Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Čím jsem starší, tím víc ztrácím stud. A čím víc ztrácím stud, tím víc si vážím sebe sama. Proč? Proto, že umím mluvit. Mluvit a omluvit se.
![]()
@ivana-domca píše:
právě že si na žádnou takovou situaci nevzpominamvím že nejsem dokonala, že dokážu dělat chybu a dokážu si ji i pripustit, i svým dětem se umím slušně omluvit
Já se teda musím přiznat, že mi někdy dělá problém se omluvit třeba partnerovi nebo kamarádce, i když vím, že měli pravdu, tak si to musím prvně přiznat a donutit se omluvit se..
Ale nakonec se omluvím, přemůžu se a uznám svou chybu nebo omyl
Často je jednodušší ubližovat a omluvit se je pak hodně těžký.. Taky jsem byla hodněkrát zlá, ale každým dnem se snažím být lepším člověkem. Lepší třikrát popřemýšlet nad tím, co se člověk chystá říct než se pak omlouvat ![]()
@zlodcera píše: Často je jednodušší ubližovat a omluvit se je pak hodně těžký.. Taky jsem byla hodněkrát zlá, ale každým dnem se snažím být lepším člověkem. Lepší třikrát popřemýšlet nad tím, co se člověk chystá říct než se pak omlouvat
To je pravda..Jsem horká hlava, takže to znám
@Silwinka87 Taky jsem horká hlava.. Pomohla mi technika zastavit se než vychrlím zlou větu a uvědomit si, že to není k ničemu dobré.. Že se mi ve finále ani neuleví, když si zanadávám nebo budu zlá.. Nepolykám hněv, spíš se ho snažím přetvořit v něco pozitivního. Je to hodně těžký, ale časem, když se člověk snaží, to funguje ![]()
@Silwinka87 píše:
Já se teda musím přiznat, že mi někdy dělá problém se omluvit třeba partnerovi nebo kamarádce, i když vím, že měli pravdu, tak si to musím prvně přiznat a donutit se omluvit se..Ale nakonec se omluvím, přemůžu se a uznám svou chybu nebo omyl
ale nakonec se přemůžeš a omluvis, to je základ
My se doma s partnerem omlouváme jeden druhému i za to, že třeba nechtěně vlezeme jeden druhému do cesty, jsme tak nauceny z domova, jde to z nás automaticky ![]()
Naučila jsem se to…tady se omlouvám minimálně, jen když napíšu něco kvůli nedostatku informací nebo když něco přehlídnu. Jinak si za svými názory stojím.
@plzakova21 píše:
Holky dekuju vam vsem a chtela bych, aby v tomhle duchu presne pokracovala, tahle diskuse, je to skvely
A vis proc? Protoze jsi konecne napsala neco konkretniho a ze svy zkusenosti, coz ostatni nakopne k tomu, aby taky neco napsali ![]()
K tematu… omlouvam se i detem. Kdyz neco podelam, omluvim se jim. A zjistila jsem, ze spousta lidi to vubec nedela, protoze si nechce sahnout na svoji autoritu (podle jejich slov) ![]()
@asha píše:
A vis proc? Protoze jsi konecne napsala neco konkretniho a ze svy zkusenosti, coz ostatni nakopne k tomu, aby taky neco napsaliK tematu… omlouvam se i detem. Kdyz neco podelam, omluvim se jim. A zjistila jsem, ze spousta lidi to vubec nedela, protoze si nechce sahnout na svoji autoritu (podle jejich slov)
jsem dite byvaly ucitelky ze skolky, moje mama byla dokonala, nebylo tenkrat ve zvyku se omlouvat detem. Rodice casto drzely vzor ze jsou bezchybny. Nikdy tohle delat nebudu.
Omlouvam se za chybu a rikam, ze my jsme taky deti, ktery jsou jen ted uz velky. Rikam jim, ze si nemusej lasku vyslouzit, ze je budem milovat i kdyz budou delat chyby a ze laska je dar od nas a bezpodminecnej.
Moje jedenactileta dcera se rozplakala.
Spolecnost dnes na ne klade velky tlak, tak se nejen omlouvam, ale rikam, ze pro nas budou vzdy dokonaly. Funguje to skvele
Holky jsme jediny, kdo tohle muze svym detem rict a tak je zachranime do budoucna.
mazlete je porad
nekdy jim taky narezu, ale z lasky
@ivana-domca píše:
ale nakonec se přemůžeš a omluvis, to je základMy se doma s partnerem omlouváme jeden druhému i za to, že třeba nechtěně vlezeme jeden druhému do cesty, jsme tak nauceny z domova, jde to z nás automaticky
Ano, omluvy ze slušnosti(třeba když do někoho vrazíš),jsou automatické. To má každý domu, ale myslím jiné omluvy, ty které jsou těžké si přiznat..
Jinak ano, omlouvám se i malému..I třeba dětem z rodiny nebo dětem kamarádům..Jak by se to jinak naučily?
To je na nás dospělých..