Urvané klíště :-(

15326
12.6.06 21:49

Urvané klíště :-(

Mamky, prosím, poradte:
kamarádka našla dnes večer 2letému chlapečkovi klíště. Snažila se ho vytáhnout, ale urvala ho :( . Tak jeli okamžitě na pohotovost, ale tam to klíště (záda podél páteře) nechali, potřeli to nějakou mastí a dle kontroly jí poslali na kontrolu k OL, že to klíště tou mastí vyhnisá.
Je to normální postup? Kamarádka mi brečí do telefonu, že má hrozný strach a že neví, co má dělat, a já nevím, co jí poradit.
Dík za každou radu, Makina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1070
12.6.06 21:52

Ahoj,

nevím jaký je správný postup, ale mě se to samé stalo,když mi bylo tak 15 let a na pohotovosti mi ho dr tak dlouho „ňoupala“ až ho vyndala a pak vydezinfikovala.

Přejeme ať je to v pohodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
12.6.06 22:04

Ahoj,
když jela na pohotovost, tak to bude určitě v pořádku.
Ale taky by mě zajímalo, jak se správně vyndavá klíště. Já ho posledních pár let vyndavám namydleným ručníkem (prostě se klíště jen tak velmi jemně umývá) a funguje to úžasně. Ráda bych to tak dělala i dětem, protože to je velmi jednoduchá, nenásilná metoda. Žádné urvání nehrozí. Vlastně si tak může vyndat klíště i dítě samo. Ale nevím, jestli se to tak má, jestli to nějak nevadí.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2133
12.6.06 22:08

Evi,
nám říkali, že je jedno jak (žádný special způsob neexistuje), ale důležité je, kdy. Čím déle je klíště přisáté, tím je větší riziko, že začne trávit a tím pádem i zvracet zpět do rány…tj. že tě něčím nakazí.
Takže jakkoli, pokud ti to takhle jde, tak se toho drž, ale co nejdřív po objevení vyndat. A pak dobře vydesinfikovat. A následně sledovat…
 Sylva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1070
12.6.06 22:11

Evo,

já jsem na klíšťata magnet, a když jsem ho jednou našla na výletě, tak jsme zašli do lékárny, jestli mi něco nepůjčí a oni mi dali vlhkou vatičku a mýdlo a šlo to jak po másle. Pak mi dr doporučovala ne kroucení po směru či proti směru ručiček, ale kynklání ze strany na stranu.
Slyšela jsem i neolejovat. Ale skutečně správný postup také nevím a ráda se dozvím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
12.6.06 22:12

Ahoj holky,
metod na vyndavání klíšťat je až až.. z původního kroucení proti směru hodinových ručiček se už nadobro upustilo. ku:,–(la klíštěte totiž žádný tvar pro šroubování nemají.
V zá:,–(ě klíště můžete dostávat z těla libovolně, jen ne takovým způsobem, kdy se klíště snažíte udusit (potřete ho vrstvou krému apod.), jelikož všechny ty sajrajty, co má v těle začne plivat a prskat do těla vám.
Někdo používá speciální pinzety na klíště, které jsou opravdu účinné, někdo používá vatovou tyčinku s krémem. Nezapomeňte hlavně vydesinfikovat. Nejlépe před vytažením a poté po vytažení.
Co se týče vyhnisání zbytku klíštěte, myslím, že na tom nic hrozného není. Ten kousek už vám nic neudělá. A pokud to bylo dítě, vydloubávání by ho asi bolelo mnohem víc.
Toť asi vše.. :-D
Kač.
PS: Přeji celé léto bez klíšťat (i když i já už letos měla asi 3)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
12.6.06 22:18

presne jak psala Kacenka
NETRAUMATIZOVAT kliste, najdete li, vzit pinzetku a vytahnout, jak se s nim zacne lomcovat, olejovat a tak, kliste se zacne branit a vyplivne obsah zaludku do vas- a zrovinka tam je borelie, takze lepsi vytahnout a vydezinfikovat nejlepe jodem - Jodisolem - sprej, pero… nebo Betadine - mast ci roztok- u nej vyhoda,neobsahuje alkohol, takze NESTIPE a muze se pouzivat i na odreniny a tak. ale pozor barvi hnede - obleceni a tak

taky existuje Antisept Juwim gel- to je takove pouzdyrko s tamponkama a dvema leky - jod na dezinfekci a pak gel se stribrem na zhojeni a tez pusobi dezinfekcne, bohuzel je drazsi, myslim kolem 350kc.

cau D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
12.6.06 22:20

Holčinky, téma přesně pro mě!
Včera jsme našemu čtyřletému klučinovi našli klíště vzadu na zátylku, přímo uprostřed, kde začínají vlasy 8O 8O 8O . A tak velké, jaké jsem osobně ještě nezažila. Po půl hodině neúspěšného vytahování jsme jeli do nemocnice na dětské. MUDr. vytáhla klíště za deset sekund a dostalo se nám toto doporučení:

Ničím nepolívat, ani desinfekcí, žádné oleje, krémy, co nejdříve vytáhnout a teprve pak ihned desinfikovat. Tak dnes jsme koupili pinzetu na klíště v lékárně, ale není tam návod, nevíte, jak se správně používá. Bojím se, abych ho nepřetrhla.
Tedy klíště, ne syna :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
692
12.6.06 22:24

Tak to souhlasím s Kačenkou :P
Nikdy klíště nedusit.Nám se nejvíc osvědčuje pinzeta na psa :D
Chytí klíště za hlavičkou a během pár vteřin je venku.Naprosto hygienicky :wink:
Pamatuju se jak mi ho mamka jako malé taky utrhla na koleně a pak mi ho s babičkou rýpaly jehlou :evil: Šílený!
Myslím že bych věřila doktorům a nebála se.
Hlavně to samozřejmě sledovat.
Krásné léto bez vícjakčtyřnohatých potvor :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
12.6.06 23:36

nam se jeste lepe nez klistova pinzeta na psy osvedcily klasicke elektricke bananky. Nevim jak bych to popsala - takovy maly zubaty „krokodylek“, pripina se tim nak do elektriny - kdyz se to teda nepouziva na tahani klistete

Zrovna tuhle jsme o tom debatili v praci (take bylo klisteci tema) kdy kolega dostal zachvat smichu, ze pry tyhle zubate bananky radi pouzivaji samo-maso lidi zamereni a pricvakavaji si je az kdo vi kam… :D 8O :lol:
No ke klistatum jsme se uz nedostali.

Ja mam dnesni zkusenost - otec dneska na sobe dve zamackl. Jen po nem lezly a byli malinke jak spendlik. No des. Ty prisate bych nepoznala vubec - nebyli vetsi nez piha, hnusaci jedni!

Dcera uz letos jedno mela - zakousle pod krkem v ohybu :( kdybych ji nenutila se napit a ona s flaskou neudela svuj klasicky zaklon :lol: tak ji na nej vubec neprijdu - puvodne jsem myslela, ze to je prach jak bylo mrnavy. A vytahli jsme ho klasickou pinzetou. Taky nam detska dr. pri ockovani proti klistovce rikala, ze nejlepsi je nicim nemazat a vytahnout a pote dezinfikovat.

• Citovat
  • Upravit
1089
13.6.06 01:29

Ja som si onehda vygoogle ovala tento postup. Prichytit kliesta pinzetou (hocijakou) co najblizsie k pokozke a vysklbnut kolmo hore od pokozky, nekyvat, netocit ani v smere, ani proti. Ak ostala v kozi hlavicka, nevadi, vyhnisa von.
Inak suhlasim s napisanym, najlepsie je najst kliesta hned, ked este neni dlho zahryznuty. Cim dlhsie cicia, tym vacsia moznost nakazy. Dusenie je ten najhorsi sposob, ako kliesta vyberat, prave kvoli tomu vyvrateniu vsetkeho sajrajtu do vasej krvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
13.6.06 07:19

presne tak, pinzetkou vytahnout !!!! a pak dezinfikovat !!!! kdyz zustanou ku:,–(la neva, obyc. do 2 dnu odpadnou!

jak jsem psala pred vytahnutim kliste netraumatizovat !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
13.6.06 08:01

Já našla klíště tehdy 5ti měsíčnímu Jirkovi za uchem. Byli jsme na návštěvě a tam neměli pinzetu, takže jsem ho samozřejmě urvala taky. Po telefonické poradě s pediatričkou jsme jeli na chirurgii do nemocnice, kde ten zbytek odborně vyrejpali jehlou a vydesinfikovali. Měla jsem hlídat, jestli se ranka nezačíná podebírat, jestli dítě nemá teplotu a časem samozřejmě jestli nemá flek. Ale jinak to bylo vše.

Makýš a Tygříci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
13.6.06 08:10

ahojky nečetla jsem komentáře, tak se snad nebudu opakovat, ale podle rad jednoho odborníka je to dobrý postup… prostě pokud se už stane a klíště se přetrhne, tak nepitvat, nepiplat, protože by do těla pustilo ještě víc škodlivin … a prostě nechat vyhnisat… určitě pohledej na netu a najdeš nějaké rady:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
13.6.06 09:07

Ahojky,

tak jako psaly holky. Ničím nemazat, nekinklat prostě se ho minimálně dotýkat, uchytit do pinzety a kroutit jedno na jakou stranu. Pak dezinfekce rány a sledovat jestli rána nehnisá, nebo se kolem ní netvoří červený flek s bílým uprostřed.
A s pinzetou na klíštaťa je to jednoduché potáhneš kryt té pinzety, uchytíš klíště pustíš kryt - klíště zůstane uchycené a točíš my máme na kleštičkách dokonce šipku jakým směrem. :wink: A neboj ty kleště ještě nikdy klíště nerozmáčkly i když to tak nevypadá, tak mají sílu akorát. Vím, vytahuji takhle psovi klíštata skoro pořád když jedem k našim nebo na chatu. :roll:

klíštatům zmar zmar zmar. A co se týče hlavičky, psovi taky vždycky vyhnisala i bez mastičky, vyrýpávat si ji nikdy nenechal. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí