Umřelo nové morče

17630
13.11.16 07:15

Umřelo nové morče

Ahoj holky. Nestalo se vám prosím vás něco podobného?
Ve čtvrtek jsme si koupili morčátko, samičku. Byla trochu pokousaná od spolubydlících a zdála se mi i celkem hubená, ale jinak dobrý. V pátek jsme jí pořídili ještě kamarádku. Děti je teda tahaly, ale hlídala jsem je, aby jim neublížily. Vcera se to první morčátko začalo chovat divně. Občas zapištělo, vypadalo jak kdyby ho něco bolelo, pořád sedělo v koutě a občas sebou cuklo. Ale jedlo, pilo. Tak jsem si řekla že uvidím ráno a ráno už bylo mrtvé :(
Nevíte co to mohlo být?
Bylo už nemocné z obchodu, nebo za to nějak můžeme my? Už jsem z toho na nervy, kdysy nám už takhle jedno morčátko umřelo, ale to vypadalo víc jako mrtvice. Tohle nevím prostě, nechápu to. Děti budou brečet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
13.11.16 07:33

Těžko říct… Ovšem klidně už z obchodu nemocné být mohlo.
Zapátrej v okolí a určitě najdeš někoho, kdo morčátka chová, nekupuj už ze zverimexu. Seženeš i morčata s průkazem původu, tam se riziko komplikací ještě o kus snižuje.
My třeba máme křečka s PP a když si vzpomenu na ty mršky polodivoké kousavé, co jsem měla jako malá ze zverimexů, tak to je prostě rozdíl a ráda si za zvíře s lepším původem (tím myslím třeba nepříbuznost rodičů i podmínky chovu) připlatím. U morčat to bude v řádu stokorun…

Morčátka je mi líto. Asi bych chvíli nechala to druhé „v karanténě“, jestli je OK a pak až dodala nového kámoše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
13.11.16 07:38

@Pipet no právě z toho mám teď hrůzu, aby nám neumřelo i to druhé. Jak dlouhá by ta karanténa měla být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
13.11.16 07:50

Velice pravděpodobně bylo nemocné už z obchodu. Stalo se mi to už víckrát, že jsem si přinesla nemocné morče nebo s nějakou vadou způsobenou neustálým sourozeneckým křížením, protože bylo do pár dní mrtvé. Nejdéle vydržela vždy morčata, která ke mně někdo odložil a nebyla ze zverimexu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2840
13.11.16 07:51

Morcatka kupujte vzdy spolu, kdyz jsou na sebe zvykle. Mozna to prvni byl mrzacek, viz hubenost, pokousanost, a to druhe ho proste dorazilo, byt jenom zajmem o nej. A taky stres z deti mu asi nepomoh… Zvirata ze zverace jsou hrozni chudaci, zdravotne na tom byvaji zle a jeste ta cena… Projdete inzeraty, i obyc morcat se nabizi dost, leckdy i zadarmo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
13.11.16 07:51

Vzala bych to druhé i tělíčko toho mrtvého k veterináři. Ten vám řekne víc. Další morčátko si vemte od chovatele, rozdíl v ceně jsou asi dvě stovky, rozdíl ve zvířátku neuvěřitelný.
Ještě mě napadá, že morče mohlo umřít i na stres, pokud bylo méně odolné a nebylo zvyklé na lidský kontakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
13.11.16 08:06

Ano, stalo. Je to už 20 let zpět. Ale měli jsme i štěští, jedno morče z obchodu jsme měli 11 let.

Ale za mě, jedině od prověřeného chovatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
13.11.16 08:12

@Antonie Bolavá To nevím, jak dlouho… Asi bych se poradila s veterinářem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.11.16 08:20

Bylo uz nemocne. Ve zveracich s nima vesmes zachazej desne. Chovam cistokrevny morcata v byte a mam nesrovnatelny zvirata zdravim vitalitou a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.11.16 08:22

To co vypadalo jako pokousani mohla byt plisen nebo svrab. Jestli se to druhe morce zacne drbat nebo olysavat napis, poradim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.11.16 08:24

@Heivka ja prodavam na mazliky za 150. Nikdy se nestalo ze by nekomu zvire ode me jen tak chciplo. Kdyz mi zakladatelko napised odkud jses poradim kolegu chovatele z okoli. Znam jich osobne furu a vim jaka zvirata maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
13.11.16 08:34

Je teda fakt, že proti té druhé ani moc nejedla. Tahle tady od začátku běhala, pořád má plnou pusu. I si už vezme od nás z ruky. Jedla i pamlsek od dcery, když jí při tom chovala. Prostě je celkově taková vitálnější, živější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
13.11.16 08:40

Příspěvek upraven 20.05.22 v 12:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
13.11.16 08:46

Taky bych se přimluvila za morčatko od chovatele. To vaše mohlo mít klidně svrab. Morčata obecně jsou hodně náchylná zvířata a všechny jejich změny je potřeba řešit rychle. Mohl vám ale klidně i prochladnout, než jste ho donesli do auta. Stres z dětí mi taky určitě nepomohl. Jinak doporučuju, když 2 morčátka, tak najednou. My máme jedno a jelikož si s ním pořád hrajeme, tak mu ten sociální kontakt nechybí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.11.16 08:49

Z popisu vyplyva ze to byl svrab. To se da snadno lecit a levne ale tady uz bylo pozde. Kdyz budete mit nekdo potize s morcatama piste. Nejsem vet jen chovatel ale mam zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný