Umíte anglicky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27709
8.12.24 16:19
@Všechnoznám píše: Více

zcela jednoduše na zš se učila ruština, pokud někdo pracoval a moc necestoval tak umí akorát pár základních frází :nevim: je spousta lidí co aj nepotřebuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
8.12.24 16:22

Já neumím. Jsem ročník 80, do pátý třídy jsem nastupovala hned po revoluci a na naší základce se začala učit jenom němčina. Tu jsem si pak vybrala i na střední. V žádný práci jsem pak jazyk nepotřebovala. A když jsem ve čtyřiceti začala studovat vošku, tak jsem si taky vybrala němčinu. Nikdy mi angličtina nechyběla a v mojí práci žádnej jazyk nepotřebuju, jsem ráda, že mi klienti rozuměj, když mluvím česky. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.24 16:26

Mě je 30 a neumím vůbec. Na škole jsem maturovala z němčiny, angličtinu jsme měli jen tak, aby se neřeklo a ani potom jsem jí nikdy nepotřebovala. Moje děti, ve třetí třídě, umí lépe anglicky jak já.
A ani moji rodiče, ani manžela neumí vůbec. Ani základy.

A ano, štve mě to a ráda bych uměla.

Manžel umí hodně dobře, angličtinu využívá i v práci. Má základy i jiných jazyků (ruština, kterou se učil na vysoké a francouzština, ze které maturoval). Francouzsky se dokáže tak nějak domluvit, i rozumí slovu i textu.

Člověk se pak vedle něj cítí jak pitomec, když se baví v jiném jazyce a já nemám páru, o čem všichni mluví. Ráda bych, aby děti ty jazyky uměly a vedeme je k tomu :)

• Citovat
  • Upravit
983
8.12.24 16:30

Musela bych se rozpovídat a rozepsat, aby to bylo jako dřív, ale rozumím asi dobře. Filmy sleduji skoro vždy v anglině s angl. titulky a jen občas na ty titulky kouknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
8.12.24 16:32

Na medicíně nebyl nějak extra čas, abych ještě někde pilovala angličtinu mimo školu. Chodila jsem 2 roky na lékařskou francouzštinu (byly jsme poslední ročník, kde se jazyk dal volit, paku už všichni měli jen angličtinu). Gympl mi angličtinu naprosto znechutil. Rozumím odborné lékařské angličtině, ve které čtu články, na zkoušku z patologie jsem se učila z americké učebnice, ale tím to prostě hasne. Prostě tenhle jazyk nemám ráda, i když vím, že v dnešní době je to základ.

Já miluju francouzštinu a italštinu, kterým jsem se věnovala o hodně víc (v minulosti francouzština B2 a italština C1). Teď jsem to hodně zapomněla bohužel.

Navíc do toho se 17 let léčím na psychiatrii a už nemám prostě kapacitu angličtinu nějak oprašovat. Jsem ráda, že ráno vylezu z postele a po 6ti sériích elektrošoků paměť už není, co bývala. Bohužel, ale i kdybych měla víc síly a energie, tak angličtina nebude jazyk, kterým bych se chtěla víc zabývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
8.12.24 16:33

@Ematka proč? Ne. Vadí ti to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40431
8.12.24 16:39

Jedu roky a každý den Duolingo a doporučuju, dává mi to víc, než když jsem chodila po práci do jazykovky.

Je to opravdu dobře udělané a člověk se může učit kdykoliv po chvilkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3152
8.12.24 16:45

41 let, angličtina od 3. třídy, maturita, státnice z právnické angličtiny, zkouška z lékařské anglické terminologie, absolventská zkouška z ošetřovatelské angličtiny, The First Certificate in English (mezinár. zkouška)… ale zapomínám, s dětmi si moc nepokecáme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
8.12.24 16:49
@PetraJ píše: Více

Já jsem ročník 83, též jsem se učila německy (kvůli babičce, která si vzala Němce) a s AJ jsem začala „až“ v 15, čili rok 1999 a i tak mám AJ na úrovni C1-C2, hrozně mě bavila, pak jsem teda nějakou dobu žila Skotsko, Kypr (úřední řeč AJ), New York, v práci jsem ji nikdy moc nepotřebovala, ale posledních cca 10 let konzumuju veškerý vzdělávací obsah a knihy z 90 % v angličtině, stejně tak filmy, podcasty, seriály, mobil i ntb mám v AJ, takže ji používám denně. S rozvojem appek nebo chatuGPT anglicky i mluvím aniž bych potřebovala živého člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
8.12.24 16:50
@Hydra854 píše: Více

Manžel umí, ale jako mladý vycestoval pracovat do Austrálie, tam se naučil a pak tu začal pracovat pro americké korporáty, kde angličtina byla na denní bázi a dodne to tak je. Oba umíme, musíme. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.12.24 16:51

Neumím, nebaví mě už od školy, kdy jsem se styděla mluvit a učitelka na mě kvůli tomu ječela, že mě nechá propadnout, dokonce si pozvala mámu, aby jí řekla, že budu mít trojku, i když mi vycházela jednička. Na gymplu jsme měli na AJ učitelku, která když viděla, že nebudeme maturovat, nam dala svatý pokoj a za 4 roky jsme neprobrali ani jeden díl učebnice, ale často jsme zpívali.
Ale kdysi jsem se domluvila německy i rusky.

• Citovat
  • Upravit
leopanda
8.12.24 16:52

Každopádně nejlíp se učí cizí jazyk, když ho je člověk nucen používat ideálně denně. Ztratí se ostych a víc si začne věřit. Dobré je také číst v angličtině, osvojit si tak různá slovní spojení, idiomy, slovní obraty a tak.

• Citovat
  • Upravit
175
8.12.24 16:55

Skola mi nedala nic, ale par let po skole jsem se vydala do Anglie, kde jsem zila 3 roky a dochazela i do skoly na anglictinu pro cizince. Pak 20 let po korporatech, zase pulrok staz venku a obtyden travim pracovne cas v zahranici. Takze umim slusne.

Na skolu bych nesvadela nic, ted se ucim nemcinu, aby mozek nekrnel a jde to i po 40 :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11704
8.12.24 16:59

Já měl angličtinu až na střední, němčinu od základky. Takže základní jednoduché větičky v anglině zvládnu, třeba Jór ajz ár september, ale němčina je mi bližší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
8.12.24 17:01

Tak nějak základně se domluvím. Hodně jsem toho po škole zapomněla. V žádné práci jsem angličtinu ani jiný jazyk nepotřebovala. Partner neumí vůbec, stejně tak někteří přátelé. Učili se rusky nebo německy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze