Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny mamči, tak dneska jsme byli u paní doktorky se zácpou, protože Adámek už asi šest dní nekakal a ona mě úplně rozhodila tím, že malého krmím snad úplně špatně.
Neřekla to doslova, ale přesně tak to vyznělo. Mrkvičky malý smí jen malinko, jinak musí jíst brambor, petržel a celer. No kulila jsem na ni oči, protože si myslím, že to je hodně alergizující zelenina i na naše sedmiměsíční mimi. Červená řepa mi byla úplně zamítnuta spolu s brokolicí a rýžová kaše k večeři taky. Navíc, když jsem ji řekla, že malému nedávám cukr, tak říkala, že trošku musím a taky že malý má pít heřmánkový čajík. Tak mi prosím maminky poraďte kde je ta pravda? Jsem tak strašná matka, že neumím dítěti dát správnou výživu?
A taky vůbec netuším co dneska dát malému k obědu a hlavně k večeři, když kaši nesmí. Poradíte mi jestli už může papat lepek? Moc vám všem děkuji. Velmi zmatená Kitten
já myslím - teda vím, že rozhodně špatná máma nejsi!
Myslím, že ti spíš dr měla říct, že např. mrkev staví, takže ta zácpa je na 99% z tý mrkve. nevím, kolik vám je a jak dlouho přikrmujete, ale prckovi k tomu něco přidej a pokud má zácpu, mrkev opravdu vysaď na nějakou chvilku, rýže staví taky, banány - chce to dát něco projímavějšího (švestky, jablka, hrušky - ale z jablka a hrušek může bolet bříško, heřmánkový čaj taky usnadňuje vykakání). Myslím že to dr jen špatně podala. S příkrmy podle všeho začínáte, atkže taky bude chvilku trvat, než si nato prcek a jeho stolička zvykne. Jídla mu možná zkraje dají trochu zabrat u kakání, protože řídká mu doteď šla relativně lehce, teď začnou poamlu bobíci.
Co se lepku týče, tak někdo ti bude tvrdit, že do roka to dát nesmíš, někdo řekne, že to po 6měsíci zkusil. Já to zkusila kolem 8měsíce.
Pokud jste ohroženi alergiemi, tak samo bys měla hlídat, co je alergizující a s příkrmy začít pomaleji. Pokud ohrožení nejste, buď taky opatrná, ale nemusíš tolik. Ale zas to je věc názoru.
Nevím, kolik vám je, od 8měsíce jsem malé dávala bílý jogurt a to taky působilo, že „chodila na velkou“ pravidelně (ne průjem).
Myslím, že se často zbytečně alergiema straší, pokud je nemáte v nějaké silné formě v rodině, tak se jich neboj. Já jsem dávala dětem petržel, celer a jinou zeleninu normálně od půl roku a nic se nestalo. Taky tu kaši bych klidně dávala jinou než rýžovou, na krupicové kaši jsme vyrostli všichni a alergii na lepek má jen minimum lidí. To co dáváš zatím k jídlu ty, je asi opravdu většinou způsobující zácpu. A trocha cukru myslím nevadí, vždyt i mateřské mléko je dost sladké. Přeju brzy´úpravu kakání, vždyt i dospělým není dobře když se nemůžou vys… Morka
Kitten,
ty vůbec nejsi špatná matka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To, co píšeš, že Adámek jí, to my dáváme taky a zácpu jsme vživotě neměli! ![]()
Taky jsem nikdy neslyšela, že se nemá jíst rýžová kaše, i když vlastně rýžový odvar je proti průjmu. Četla jsem, že dětem hodně pomáhá švestková přesnídávka (např.Hipp), tak to zkus jako na svačinku.
Na oběd mu udělej kuřecí vývar s bramborem, petrželí, malinko mrkvičky, bezva je i listový špenát.Teď není jeho sezóna, ale já dávám trošku mraženého, to se prý už smí i od 7. měsíce. Toho celeru bych moc nedávala…
Nebo třeba uvař krůtí masíčko s bramborem, rozmixuj, zakapej slzičkou oliv. oleje, posypej petrželkou nadrobno.
S lepkem ještě vydrž, přijde čas ![]()
Ten čaj je fakt dobrý, ale já ho nesladím.
Snad se to Adámkovi zlepší! Držím palečky!
Ahoj Kitten,
no, my mely nedavno stejny problem - zacpa jako hrom - pomohl nám švestkový sunárek, trochu ohřát a pít - hlavně při obědě.
Jinak si myslim, že tvá dr. to blbě podala. Podle mě kaše neškodí a vaříš to, co každá jiná máma - mrkev, brambor, řepu, petržel, brokolici atakdal..
Jak psala Gabinka - mrkev, banan, ryzi bych chvili vynechala, protože to staví.
Radka
Zapomněla jsem na jogurt! Já ho dávala od 8 měsíce - bílý. Ten by měl pomoci na trávení.
Kitten, urcite na to ides dobre, to pani doktorka sa zabudla asi v nejakej prehistorickej dobe. Uz ma fakt vytaca, ze pediatri absolutne nerespektuju doporucenia svetovej zdravotnickej organizacie!!
Preboha, to sa nevzdelavaju??
Cest vynimkam a tym sa hlboko ospravedlnujem.
Rozhodne ich nehadzem do jedneho vreca, ale nie si zdaleka jedina, co ma podobnu skusenost.
Maximalna blbost je, ze musis davat cukor!! To je fakt prezitok doby minulej, ked sa do kazdej flasky sunaru davala lyzica cukru (nasla som to v poznamkach o vyzive kojenca zo zdravotky, ktoru som navstevovala).
Ja som cukor do roka nedavala vobec, ma ho dost v ovocnych predsnidavkach-ovocny cukor. Je pravda, ze ho obcas nezabije, ale rozhodne nie je k zivotu nevyhnutny!!
Harmancek silne alergizuje, to je dalsia maximalna kravina.
Celer a petrzlen to je tiez uplne nevhodna zelenina-nam ju dr. do roka vyslovene zakazala.
Takze moja rada-zmen dr.
Taka, co ta namiesto podrzania odpise s tym, ze sa citis ako neschopna matka si nezasluzi mat klientov. Hlavne v dnesnej dobe, kedy uz aj lekari maju velky problem najst si zamestnanie, a bojuju o klienta.
Aby som ta upokojila, tak ti poslem nejake linky o strave.
http://www.nestle.cz/…y/beba_3.htm
http://www.calendula.cz/…_kojencu.htm
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…
Co sa tyka tej zapchy, tak je vyborna slivkova stavicka, myslim, ze sunarek robi bez cukru, aj slivkova predsnidavka, to uz by ste mohli. Mozete aj bezlepkove obilniny, kukuricu kasu, pohanku, jahly.
dalej je dobre jablcko v tom je hodne vlakniny.
A dolezite je, aby co najviac pil. Dobra je vlazna voda po ranu, (ak to do neho dostanes. Cajik by som volila iny ako harmancek.
A neboj sa, urcite si dobra mama. To sa stane obcas kazdemu, ja mam 3 kamosky, ktorych deti trpia na zapchy a to maju 15m a nepomaha vobec nic. Musia davat lanove semienka a laktulozu. su proste deti, co na to trpia a strava na to ma uplne miminaly vplyv. (oni uz papaju tamer vsetko).
Skutocne chapem, ze lekari toho maju vela, a ze spravia aj chybu, to vsetko je pochopitelne. Ale zakladna neznalost to uz sa mi zda ina kava, to uz mi zavana proste ignoranciou a nekompetentnostou.
Ako by sa ludia pozerali na pravnika, ktory by robil podla neplatnych zakonov a nesledoval by novely? Asi by rychlo skoncil v svojej profesii. Ale lekar, ktory ma velmi zodpovednu profesiu, zodpoveda za zdravie, sa evidentne moze drzat svojich zauzivanych rad ![]()
My povedzme mame pristup na net a vieme si vela veci zistit, ale co maminy, pre ktore je nazor lekara nazot boha?
Ja aj tym, ze som sa v zdravotnictve dost pohybovala a ze som sa vela krat sama na sebe stretla s vyslovene poskodenim zdravia vplyvom neodbornosti, alebo lahostajnosti, si lekarov dost selektujem a su taki, ktorych si hlboko vazim a obdivujem ich a potom taki, u ktorych dost pochybujem o ich kvalitach a ich nazor si vzdy radsej niekde overim.
Aj lekar je len clovek.
Drzim palce, aby sa zapcha stratila a bol to skutocne len prechodny problem. Ja som syna krmila rovnako a nikdy nemal so stolicou najmensi problem.
Este ma napadlo, skus mu tie predsnidavky hodne riedit. to by tiez mohlo pomoct.
Holky moc vám všem děkuju, asi jsem to fakt špatně pochopila. Vůbec jsem netušila, že mrkvička může způsobit zácpu, moc jste mi pomohly se v tom zorientovat Moc moc moc děkuji Kitten
já tedy Morce budu oponovat
cukr dítě naprosto nepotřebuje (teď, myslím sacharózu), nevím kde na to ta doktorka přišla, navíc z něj může bolet bříško a staví!!..
Alergie jsou bohužel v dnešní době velký strašák a bohužel se to nedá srovnávat s tím když mi jsme byli malí..takže já bych každopádně na alergeny pozor dávala..
a co ti poradit..no nevím, my nikdy s kakáním problémy neměli a jíme od všeho trochu - brambory, mrkev, hrášek, kukuřici, řepu, brokolici, špenát. K sváče ovocné přesnídávky - zkus švestku tuším od Sunárku, mohla by pomoct, já dávám neslazené Devy + nastrouhané čerstvé jablko.
Kaše střídáme pohankové, rýžové, jáhlové - nedělat příliš hustou, spíš polotekutou - jinka bolí bříško, stejně tak po krupici.. (ta by se musela min. na 12h namočit - i za nás se to tak dělalo, jak mi sdělila tchyně)
Jednu dobu jsme pravda měli kakání kapku tužší, ale to se spravilo jen co jsem ji naučila vypít aspoň půl deci denně (do té doby - 8měsíců pila jen mojr mléko) - tak to zkus, ale pozor heřm. čaj je možný alergen, spíš kup nějaký dětský bylinkový nebo ovocný, nebo zkus čistou vodu, některé děti ji pijí
hodně zdaru v kakání ![]()
Klaris
Ahojky,
doporučuji ti používat špenát, měli jsme problém. Ale dáme tak 3× týdně špenát a je klid. Jinak s ovoce švestky, meruňky, hrušky a hlavně jablíčka.
My teda ovoce zatím nejíme, ale je to z brožury kterou jsem dostala od doktorky.
Achesa a Anička
Ahoj Kitten,
přidávám se ke Gothic - změň doktorku!!!
A konkrétně: mrkev samozřejmě dávat můžeš, pouze její přebytek působí zácpu a ještě je to individuální. Ideální je zeleninu kombinovat, prostě uvařit více druhů a rozmixovat či rozmačkat. Rozhodně můžeš dávat brambory, ovšem právě teď je ta nejhorší doba, takže buď kup bio nebo s nimi počkej na jaro. Petržel a celer 7měsíčnímu dítěti nedávej, je to opravdu velmi silně alergizující zelenina. Když s ní chvíli počkáš, vůbec o nic nepřijdeš, jen o strach z alergické reakce. Červenou řepu ano, brokolici ano, květák (záleží taky na tom, jak jste na tom s nadýmáním), tuřín, kedlubnu, cuketu…
Co se týče špenátu, byla bych velmi opatrná, je to koncentrát dusičnanů a pokud není čerstvý a bio, nemůžeš si být jistá. Rozhodně jak tu někdo psal třikrát týdně špenát - to tedy určitě není dobrá cesta. Výjimkou by byl špenát od Hippu, který je bio, ovšem je v něm bůhvíproč smetana a ta do jídelníčku kojence rozhodně nepatří.
S masem i lepkem bych počkala po ukončeném prvním roce, není to nutné, ale čím míň zatížíš trávicí systém dítěte v prvním roce, tím líp bude prospívat teď i později.
Heřmánek NE, to je pro kojence nevhodná bylinka!
Cukr NE NE NE!!! Bože, další hovadina - prý neškodí, protože MM je taky sladké, no to mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě! Nebetyčný rozdíl je mezi laktózou v mateřském mléce a sacharózou v kostce řepného cukru!!! Dítě minimálně do jednoho roku nepotřebuje sladit vůbec, později je možno přisladit sladěnkou, melasou, případně medem, pokud nemáš alergika. Sacharózu nebrat! A nebrat pediatra, který doporučuje 7měsíčnímu dítěti řepný cukr!!!
Kitten, hlavně klid, řiď se instinktem, srdcem a současnými poznatky, dávej zeleninku, ovoce, bezlepkové obilniny a uvidíš, jak vám bude dobře. Pokud je zácpa akutní, moc doporučuju švestkový sunárek, případně švestkovou šťávu, ovšem hlídej si složení, chtělo by to koupit čistou šťávu v biokvalitě, třeba hipp ji má oslazenou cukrem, cukr ve střevech kvasí a v dětských střevech, notabene kojeneckých dokáže nadělat velkou paseku. Můžeš zkusit i bílý jogurt, třeba activii a zkus taky cvičit s nožičkama, ať se zrychlí peristaltika.
Že paní doktorku pozdravuju!
Zuzana s Pepínem od Letních miminek 04
Plně souhlasím se Zuzkou!!! Vzpomínám na jídelníčková doporučení našeho pediatra. Je fajn, ale v tomhle jsem věděla, že se budu řídit vlastním názorem. I ve dvaceti měsících dávám pozor, co malému dávám k jídlu(naštěstí zbaští cokoli, tedyi zdravé mňamky) a musím zaklepat- ještě nebyl nemocný. Přikládám to mimo jiné i tomu, co jí.
Veru
Holky a můžete mi poradit, jestli můžu malému dávat bezlepkovou rýžovo-pohankovou instatní kaši? Koupila jsem si jí pro sebe ve zdravé výživě (je dokonce i bio) a až pak mě napadlo, že by jí možná už mohl i malý.
Naše doktorka mi zase řekla, že dítě v tomto věku nepotřebuje nic než zeleninu a maminčino mlíčko (teda pokud kojí, že ano). A s tou začínat postupně, což respektuji.
Díky
Komka
Ahoj holky,
já sice trochu odbočím, ale snad mi to prominete. Proč je vlastně sacharóza pro mimi tak nevhodná? Já to tedy dodržovala a dodnes (dceři je 14m) moc nesladím a pokud možno fruktopurem, ale vlastně nevím, proč ![]()
A ještě jedna otázka-myslím, že dcera je jaeště malá na kakao a tím pádem i čokoládu a kakao ve formě nápoj. Nicméně nějak mi chybí argument pro babičky, proč ne. Vím, že čokoláda je alergen, ale není to i něčím jiným?
Dík moc
Jana