Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
marcelka88 píše:
Holky a když se to dá do lednice tak to nevadí ? všude jsem četla, že mléko smí být maximálně dvě hodiny připravené a pak se má vylít![]()
Já osobně neskladuju připravené UM. Mám v lednici připravenou pouze převařenou vodu, kterou následně ohřeju a až teprve pak přisypávám UM.
Já mám téměř 7 měsíční mimčo a od začátku ledničkujeme, nejprve jsem měla na den láhev a odlévala na dokrm stříkačkou, postupně jsme se dopracovali pouze k UM a teďka dělám UM na 12 hodin dopředu do lednice (2 lahve večer na noc, a tři ráno na den).
Uvařím vodu, nasypu mléko do ještě teplé vody (cca 35-40 st, jak se píše na obalech) a teplé do lednice. Bylo mi vysvětleno, že se tak zničí bakterie, když se ještě teplé mléko prudce zchladí. Pak ohřívám na 2× v mikrovlnce (170 ml mléka), 30 vteřin, protřepu, 30 vteřin a je to akorát. Nic se v mléku takto neničí, to by muselo vařit.
Malej je v pohodě, nemocný z toho nikdy nebyl a přibírá ažaž ![]()
Jinak ale jednou vytažené a ohřáte mléko (tedy případný nedopitek) určitě neskladuju a okamžitě po použití vylévám.
EDIT: Jinak asi totéž je převařit do lednice vodu, ohřát pak v mikrovlnce a nasypat z dávkovače mléko, ale mně velmi vadila pěna, která je na mléku po čerstvém protřepání. V lednici za dvě hoďky opadla a bylo to v poho. Pěna na mlíku nadýmá a jde na príky.
Prosím o radu s umělým mlékem. Mám doma krabici UM Hami 1, kterou jsme koupili loni pro jistotu. Dceru (13,5 měsíce) stále kojím, ale v noci se dost budí a je vzhůru 1-2 hodiny. Několikrát ji za tu dobu kojím a je to pro mě dost únavné, tak bych chtěla zkusit jí šoupnout flašku s tímhle mlékem.
No a ačkoliv je to už mé druhé dítě, netuším, kolik jí toho mám dát. Namíchat to dovedu, spíš by mě zajímalo, jestli mléko 1 ze 120ml vody je sytější nebo méně výživné jak mléko 3 (které by správně měla mít) ve stejném množství
Takže mám jí té 1 dát spíš víc nebo spíš míň? Nebo mi to nebude pít vůbec, což je taky možnost ![]()
Já mám převařenou zchladlou vodu v láhvi, takže si to namíchám a dám do lednice. Pak jen vytáhnu a ohřeju v mikrovlnce na tělesnou teplotu. Jinak to takhle dělají i v porodnicích, alespoň v té, kde jsem rodila já. Když jsem si šla pro příkrm, slyšela jsem lednici, mikrovlnku a hned mi to dali. Vždycky směna to nachystala dopředu třeba 40 láhví, pro další směnu. Takže to asi závadné nebude.
Mám 4m. chlapečka a vodu si uvařím do termosky a pak jen nalívám. V mikrovlnce nepřihřívám a do lednice nic nedávám. Když jdu ven, tak do jedné flašky prášek, do druhé převař. vodu a pak smíchám až je potřeba. Flašky mám 2 jen je umyju horkou vodou a vyvařím 1 týdně.
@Karleon Kaloricky se 1 od 3 liší snad jen o 3 kcal, ale mají jiný poměr bílkovin, vitamínů, minerálů, cukrů a bílkovin. Pokud vypije
jednu lahvičku, tak prostě podle návodu.
Milé maminky,
připomínám, že na eMiminu funguje už dlouho zavedená Poradna o kojeneckém a batolecím mléku. Nebojte se tu odbornic zeptat na všechno, co Vás okolo umělé výživy pro děti zajímá.
Krásný den ![]()
adminka Eliška