Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Tak třeba se chtějí mimosoudně dohodnout? Napsala jsi dost málo informací. Jestli se ti zdá, že začal jednat proti tvému zájmu, buď vyměnit, nebo aspoň pohrozit výměnou.
@Anonymní píše:
Dobrý den, máte někdo negativní zkušenost nebo podezření, že byl Váš advokát uplacen protistranou? Například že během několika jednání najednou změnil názor na téma které řešíte a začal s Vámi vyjednávat a motivovat vás pro výhru protistrany? Například mě napadlo, že se advokáti mohou kontaktovat s tím, že protistrana dá každému advokátovi nějaký obnos peněz, pokud vyhraje. Je to trestné, ale děje se toto? Mám podezření že můj advokát trochu změnil názor, po kontaktu s protistranou, tak se ptám.
Co myslíš to „výhrou protistrany“, že se chce dohodnout? Úplatek je velice nepravděpodobný. Spíš bych předpokládal, že Tvůj zástupce zjistil, že to není tak černobílé a protistrana má mnohem vyšší šance na úspěch, než to vypadalo na začátku.
Nebo je to taková blbost o co se soudíte a druzí mají takové argumenty, ze nemáš šanci.
Ano. Určitě se mezi sebou domlouvají, někdy, někteří. Nemusí tam jít jen o peníze. Znají se ze školy, z jiných soudních projednávání, spolupracují spolu na velkých právních projektech. Vyměnit advokáta přijde draho, protože se opět mu musí všechno informačně předat a opět není záruka, že se nestane totéž. Přeji pevné nervy.
Zřejmě posoudil situaci, a vidí, že dohoda by byla přínosnější. Zřejmě není reálné spor vyhrát, tak chce získat aspoň něco.
Ne - spíš konečně pochopil o co jde, popřípadě se nějak změnila situace a vidí že dohoda je výhodnější pro všechny.
Jen teda je pak velké zoufalství pokus klient je pořád krvelačný idioot bez špetky příčetnosti a namíst přehodnocení toho co je rozumné začne paranoidně hledat korupci a zlé úmysly.
Dobrý advokát umí posoudit situaci a vyhodnotit, co bude nejlepší pro klienta. Neposlouchá bezhlavě klienta a nežene ho do předem prohranýho sporu. Dobrý advokát zafunguje i jako mediátor, i když se to klientovi nemusí líbit.
Jasne, ze se to deje.
Ted je spis otazka, co s tim dal
.
Idealni by bylo se ho zeptat, ze zmenil nazor a jaky k tomu ma duvod, jestli ma nejake nove zasadni informace, ktere chces vedet atd.
Jako zmena nazoru urcite mozna je, ale musi to prece nejak komunikovat vuci tobe.
Ano, vím o situaci, kdy najednou advokát začal jednat tak, aby vyhrál ekonomicky silnější klient, který byl mimo jiné násilník.
@Anonymní píše:
Dobrý den, máte někdo negativní zkušenost nebo podezření, že byl Váš advokát uplacen protistranou? Například že během několika jednání najednou změnil názor na téma které řešíte a začal s Vámi vyjednávat a motivovat vás pro výhru protistrany? Například mě napadlo, že se advokáti mohou kontaktovat s tím, že protistrana dá každému advokátovi nějaký obnos peněz, pokud vyhraje. Je to trestné, ale děje se toto? Mám podezření že můj advokát trochu změnil názor, po kontaktu s protistranou, tak se ptám.
Advokáti spolu komunikují písemně. Když jsem řešila svojí věc, právník mi posílal komunikaci v kopii. O kopie komunikace určitě můžeš požádat, udělej to.
Nevíme oč jde, chtělo by to více podrobností.
Člověk si platí advokáta, aby hájil zájem klienta, který mu platí. Pokud to tak není, tak se tomu člověk má bránit. Prostě si to nenechat líbit. Lze si i stěžovat na Českou advokátní komoru.
@poučená píše: Člověk si platí advokáta, aby hájil zájem klienta, který mu platí. Pokud to tak není, tak se tomu člověk má bránit. Prostě si to nenechat líbit. Lze si i stěžovat na Českou advokátní komoru.
Někdy je ovšem v zájmu klienta dohoda, ne vleklý soudní spor, který nemůže vyhrát a bude z něj jen vysávat peníze.
@Anonymní píše:
No nehledal bych v tom hned úplatek, je málo pravděpodobný. Ale občas se stává i mně, že se protistrana chová natolik prasácky, že po konzultaci zástupců může některý z advokátů svého klienta začít usměrňovat, vracet do mezí zákona a práv dětí a vést spor k uklidnění a dohodě. Bohužel to nezřídka končí výměnou advokáta místo pochopení reality, a pak si takový klient najde advokáta stejného ražení, tedy konfliktního pohybujícího se na hraně nebo i za hranou zákona.