může mít bolení, koliky, nebo zvracet. U nás naštěstí malá netrpí ani na prdíky a koliku do teď měla jednou.
MUDr mi řekla, zkusit natáhnout alespoň na 2,5hod, ale to se daří tak půl na půl…
Jo ještě co mi MUDr poradil, tak že pokud miminko pije celou dávku a i tak má hlad, tak je dobrý dát čaj, že to ty miminka na chvíli zaplácne. Ale to jen v případě, že jí opravdu dost, jinak u um není čaj potřeba.
Já krmila (když chtěl) klidně i po dvou hodinách. Bylo to často když byl neklidný, nervozní, protivný - prostě mlíko zahánělo „bolístky“ ![]()
Ale všechny děti mi jedly přes den malé dávky cca do 50ml a často. Na noc více, s větším časovým rozestupem a cca od 4-5m zahuštěné kaší, stejně tak ráno.
Tvrdí se, že by se nemělo často, že se nemá míchat natrávené a nenatráveným mlíkem v bříšku, ale nevím
i dvě hodky je velký rozestup. Problémy jsem nikdy nezaznamenala.
Tak interval mezi jednotlivými dávkami UM by měl být opravdu min. 3 hodiny. Také se mi ale občas stalo, že mi dítě řvalo už po dvou hodinách… Pokud víš, že je to opravdu z hladu, tak můžeš zkusit dát dříve a uvidíš, co to udělá… Jinak dítě plně na UM by mělo vypít 150-180 ml Um/na kilogram své váhy za den…
Nevím jak na jiných um ale na té co jsem dávala já bylo psáno podávat dle potřeby jako kojení…takže jsem dávala když mělo skvrně hlad…někdy vipila víc, někdy míň…nevšimla sem si že by měla nějaké problémy kvůli tomu že ji dávám um dříve než za 3h…jako ano, měla prdíky a občas ublinkla..ale vše v rámci normy…
Mě Dr řekla, že pokud bude mít pocit, že má hlad tak ať klidně přidám na 100. Vyzkoušela bych jestli bude po větší dávce klidnější. V měsíci mi dcera vypila 90-100 plus kojení. Kolik to mohlo být? ![]()