Umíte anglicky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Všechnoznám píše: Více
Je mi padesát a anglicky neumím. Na základce jsem měla ruštinu a díky spolužákově mamince jsem si s oblibou četla v polských časopisech pro ženy. Na střední nás němčinu učila ruštinářka, která byla asi tak tři lekce před náma
a rok jsme jeli latinu. Z knih pro samouky jsem se učila italštinu a esperanto a později jsem opakovaně chodila do kurzů angličtiny, které se mi nikdy nepodařilo dokončit. Vždycky jsem totiž zhruba v polovině kurzu přestala stíhat zbytek třídy natolik, že už ani nemělo smysl pokračovat. No, jak to tak říct… momentálně umím česky (a díky internetu jsem se naučila psát jak hotentot a začala dělat gramatické chyby) a rozumím slovensky, jinak nula nula prd…
Teď momentálně procházím obdobím, kdy se opět (po kolikáté už
) učím anglicky, tentokrát z apky. Jako pokud na ni chodím každý den několikrát, tak to jakž takž jde. Pokud den-dva vynechám, opět neumím ani to, co už jsem dělala bezchybně. Navíc apka mi nabízí k procvičení starší testy, takže vidím, že v nich dělám stále stejné (doslova) chyby
Vím, že v této větě jsem vždy udělala chybu… ale nejsem s to ji dát dohromady správně, znova ji sesmolím stejně blbě, s naprosto stejnou chybou. Odjakživa v jakémkoli jazyku byla mojí slabou stránkou slovní zásoba a čím jsem starší, tím hůř se mi slovíčka pamatují. Angličtina je navíc hnusná a nelogická, částečně se tváří, jako že má nějaká pravidla… aby se vám vzápětí vysmála, že jste jí na tu blbost naletěli
A často doporučované sledování filmů v originále je v mojí fázi věčného začátečníka taky na prd. Pokud nemám slovní zásobu, tak nedešifruji jednotlivé výrazy. Navíc jsem si díky tomu uvědomila, že já třeba vůbec neslyším přízvuk. Dcera mě občas upozorní: „Hele, Australan… podívej, Brit…“ a já slyším houby. Tuhle jsem si dokonce teprve někdy v průběhu druhé řady seriálu všimla, že hlavní postava vyslovuje jméno další časté postavy tak nějak jinak, než ostatní
V naučných videích mi správná a špatná výslovnost často přijdou vlastně stejné. Jako prd si pamatuji, houby slyším, skvělá výbava na učení cizích jazyků ![]()
- Citovat
- Upravit
Jsem s angličtinou v denním kontaktu, pro mou práci je naprosto nezbytná. Certifikát mám CAE (C1). Začala jsem se anglicky učit až ve 28 letech, prakticky od nuly. Dala jsem do toho hodně času, úsilí a peněz. Akorát přízvuk bohužel nemám a nikdy nebudu mít perfektní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anglický asi umím docela obstojně, začala jsem se učit až na střední, většinu umím z praxe plus pár jazykových kurzů.
K mezinárodním zkouškám jsem se nikdy nedostala, popravdě je nikdo po mě nikdy nevyžadoval…
Používám denne anglictinu a francouzštinu hlavně právní a obchodní, v minulosti hodně technickou…němčina už je trošku na vedlejší koleji..stačilo by pár měsíců to oprasit
Přestože učení jazyků je pro mě jednoduché, zcela dokážu pochopit, že ne všichni mají dáno, že se jakýkoli jazyk učí jednoduše.
Také jsou profese, kde člověk jazyk opravdu nepotřebuje a pokud se jazyk aktivně nepoužívá, vtak ho člověk zapomíná.
Film v originále ač rozumím, tak si raději pustím dabovaný film…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kyslík píše: Více
Perfektní přízvuk má málokdo…konec konců, co je Perfektní, kdybys chtěla ten, co má nejvíc uživatelů angličtiny, tak doporucuji „indicky“ ![]()
To jsou věci, kterými se my trápime úplně zbytečně…rodilí mluvčí mluví sami s bambilionem prizvuků a nerodilí s druhým bambilionem ![]()
Nejlepší situace jsem zažila v multikulti teamech, když všichni mluvili anglicky a stejně musel někdo překládat
Se mi stalo i že jsem „překládala“ rodilým mluvčím já
Zrovna třeba ty Indy mi s radostí v telefonu předávali ![]()
Příspěvek upraven 08.12.24 v 19:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ziju 15 let v Nemecku, mluvim denne nemecky. Anglictinu jsem se zacala ucit v 5. tride, milovala jsem ji. Diky pobytu v Nemecku uz anglicky nemluvim, ale rozumim, pasivni znalost. Na dovolene jsem se ale domluvila bez problemu anglicky (co potrebuju, vyridim). V TV si ted opet poustim filmy v anglictine (s titulky), k nemcine jsem nikdy neprilnula. A spanelsky jsem se ucila ctyri roky, tu jsem uz ale pozapominala, mam v planu si ji zase zopakovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beruska999999 píše: Více
Přesně, nejlepší jsou meetingu, kde máš co člověk to jiná národnost…
Zlatej Ind, jsem teď nedávno měla call s Irem a to byl nářez ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to je pravda, zrovna ten indický přízvuk miluju
Jinak máš pravdu, vlastně bych chtěla, aby ta moje angličtina prostě jen „krásně plynula“ a nebyly tam známky českého přízvuku. Ale tím, jak jsem se začala učit až před třicítkou a jen z domova, tak to holt asi ani není možné a je zbytečné se tím něak zvlášť trápit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme 40+ já mám AJ tak na C1, no možná už i C2, nejsem si úplně jista. Certifikát jsem nikdy nepotřebovala, takže jsem ani nedělala testy. Je to už hezkých pár let můj pracovní jazyk. Chlap má C2 i s certifikátem. Ale omezeně se anglicky domluví i obě naše babičky, jedna 70+ a druhá 60+. Ty to nasáli jako houby sami z médií. Takže mě to přijde normální. Ale zdědili jsme talent pro jezyky zjevně po nich
. Teď se v zásadě oba učíme pro oba šestý jazyk, pokud bereme v potaz jenom ty, kde mluvíme plynule.
- Citovat
- Upravit
@kyslík píše: Více
To ti nepomůže. Mě se zas líbí, jak je hned po pár větech znát, že to mluví čech. Kdysi mě učila paní, která vyhodnocuje testy pro Cambridge certifikát. Ta říkala, že zbožňuje, jak čte texty se zadáním a vane na ni duch jednotlivých národů. Že to už umí docela dobře poznat jenom ze stylu psaní.
Můj chlap se kdysi fakt snažil naučit english english i s přízvukem, když bydlel v Londýně. Výsledek byl, že mu jedno dítě řeklo „you speak funny“. Chvíli jako angličan a chvíli cizinec
.
Já takovéhle aspirace nikdy neměla - končilo to úrovní, ať mi rozumí
.
- Citovat
- Upravit
@Hydra854 bude mi 38 a angličtinu jsem se učila od školky, ano umím anglicky a stará si s malými dětmi nepřipadám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mi pripada ze taky zalezi odkdud jsi. Pripada mi ze treba kamaradi z Prahy, celkove Cech maji ten prizvuk v anglictine ‚lepsi‘, nez ti co maji puvodne tvrdsi prizvuk - jsem z Ostravy, v Anglii ziju 15 let a porad si tam ten ostravsky prizvuk slysim. Ale proste stejne neni zadny prizvuk ‚spravny‘, spravny anglicky prizvuk je ten co slysime ve zpravach na BBC
jinak kazdy kraj ma jinaci prizvuky, cim vic na sever tim vzdalenejsi tomu ‚spravnemu‘ prizvuku. A vzdyt je to tak v kazdem jazyce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka a to pracuješ jako lékařka s psychiatrickými problémy, to bych fakt nechtěla, aby jsi mě někdy léčila…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Všechnoznám píše: Více
Od kolika let se učíš anglicky? Že jsi takový machr? Předpokládám že od nějaké třetí třídy?
Moje děti jsou na gymplu a mají C2 obě a ani je to moc námahy nestálo. Kdybych měla takové podmínky jak ony, mám to taky, nejsem na jazyky blbá a když to do tebe tluče někdo od třetí třídy 3 hodiny týdně ve škole, tak i průměrně chytré dítě pak zvládne film v originále.
Tak si představ, že na základce máš ruštinu, na střední a na vysoké němčinu a s angličtinou začneš kolem třicítky po kurzech jen tak pro zábavu. V práci angličtinu nepotřebuješ, tak se učíš tak sama, jako samouk.
Zajímalo by mě, kolik jazyků ses ty naučila jako samouk tak, abys zvládla sledovat filmy v originále. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já třeba nechápu, proč si lidi nepouští věci výhradně v originále (nehledě na to, že dabing je nechutná věc, která by snad měla být zakázaná, brrr). To fakt posune každého, to ani není možný být vůči tomuhle rezistentní, pokud člověk není úplně mimo.