Úřad práce a nástup do práce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
17.8.18 07:30
@taralevoe píše:
@j.a.n.i1 jenže to je ten problém, úřední den mají, ale já zítra jedu pryč, a to už brzo ráno, takže se tam nedostanu. Jednou už jsem na ÚP byla. Poslala jsem jim smlouvu, když jsem ji měla a tím mě vyřadili z evidence a potvrdili mi to. Stačilo to poslat mailem, to mi řekli i teď. Doufám, že stačí tam zítra zavolat a nahlásit to.
Budoucímu šéfovi jsem psala „uctivý“ mail, že bych tu smlouvu potřebovala nejlépe do 8 dnů (s vysvětlením proč).

Přesně tak, do kalendářních 8 dnů, ale spíš dřív, protože podle § 27 odst. 2) Skutečnosti rozhodné pro zařazení nebo vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání osvědčuje uchazeč o zaměstnání krajské pobočce Úřadu práce; změny těchto skutečností je uchazeč o zaměstnání povinen osobně nebo písemně oznámit nejpozději do 8 kalendářních dnů. Ve stejné lhůtě je povinen osobně nebo písemně oznámit důvody, pro které se ve stanoveném termínu nedostavil na krajskou pobočku Úřadu práce nebo na kontaktní místo veřejné správy stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce.

Nástup do zaměstnání jsi tedy povinna úřadu práce oznámit nejpozději do 8 pracovních dnů od vzniku pracovního poměru.

Oznámit. Je blbost, abys to musela taky dokládat, protože úřad práce nemá důvod ti nevěřit a nijak s pracovní smlouvou nepracuje. Je to pro něj pouze informace a nic neporušíš, když oznámíš nástup do zaměstnání a pracovní smlouvu nedoložíš. Naopak, pokud bys nastoupila do zaměstnání a úřadu práce to neoznámila do 8 dnů, porušuješ povinnosti uchazeče o zaměstnání.

@taralevoe píše:
Popř. mě ještě napadlo - nestačilo by tam zajít v pondělí ráno na ten ÚP? Dělám od 9:30, takže když půjdu hned ráno od 8, stihnu to.

Ale radši mu to oznam teda v to pondělí, připrav si písemné oznámení nástupu do zaměstnání anebo písemnou žádost o ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (ne vyřazení, protože „vyřazení“ je terminus technicus pro sankci za porušení povinnosti).

Když nástup do zaměstnání oznámíš před nástupem, tedy v pondělí, necháš si to potvrdit na kopii, nemůže se ti stát,, že budeš vyřazena sankčně třeba proto, že budeš mít smůlu a přistihne tě tam pracovat bez písemné smlouvy Inspekce práce.

http://www.suip.cz/…-na-zkousku/

Žádost o ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání podle § 29 písm. b) zákona o zaměstnanosti musí být písemná, takže si na to pondělí na 8 hodin nachystej písemnou žádost, její kopii, podepiš a v 8 hodin dej na podatelnu ÚP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
17.8.18 20:16
@KimL píše:
Seriozní firma nedá smlouvu později než v den nástupu.
@j.a.n.i1 píše:
No, to bych tak uplne netvrdila, obcas i polostatni instituce s tim maji problem a fakt se o nich neca rict, ze by nebyli seriozni, jen je tam vsechno na dlouhe lokte.

Tak na to pozor, aby se nestalo něco takového: https://tinyurl.com/y7nrmy5m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat