Úřad prace a smlouva ba dobu určitou

Anonymní
20.10.22 23:07

Úřad prace a smlouva ba dobu určitou

Poradí mi prosím, někdo v této záležitosti?

Mám pracovní smlouvu na dobu určitou, po jejím uplynutí to bude 12 měsíců, co bych u firmy pracovala.
Z toho jsem čerpala i nějaké neplacené volno (cca tři týdny). Za celou dobu 12 měsíců je pojištění placeno.

Před tím jsem byla do 4 let s dítětem na MD.

Pracovní smlouva by mi pravděpodobně byla prodloužena. Ale já nechci. Je to práce na 5 hodin denně, slibovali mi navýšení úvazku a nakonec to není možné. Slibovali navýšení mzdy a rovněž zůstalo jen u slibu. Přitom s mou prací jsou spokojení.

Hledání nové práce zatím úplně není snadné, protože pracuji na směny a to ještě nikdy nevím přesně jak to bude. To taky slibovali, že se změní, ale opět žádné činy.
Tudíž se chci v klidu zaevidovat na Úřadě práce a aktivně novou práci hledat.

Budu moci žádat o podporu v nezaměstnanosti a bude mi placena?
A v jaké výši?
Jsou to procenta to vím, ale…
Bude Úřad práce zjišťovat proč se pracovní smlouva neprodloužila?
Nebude se mi eventuálně podpora krátit, když se nějak zjistí, že smlouva mohla pokračovat, ale já z výše uvedených důvodů nechtěla?

Proč se ptám, protože vím, že u výpovědi a dohody ze strany zaměstnance se podpora krátí. Pro její výpočet se užívají jiná procenta.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
20.10.22 23:09

Omlouvám se za překlep v nadpisu. A děkuji za případnou odpověď.

• Citovat
  • Upravit
20905
21.10.22 04:01

Ty máš smlouvu na dobu určitou, ta tím dnem končí. To je všechno co bude úředníka zajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
21.10.22 04:57
@Anonymní píše: … Mám pracovní smlouvu na dobu určitou … se chci … zaevidovat na Úřadě práce. Bude Úřad práce zjišťovat proč se pracovní smlouva neprodloužila?

Jestliže zaměstnanec neoznámí zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho po uplynutí původně sjednané doby dále zaměstnával, jeho pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby.

Podporu ve snížené výši by mohl pobírat ten kdo ukončil pracovní poměr jednostraně sám výpovědí, anebo dohodou se zaměstnavatelem bez uvedení vážného důvodu. Ve Vašem případě nenastane nic z toho. Pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby, tedy automaticky.

• Citovat
  • Upravit
19388
21.10.22 07:22

Taky jsem to takto měla a o prodloužení smlouvy jsem nestála.
Buď v klidu, je to úplně v pořádku, jic nikomu nikde neříkej. Budeš mít plnou podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.22 10:28
@g.sandova píše:
Taky jsem to takto měla a o prodloužení smlouvy jsem nestála.
Buď v klidu, je to úplně v pořádku, jic nikomu nikde neříkej. Budeš mít plnou podporu.

Děkuji.
Mám právě strach, že se mě budou ptát a rozjede se nějaky nešťastný kolotoč.

Ona ta podpora i tak bude za těch pět hodin nic moc.
Ale chci novou práci aktivně řešit.
CV rozesílám již teď. Smlouva mi bude končit koncem ledna 2023.

V rámci zachování jakési loajality přemýšlím, zda jim to měsíc před koncem neříct? Jsem taková poctivka, ale nejsem si jistá, jak s tou informací naloží a nevznikne nějaké peklo.

• Citovat
  • Upravit
3543
21.10.22 10:52
@Tala20 píše:
Jestliže zaměstnanec neoznámí zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho po uplynutí původně sjednané doby dále zaměstnával, jeho pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby.Podporu ve snížené výši by mohl pobírat ten kdo ukončil pracovní poměr jednostraně sám výpovědí, anebo dohodou se zaměstnavatelem bez uvedení vážného důvodu. Ve Vašem případě nenastane nic z toho. Pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby, tedy automaticky.

Zaměstnanec musí oznámit, že chce pokračovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.22 11:46
@Lucie008 píše:
Zaměstnanec musí oznámit, že chce pokračovat?

Tohle si myslím je blbost. Já budu ráda, že odejdu, tudíž se zajímat nebudu. Spíš mám strach aby za mnou někdo nenaběhl třeba už teď co teda jako a zda chci pokračovat.

Ale jinak by to v principu mělo fungovat tak, že pokud zaměstnavatel v této věci nějak nekoná a zaměstnanci dál umožňuje vykonávat práci, tak automaticky ta smlouva přechází na dobu neurčitou.

• Citovat
  • Upravit
19388
21.10.22 12:47
@Anonymní píše:
Tohle si myslím je blbost. Já budu ráda, že odejdu, tudíž se zajímat nebudu. Spíš mám strach aby za mnou někdo nenaběhl třeba už teď co teda jako a zda chci pokračovat.Ale jinak by to v principu mělo fungovat tak, že pokud zaměstnavatel v této věci nějak nekoná a zaměstnanci dál umožňuje vykonávat práci, tak automaticky ta smlouva přechází na dobu neurčitou.

Ty nic neříkej. Normálně, pokud přijdou, řekni, že máš práci nivou s lepšími podmínkami, které ti oni neudělali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
21.10.22 15:55
@Anonymní píše:
Tohle si myslím je blbost. Já budu ráda, že odejdu, tudíž se zajímat nebudu. Spíš mám strach aby za mnou někdo nenaběhl třeba už teď co teda jako a zda chci pokračovat.Ale jinak by to v principu mělo fungovat tak, že pokud zaměstnavatel v této věci nějak nekoná a zaměstnanci dál umožňuje vykonávat práci, tak automaticky ta smlouva přechází na dobu neurčitou.

No, tak az nabehne, tak mu zcela jasně rekni, ze slibovali x, y a z s ze tedy pokud chteji prodloužení smlouvy, tak ty to chces mit ve smlouvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.22 17:19
@j.a.n.i1 píše:
No, tak az nabehne, tak mu zcela jasně rekni, ze slibovali x, y a z s ze tedy pokud chteji prodloužení smlouvy, tak ty to chces mit ve smlouvě.

Ano, to už jsem měla snahu, prvně mi to slibovala HR manažerka v červnu, potom v září a stejně se nic neděje.
Já už chtěla odejít ve zkušební lhůtě, to padl ten první slib, že to bude v červnu, že to na chystají, stále se nic nedelo a HR manažerka se začala vymlouvat, když jsem to urgovala znovu na konci srpna, to zase odsunula na konec listopadu.
Mezitim jsem pochopila, že se to nezmění nikdy. Protože ty kroky se nepodnikají. Sjednávám si s ní schůzky, které ona ruší. Další mám naplánovanou příští měsíc. Ona na centrálu velmi nepravidelně dojíždí z jiné pobočky.

• Citovat
  • Upravit
Christin92
26.10.22 23:49

Prosím o vyplnění dotazníku zaměřeného na ženy v roli matek a trh práce! Karma Vám to vrátí :srdce: :srdce:

https://forms.office.com/…nsePage.aspx?…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat