Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, ujali jsme se opuštěného pejska, plemeno slovenský kopov, je mu rok a čtvrt. Je to podle chovatelů hodně, hodně bouřlivé plemeno, které se zklidňuje až kolem 4.roku (viz příručky o tomto plemeni). Psy chováme 30 let, toto plemeno ale máme poprvé. Pejsek v porovnání s jinými pejsky, které známe, značně pomaleji chápe, pomalu se učí, navíc je extrémně bouřlivý, živý, jak přesně píší příručky. Z povelů zvládl po denním procvičování Sedni, Přines, Pusť, Fuj, podá pac, přijde na zavolání, přijde i domů, dobře aportuje. Problém je chůze na vodítku, hodně, hodně táhne. Chodíme denně. Zkusila jsem triky zastavit se, přišlápnout vodítko, aby pochopil, že táhnout se mu „nevyplatí“,že se při táhnutí zastavíme, ale marně, nepochopil, že má zpomalit. Zkoušíme na zahradě, tam to ještě jde, ale venku ho nadchnou pachy, nové dojmy a viz bouřlivý temperament zrychlí. Halti ohlávku nechci, cvičák tu není. Pejskovi se maximálně věnujeme, jsme doma, pracujeme doma. Žije v bytě, nikoliv v kotci. Prosím, nějaké tipy ohledně táhnutí vodítka? Nepochopil co se po něm chce, aby zpomalil. Dík ![]()
Příspěvek upraven 07.11.16 v 22:38
@maskovak co zkusit ohlávku - u některých psíků to pomáhá
. Stahovací obojek - na jakém obojku ho máš
i když máš zkušenost se psíky, tak to asi nebude na tlustém, jen mě to napadlo
@Ginuš Jsi hodná, my fakt ohlávku z principu nepoužíváme. Ještě dodávám, že když ho zpomalím, přišlápnu vodítko, sedne si, a jak uvolním, zase se rozběhne
.Nepochopil, že chci, aby zpomalil. Nevím, jak mu to „vysvětlit“.Dodávám, že všechny povely se učil pomaleji než ostatní pejsci co jsme měli.
Já tedy psy tak dlouho nechovám, ale zkusila bych buď mu dát postroj a vodítko si dát kolem pasu, aby Vás nemohl tahat, nebo mu dát ohlávku. A hodně odměňovat za volné vodítko.
Mě pomohl na hodně tahavou útulkačku ten postroj a časté změny směru. Časem se unavila a poznala, že je lepší být blíž u mě, aby se snáz přizpůsobila.
P. S.Stahovací pobojek psům nikdy z principu nedáváme (měli jsme tosa inu, dogy, pastevce, ovčáky atd.atd.),všichni bez ohlávky a stahováku. Potřebuji s ním přijít bez pomůcek na ten správný trik jak na něj ![]()
@Jareach já si dala vodítko kolem pasu a táhne i tak
je to takový jelimánek, pomaleji mu vše dochází ![]()
@maskovak a co zavlnit vodítkem aby ho trošku kleplo do zad - zkoušela jsi jak reaguje?
@Ginuš zkusím,dík, ale obávám se, že se otočí co se děje, a poběží dál ![]()
Chces pouzit to, na co bude reagovat nebo to, na co ty bys rada, aby reagoval?
@maskovak ještě na některé psíky fungovalo zasyčení, trochu je to uklidnilo
. Ale jak píšeš, mladý, divoký
. JInak měla jsem taky adopčátko a po cca 6letech jsme zjistili, že nechápe pomaleji, ale že je prostě vyčůraný flegmatik
@zuzouš Chci pouzit cokoliv vyjma z principu stahovaciho obojku a stahovaci ohlavky.Jak jsem napsala, tyto 2 veci plus „protistekaci“obojek proste z principu neuzivame a uzivat nebudeme.Meli jsme velkou chov. stanici a na nasi psy jsme proste (i kdyz ji uz nemame)v chovu tyto pomucky nevyuzivali a vyuzivat nebudeme.Za ta leta mi proslo rukama hodne psu, tento je ale extremni, takze nepovazuji za hloupe poradit se s jinymi o tom, jak oni ucili akcni pejsky. Uvitam zkusenost hlavne od nekoho, kdo ma toto nebo podobne lovecke plemeno. Dekuji za pochopeni.
@Ginuš Dík,hodná, zkusím
.Tenhle vyčůraný nebude, on prostě opravdu pomaleji chápe, kdybys viděla jak dlouho se učil při denním opakování základní povely
.Ale máme ho moc rádi ![]()
Takhle kopov vypadá, je to silné akční plemeno šlechtěné na lov divokých sviní atd. ![]()
https://www.youtube.com/watch?…