Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Varováním je pro partnera fakt, že má dluhy, které neplatí… Pokud by posílali každému oznámení, že dorazí, udělali by to všichni, že by si majetek odvezli… Mohou navštívit obydlí i bez toho aniž bys byla doma, ovšem pouze za účasti policie.. Nejlepší řešení je zajít si k notáři a nechat si sepsat soupis svého majetku, něco to stojí, ale pak budeš mít klid a nebudeš muset dohledávat faktury. Jsou věci denní potřeby, které by zabavit neměli např. lednici, dětem hračky apod. Nicméně tvou situaci bych spíš řešila vyloučením partnera že svého života, když neplatí dluhy a neumí se tomu postavit čelem.
No, tak asi první rada by mohla být, zjistit si jak na tom přítel je s exekucema - zkus např. přes stránky ispis.cz - pokud znáš, jméno příjmení a datum naorzení, zjistít zda má exekuce.
Druhá rada je, pokud nějaké dluhy jsou, tak je splácet, či minimálně KOMUNIKOVAT s věřitelem, potažmo s exekutorem.
Pokud i tohle selže - na rovinu, oni se hlásit předem opravdu nebudou, proč by to dělali? Pak se totiž přesně stává to, že dlužník odveze vybavení bytu, které by mohlo něco splatit, pryč, aby o něj nepřišel.
No, takže Tobě, pokud nechceš prověřit koho si stěhuješ do bytu, nezbývá nic jiného, než své věci opravdu odvézt a nebo k nim mít účty o tom, že jsou to Tvé věci a byli Tvé již v době před nastěhováním přítele. Každopádně první návštěva nebude o odvážení věcí - první návštěva bude o soupisu a polepení těma apartníma nálepkama. Dostanete lhůtu - obvykle pár dní - k tomu zaplatit celou částku. Pokud nezaplatíte v domluveném termínu, tak přijedou a odvezou sepsaný majetek. Pak už bude velmi těžké dostat i své věci zpět. Protože to bude muset jít vylučovací žalobou a obvykle si exekutoři nedělají hlavu s tím, že to odvezou do skladu klidně i pár set kilometrů daleko. Trvá to dlouho.
No upozornění předem by byl nesmysl, to by všichni všechny cenné věci hned odvezli přece:)
Co vím od kamošky, tak upozornění žádné nechodí, jen třeba v tom smyslu, že jí řeknou, že v pátek 1.3. si přijde pro nějakou splátku, přijde, ona ji nemá, polepí nábytek. Hned to neodveze, nemá jak. Co vím, tak nemůžou vzít ledničku, pračku, věci pro děti-jakože postel,kočár, hračky, věci do školy. Jdou samozřejmě hlavně po elektronice a prostě dražších věcech, ale kamoška měla oblepenej komplet nábytek, myslím že kromě postele a kuchyně. Noťasy schovala pod postel do peřin, tam jí nelezli. Měla pak nějakej čas oblepenej byt, konečně začala komunikovat a splácet.
Ale teda komunikují pouze s dlužníkem.
Pokud máš faktury, tak bys je při jejich návštěvě měla použít jako doklad o tom, že věci nejsou dlužníka, a mělo by to stačit,,,,ale jsou to jenom lidi, tak kdoví.
Spíš než odvážet nábytek, bych něco dělala s partnerem, ať si vyzvedává poštu, ať komunikuje, to je základ, a je to to nejmenší a nejlehčí co může udělat, aby všem nezavařil. A splácet aspoň něco samozřejmě, nedělat mrtvého brouka v žádném směru.
Děkuji za odpovědi ![]()
Nemusíte mi ale radit ohledně partnerského života - to není tak, že bych si k sobě nastěhovala problémového člověka nebo dlužníka
Spíš jsem tak nějak paranoidní (mám potvrzené úzkosti)… A mívám dost šílené paranoidní představy o tom, co všechno by se mohlo stát, kdyby… Kdyby někde jel moc rychle třeba a nepřebral si tu pokutu na bývalém bydlišti, protože podle mě mu to nikdo neschová a tak… Pak to naskáče. Takové případy jsou.
Takže nejde o nic konkrétního…
Ale většinou když vím, jak by probíhala nejhorší varianta, jsem klidnější
Proto by mě zajímalo, jak to vypadá.
Ale díky.
Je centrální evidence exekucí, kde si za 60 kč zjistíš jestli dotyčný má exekuci. Pokud partner exekuce má rozhodně mu nehlásit trv. bydliště k sobě. Jinak u tebe do týdne bude exekutor.
Ajo takhle. Pouze teorie:) No je pravda, že jistotu nemá člověk nikdy, a nemusí mít ani potvrzené úzkosti.
Pro ně je odvoz nábytku až tou poslední možností, protože s tím mají práci, prodej se pak táhne a prodá se stejně hodně pod cenou. Je pro ně jednodušší domluva, klidně opaakovaně, mají z toho víc. Ke kamošce jeden čas jezdili pořád, každou chvilku, ta neměla vůbec klidný spaní, protože to hlavně potřebovala utajit před partnerem, vždycky jim dala něco, tzv. zacpala ústa, pak nábytek stejně oblepili, ale i tak k ní jezdili často pro splátky. Hodně se najezdili, ale to je jejich práce, že.
Ale pokud komunikace vázne, tak se nedá nic dělat a odvezou to, ale jak říkám, tomu předchází dlouhá cesta.
@Anik Děkuju
Jasně, já si akorát vždycky připadám jako největší magor široko daleko a všichni si ťukají na hlavu, tak to o těch úzkostech radši říkám rovnou ![]()
Hmm, no a kdyby se během těch jednání dlužník odstěhoval třeba? ![]()
No jsem asi ujetá, tak nějak si říkám, že věřit můžu jen sama sobě a všichni okolo mě jsou nezodpovědní
Ale s takovou bych fakt musela žít navždycky sama. I když i o tom občas přemýšlím…
@nonina Děkuji za info ![]()
Partner momentálně dluhy nemá a ani tomu nic nenasvědčuje, jen jsem paranoidní viz mé předchozí příspěvky
Tak zjišťuju.
K těm účtům - aha, a musí být vše nakoupené před nastěhováním? Tzn. pokud něco koupím pak a na faktuře bude moje jméno, tak to můžou odvézt, protože tou dobou už tu bydlel?
Nevím, jestli to správně chápu…
No a nevíš, co by se dělo, kdyby se partner během toho vyjednávání odstěhoval?
Díky moc.
Máš bujnou fantazii nebo čteš brakovou literaturu. Exekuce se provádějí téměř vždy z příjmu dlužníka. Exekutor odvážející nějaké krámy z domácnosti je spíš filmová postava. Pro normálně pracujícího člověka je taková situace prakticky vyloučená.
@JTom No fantazii bujnou mám, bohužel
Brakovou literaturu nečtu, ale občas něco zveličeného z médií zaslechnu a už to jede…
Každopádně díky za info - takže nejdřív rozhodně přijde exekuce na plat? Zabavování majetku až ve chvíli, kdy třeba nepracuješ, takže nemají co strhávat?
Díky moc.
Uvědom si, jaké obrovské množství dokumentů musí vzniknout, aby vůbec k nějaké exekuci mohlo dojít. Od upomínek přes soud, pravomocný rozsudek až po výzvu exekutora. Exekutor, z ničeho nic odvážející nábytek normálně hospodařícího člověka, je skutečně výplod brakové literatury. Normální člověk přece vždycky ví, co má kde zaplatit a když za zcela výjimečných okolností nezaplatí, tak zaplatí ihned po první upomínce.
@JTom No jo, ale tak podle mě se může vždycky něco podělat, typicky nedostanou se k tobě obsílky z nějakého důvodu, to by nebyl první ani poslední případ…
no nevim nevim, sousedi přišli v exekuci o barák,,,,,tam teda šlo o matku důchodkyni a syna flákače, to je pravda. Ta moje kamarádka má v účtárně na plat exekutory v řadě, ale holt na všechny se nedostalo /musí jí zůstat nějaké to nezabavitelné minimum, nemůžou uspokojit všechny/, tak ti za ní pořád choděj.
Souhlasím, že většinou se nábytek opravdu neodváží, ale musí tam být ten příjem no. Teď, s tou debilní insolvencí, to mají dlužníci o dost jednodušší ![]()
@JTom píše:
Máš bujnou fantazii nebo čteš brakovou literaturu. Exekuce se provádějí téměř vždy z příjmu dlužníka. Exekutor odvážející nějaké krámy z domácnosti je spíš filmová postava. Pro normálně pracujícího člověka je taková situace prakticky vyloučená.
Zdravím
Prosím o anonym, citlivé téma…
Chtěla bych se zatím jen hypoteticky zeptat těch, kdo mají zkušenost s exekucemi/exekutory…
Pokud se ke mně chystá exekutor, nebo něco podobného jen vzdáleně hrozí, jak to zjistím? Přijde mi nějaké upozornění nejdřív?
Jasně že vyzvedávám poštu a tak. Ale spíš se trochu paranoidně bojím, aby nepřišli kvůli mému partnerovi - kdyby si nepřebral poštu na bývalé adrese…
Trvalé bydliště tu nemá zatím (brzy asi bude mít) - ale to je prý stejně jedno, chodí tam, kde se člověk opravdu zdržuje.
Byt je můj, z vybavení není jeho skoro nic, ale ne ke všemu mám ještě faktury, k něčemu dokonce jen účtenky (nábytek z Jysku apod.), takže…
Zajímalo by mě tedy - přišel by třeba dopis/upozornění i mně jako vlastníkovi bytu, že se sem exekutor chystá? Nebo jen partnerovi jako potenciálnímu dlužníkovi? Musí mě přece někdo taky upozornit, že budou vstupovat do mého bytu, ne?
S jakým předstihem se to dozvím?
A další věc - co se stane, když drahé vybavení odvezu před návštěvou exekutora k rodičům třeba? Tam nemůžou, že ne? Můžou se třeba vyptávat sousedů, jestli jsem něco neodvážela?
A asi blbá otázka, ale… Berou třeba i nábytek? Nebo dokonce oblečení, kosmetiku, hrnce, knihy?
Můžou odmontovat klimatizaci ze zdi, když je to po původních majitelích?
Připadám si jako debil. Ale jakákoli rada mi moc pomůže.
Tak vás prosím o zkušenosti
Děkuji.